Poštovano društvo, danas poslijepodne stavio sam kit
.
Krenuo s radom oko pola 4 (kad sam se vratio s posla), u pola 6 mali je već veselo brundao; s dvije puš-piš i više analitičko-dramskih pauza, zgotovio sam montažu uz pojačan oprez bez problema, ipak je prošlo skoro 20 godina kad sam zadnji puta radio nešto slično pa sam malo više pipkao, da budem siguran.
Za početak, ovo je Trophy kit za tgb sa scooterprosports, dolazi bez glave, s kompletom brtvi, klipom i karikama. Završna obrada je vrlo dobra, neusporedivo bolje izgleda od originala.
Da ne gnjavim sada s detaljima oko skidanja i stavljanja dijelova, koga zanima više kako to ide, neka pogleda malo po forumu i netu, ima hrpa tutoriala, ovaj zahvat na ac mašini je vrlo jednostavan za svakoga s nešto iskustva. Za sve napraviti treba ključ 10 obični za skidanje sjedala i prostora ispod, jedan kraći 10 cjevasti za skidanje cilindra i auspuha, male špicange za osigurače bolcne, in(m)bus
5 ili 6mm, nisam siguran i križni šrfcgr za skidanje plastike oko cilindra i poklopca ventilatora, ključ 12 za popustiti auspuh na nosaču i malo osjećaja za feeling kod stezanja šarafa na cilindru, ako nemate mali moment ključ, kao što ga nemam ni ja.
Nakon što sam skinuo glavu, zabrinulo me koliko naslaga gareži na njoj ima na strani prema ispuhu nakon prijeđenih 450 km. Slijedilo je čišćenje, malčice finog pažljivog brušenja i pranja u bengi.
Zatim su dolje išli cilindar i klip, ispušni kanal je bio bočno već prilično nafilan s gareži, a klip po vrhu prekriven totalka u podebljem sloju
.
Evo i zajedničke slike originalnog i trophy cilindra
Nakon malo zafrkancije s osiguračima bolcni pri montaži novog klipa (koji imaju "zavijutak" samo na jednom kraju i tako otežavaju montažu, ali uz male špicange ne bi trebalo biti većih problema) i trostruke provjere da su ispravno postavljeni, slijedi pažljivo postavljanje novog cilindra, pri čemu treba biti oprezan s karikama, paziti da ispravno sjednu i da gornja bude ona "sjajnija" a donja ona crne boje (strelica na klipu prema ispuhu, sve je detaljno navedeno u dosta korektnim uputama za montažu na 3 jezika koje su došle uz kit). Naravno, sve treba prethodno podmazati (ja sam koristio malo jaču mješavinu za to) i paziti da je sve čisto i da vam nešto ne upadne u blok
, po mogućnosti nečim prikladnim zatvoriti otvor dok prčkate oko njega. Originalna glava na cilindar paše odlično, samo se mijenja brtva koju dobijete uz cilindar. Nakon što je to sve posloženo, unakrsnim pažljivim dotezanjem šarafa pritegnete cilindar ( u uputama navedeno i na koliko, za one sretnike s moment ključem ispod 40 Nm) i to bi onda trebalo izgledati nekako ovako
Gore je orig karb s orig filterom i diznom 68, drugi veći za sada nije u planu, prvo pravo poštelavanje igle i dizne slijedi ovih dana, iako ne vjerujem da će biti potrebna znatno veća od ove sada, koja je prema svemu sudeći ipak bila prevelika.
Evo i snimke prvog starta nakon montaže danas poslijepodne
Kasnije sam sve to nabrzinu sklopio i u 2 navrata ga ostavio na leru po 10-tak minuta, s pauzama za hlađenje,a zatim je pala i prva "vožnja" od 3-4 km. Kako je razrada 300km po uputi, za sada mogu reći samo dojmove do oko 55kmh, a to je da osjetno bolje povuče uz puno manje "truda" i da auspuh krupnije zvuči. O konačnim dosezima tek kada se razradi kako treba, jer se ovdje, za razliku od serijskog cilindra, nisam odlučio za alternativni pristup razradi
.
Evo i slike za kraj, sada s jednom malom decentnom zelenom naljepnicom koja je došla uz kit