Na SF idu samo fensi gume. Tako cu ja uzeti Pirelli Diablo Rosso
Pitaj Tomija kako ga je okrenulo s mjesta na semaforu s Runnerom 50 i spi*kao se s Diablom. Da je imao recimo Molas, to bi bio prakticki nemoguc dogadjaj. Opet s druge strane, na stazi je naginjao Runnera ko Poggiali. To samo govori da guma nije najkompletnija za skuteraske svakodnevne potrebe. To ti je kao da igras igrice i imas one skale s osobinama recimo auta, cilj ti je uvijek da sve te skale budu sto vise izjednacene i sto vise nabudzene.
A sad cu prikazati kako ja to vidim nakon sto sam se dosta navozao s gumama, a dovoljno mi je par sto metara da puno toga saznam. Isprobao sam ja pun k toga i u najmanju ruku mi je smjesno vise bilo kakvo experimentiranje, a da ne kazem koliko je neozbiljno. Recimo ja sam sebi za Roxa nabavio Schwalbe Weatherman gume jer sam brijao da su bolje od Molasa i odbijao sam kupiti Molas godinama samo zato sto nije fensi guma. To je naveci debilizam koji postoji, i kajem se sto nisam jenostavno ispao manje pametan i poslusao za Molas ranije, jer oko guma se ne valja kurcit i hasit, nego je bitno ubrati info od osobe koja je se navozala pun k s konkretnim prometalom i koja je po mogucnosti izvozala gotovo sve moguce gume i to u razlicitim stanjima. Di bus to nasao?
Prvo da obrazlozim sto mislim pod ovim kraticama:
Ocjena je od 1 do 5 *, 5 je najbolje iskustvo.
- Prijanjanje na suhom ***** Kako se guma ponasa na odlicnom hrapavom, cistom asfaltu
- Prijanjanje na suhom grad **** Kako se guma ponasa na varijabilnim kvalitetama podloge, kombinacija dobrog asfalta, ulizanog, zmazanog, jbg sve sto imate u gradu. Jr vi kad primjerice kocite, prilikom kocenja se izmjeni par kvaliteta podloga i mnoge gume ce odreagirati na vise njih odlicno, al jedna je dovoljna da oklizne.
- Prijanjanje na mokrom **** Kako se guma ponasa na kisi.
- Udobnost ***** Ovaj faktor svi zanemaruju, ali ovo se itekako osjeti s gumama koje su mekane, odnosno nabijacina u bubrege s tvrdjom smjesom.
- Trajnost ***** Koliko zadnja guma moze preci km dok se ne potrosi, tu cu napisati skalu, kad vidim tocno koliko sa presao s nekim gumama.
- Trajnost po kvaliteti gripa **** Koliko dugo guma zadrzava pocetne osobine, zapravo jako dobre, jer je problem sto mnoge eksponencijalo izgube na kvaliteti.
5*, vise od 3 god., 4* do 3 god, 3* do 2 god, 2* do 2 god. 1* do kraja jedne sezone
- Lakoca upravljanja ** Postoje gume koje su realno sire ili uze iako su iste dimenzije, razlika varira po 12mm recimo, sto znaci da 130/60-13 konkretno od Dunlopa jest toliko, ali Metzeler, ili recimo Continental ce imati 142mm. S kilometrima se takve gume jos vise rasire.
Dopuniti cu jos neke stvari.
Bridgestone Molas
- Prijanjanje na suhom *****
- Prijanjanje na suhom grad *****
- Prijanjanje na mokrom *****
- Udobnost *****
- Trajnost po kilometrima **** (na BBu, i vecim kubikazama od 50 trajnost se rapidno smanjuje jer se guma pregrijava s niskim indeksom opteresenja i brzine do 120kmh)
- Trajnost po kvaliteti drzanja nakon prve sezone *****
- Lakoca upravljanja ****
Pirelli Evo
- Prijanjanje na suhom odlican asfalt *****
- Prijanjanje na suhom grad ***
- Prijanjanje na mokrom *
- Udobnost *
- Trajnost po kilometrima *****
- Trajnost po kvaliteti drzanja nakon prve sezone **
- Lakoca upravljanja *****
Bridgestone Hoop B02
- Prijanjanje na mokrom **** (dat cu 4 samo jer nije Molas, nisam radio usporedni test, ali drzi vrhunski tako da cu i zbog ne testiranja dati 4)
- Udobnost *****
- Trajnost po kilometrima ****
- Trajnost po kvaliteti gripa nakon prve sezone *****
Bridgestone Battlax SC
- Prijanjanje na suhom grad ****
- Prijanjanje na mokrom ****
- Udobnost *****
- Trajnost *****
- Trajnost po kvaliteti gripa nakon prve sezone ****
Dunlop ScootSmart
- Prijanjanje na mokrom *****
- Udobnost *****
- Trajnost ****
- Trajnost po kvaliteti gripa nakon prve sezone **
Dunlop GT301, sunce ti j**** kakvo smece od smeca
- Prijanjanje na suhom ***
- Prijanjanje na suhom grad *
- Udobnost **
- Trajnost *****
- Trajnost po kvaliteti gripa *
Sava /Mitas MC16
- Prijanjanje na suhom ****
- Prijanjanje na suhom grad **
- Udobnost **
- Trajnost *****
- Lakoca upravljanja *
Michelin City Grip
- Prijanjanje na suhom grad **
- Udobnost ***
- Trajnost ****
- Lakoca upravljanja *
Maxxis, moram se podsjetiti za model
- Udobnost ****
- Trajnost ****
Michelin Power Pure
- Udobnost ***
- Trajnost *****
Dunlop Run scoot, pirelli diablo, sava monsum, sava bogart, sava mc29, coninental twist, continentar twist race, metzeler me7, schwalbe weatherman, heidenau.... neda mi se vise pisat, al budem iznenso iskustva jer sam i sam dosta eksperimentirao s gumama pa sam se najeo mnogo govana.
To je ono sto nitko ne vidi u sirinu, sve su gume dobre i svi ce reci da je dobra. Ali moras biti realan i sagledati to sa mnogo vise aspekata i situacija, jer cesta je zajebana i kompleksna stvar. A taj Pirelli je odlican u odlicnim uvjetima.
S obzirom da sam prosao sve i svasta, i opet nije dosta, nikad nisam flisnuo zbog gume, cesto zbog razloga sto jako dobro poznajem neke modele koji su inace dobri, ali ih i znam izbaciti iz takta i svjesno se zajebavati . Navedeni Bridgestone je gospodin za svakodnevne skuteraske potrebe u klasi 50, za Maxi i motore je druga prica koju nisam brutalno prosao kao na malim kotacima, ali recimo Michelin City Grip na Nexusu je cisto sranje, zasto, zato sto je guma presiroka i ta se krmaca jos tze prebacuje, grip nije nesto...
Ova eksperimentiranja s gumama su suluda i neozbiljna, pogotovo kad netko ima istovremeno vse setova razlicitih guma, svakodnevno provoza neku drugu gumu razlicite starosti, i jos natuce vise stotina tisuca kilometara u tom segmentu i nacinu voznje.