Malo igranke s PureJetom, agregat mi je na nazahvalnoj sasiji, ali to ne dozivljavam dok experimentiram, masina je blago, a francuska sasija obicni Pacov. Kratka grana je dobila smisao, i sada masina ima novi karakter, najblizi karbosu, brzine su kosmoske, a s druge strane ne trosi nista niti se rasipa
Vjerujem da mi najvise zavide vlasnici Peža, posto tuning istog je najveca tuga, golemi nezahvalni ulog, i najkraci moguci dozivljaj!
Da, PureJet otpad je dobio iskorak u performansama, a zadrzao je sve ostalo. To je veoma zajebana stvar, jer da je jos malo jace, karbosi bi izgubili smisao i na polju performansi.
Jedan ranozorasnji test:
Testiranje kratkog Leovincea GP kad se pruzi prilika. Do sada sam isprobao 4 seta rolica, to je za mene jedan sasvim novi spektar i zanimljivo mi je istraziti ovo spuhce. Powerband je veoma uzak, na svega 200, 300 okretaja, na nekih 9200/9300rpm je najjaci.
Ovo je trenutno sa 8800rpm i to je bio pokusaj da agregat bude iskoristiv i na nizim okretajima, to se desilo, medjutim PEAK power izostaje, slabiji je odaziv na gas, i u startu krece iz viseg prijenosa. S prethodnim rolicama 6.4gr je bio bomba, ali rekoh idem vidjeti kako ce se dalje ponasati.
Ovaj kratki GP sam testirao i na Runneru, s prakticki identicnim setupom, osim jedne male mnogima nebitne stavke, a to je kompresioni omjer. Runner ima manji i ovaj auspuh ne moze doci do izrazaja kao na ovom agregatu kojeg je blagoslovio Dario007, rekao sam mu da zelim jaku kompresiju u preporucenim okvirima posto cu jednog dana staviti JAKU GRANU, sto sam i ucinio, i evo moci. Čovjek ima iskustva i to jako dobrog i provjerenog u tuningu 70cvaja, pa sam mu se obratio da to bude posteno poslozeno, iz iskustva.
j#bote pa sad bi mozda mogao doci do izrazaja onaj DRevo sto se ludo vrtio, u kombinaciji s ovakvim auspuhom...
Zanimljivo je da purejet koji se vrti na 9300rpm sa 70ccm termo grupom, trosi ispod 3.5l sigurno. Znaci, cvajo se kulturno dreci (trokut box i GP), jako brzo odaziva na gas, a pritom ne raspada i ne rasipa. Veoma mudar odabir hehe
Volio bih probati neki drag race s karbosom 70 koji ima recimo dugu granu, mislim da je to ekvivalent, makar se mozda i podcjenjujem, ali nema veze.
PS imate li vremena istrazivati i experimentirati na stabilnoj i pouzdanoj bazi ili vas oduzimaju obaveze oko nuznog servisiranja karbosa da bi samo isao?