tnx svima,
kuckao sam čekićem preko plastike... a mislim da ni šrafovima ne trpi, bar isto toliko kao kada bi se sa posebnim radapcigerom radilica uvukla, onda imamo da ležaj isto trpi.... bar ne ako se simetrično pritežu po malo..
ovo za podmazivanje je vrlo moguće, mada hajde opet da postavimo teoriju... počinjemo sumnjati u poliranje blokova koje se radilo i pre 30 godina kod trkačkih motora... svi priznati tuneri iza kojih stoji i napisana literatura baziraju svoju teoriju na time-area zavisnostima, dakle u svim oblicima protoka fluida, homogene smeše ili gasova, uvodi se zavisnost vreme kroz površinu.. svi kanali i putevi kojima fluidi treba da proteknu su dakle u vremensko površinskoj zavisnosti.. da ne odemo predaleko da se zadržimo samo na bloku odnosno prostoru oko radilice.. kupujemo HPC radilice sa punim polutkama koje podižu pritisak u bloku, iz razloga da bi na višljim okretajima punjenje cilindra bilo zadovoljavajuće.. vodimo se parametrom da je 15000 okretaja u minuti jednako 250 okretaja u sekundi, dakle to je 250 punjenja i pražnjenja u sekundi... kroz usisne lamelice dovodimo karburator u mom slučaju 30mm difuzora koji napaja ceo agregat sa dovoljnom količinom smeše.. da li će ta količina smeše moći u potpunosti da se prepumpa iz bloka u cilindar 250 puta u sekundi ili ne zavisi isključivo od pritiska u bloku, odnosno brzine jer će većim pritiskom i veća brzina strujanja biti, dakle vreme ....i zavisi od površine otvora kroz koju se ceo transfer obavlja.. pošto ove površine nije moguće više povećavati, jer je cilindar u dlaku podešen na sastavima sa blokom i ima ukupno 7 transfera ako saberemo i 3 boost-a, preostaje da utičemo na brzinu tako što ćemo umanjiti turbulencije i skratimo vreme za taj period koji bi se izgubio vrtloženjem mase nepotrebno... dakle radimo na time parametru, koliko je to moguće...
da li polirati i klipnjaču ? nekada se govorilo obavezno, jer ona meša 2 puta u jednom taktu celu smešu, pa da ne bi stvarala i ona turbulencije, i da li površina polutki radilice isto treba da bude polirana ? pa ona je ta koja se vrti 250 puta u sekundi i kod svakog takta zameša jedan krug... bolje meša ako nije polirana, a i veće turbulencije pravi...
usisnu stranu ne treba polirati, to je porshe 60-ih godina dokazao, niko i ne planira usisnu stranu da polira imamo, prelaz sa karburatora preko gumene prirubnice kroz lamelne ventile, koji će smešu dobro zavrteti i zamešati...
moja lična ubeđenja su da treba polirati blokove pogotovu kod velikih napajanja, da li je za 19mm karburatore potrebno ili ne, vraćam se na ovaj difuzor jer je on limit u trkama 70cc ?, taj karburator opslužuje 201mm kvadratnih smeše, a 30mm karburator opslužuje 707mm kvadratnih smeše, ako uzmemo samo linearnu zavisnost, ja nemam 3 puta veći pritisak u karteru, sumnjam da će moći prepumpati ceo sadržaj usisane smeše 250 puta u sekundi... onda se već gubi na performasama, i nepotrebno je stavljati toliki karburator ?
ja mislim da je potrebno samo treba obezbediti optimalne uslove