Razmišljao sam dali bi otvorio temu ili nebi... do danas...
Opet sam raskopao scooter i stari mi je rekao da sam se oprostio od mozga. Iskreno se nadao da scooter neču rastepsti i napraviti zvijerku kao što sam napravio od auta.
Ma moš mislit!
Odakle da krenem?
Ajd sa početka... Kupljen prije 2 tjedna... sad več ima 800 na čukicama!
Skinute blokade na 300km, aupuh na putu, kit planiran za sljedeči mjesec.Servisa službenog nikad vidio niti če ikada.Sve sam slažem!
Planiram tu pratiti i postavljati sva pitanja vezana uz ovaj scoot pošto tako nešto u HR ne postoji. Možda olakšam nekome tko če si piknuti ovu vozilicu jer iskreno... vrijedi svake kune!
Par teh. podataka:
Model: TGB R50X 49cc
Engine: 2-taktaš hlađen zrakom
Carburetor: Mikuni 13mm
Max. Power: 4.9hp @ 7500rpm
Fuel Tank: 6.5L sa rezervom
Front Brake: 220mm Disk
Rear Brake: 190mm Disk
Front Tire: 130/60-13
Rear Tire: 130/60-13
Motorček ima kombinaciju digitalnih pokazivača i analognog turncelera što mi izgleda jako dobro. Kombinacija boja nije najatraktivnija ali je dovoljna da scoot izdvoji od mnoštva drugih. U vožnji ne zaostaje puno za skupljom konkurencijom po startu iako po top speedu je dosta daleko od konkurencije. Nažalost, ali snaga agregata je tu imala svoje prste.
Sasvim udoban za vožnju, dobro podešen ovjes na samoj granici između naših gradskih cesta i sportskih perfomansi, jako dobre kočnice iako traže "muški" stisak staju odlučno i nakon dugotrajnog forsiranja nizbrdo.
Samo da napomenem. Kompletna prva registracija sa osiguranjem me koštala oko 800kn. Kasnije je manje jer je u cijenu od 800kn uključena i nova prometna i tablice i tako to.
Prvo što se radilo na scootu je derestrikcija. Pa da bacim par slikica oko toga i opišem gdje se što nalazi.
Daklem, scoot ima 4 blokade i potrebna je zamjena dizne nakon skidanja svih. Preporučljiv je i auspuh.
1. Slijepo crijevo na auspuhu. Sfleksati i povariti. Jednostavno do bola sa pravim alatom. Mene koštalo 50kn u Isapu.
Naravno da mi vrag nije dao mira pa sam raskopao cijeli auspuh koji iako je reznonatni nije vrijedan takvog imena.
Dio gdje spooh sjeda na glavu cilindra nema nikakvih restrikcija.
Taman prije rezonatne komore ima spoj. Mislio sam da tamo ima nešto. Kad ono.. Nema ništa osim katalizatora.
Pogled od spoja prema glavi motora.
Pogled od spoja prema katalizatoru.
Nažalost, nisam slikao dio kod prigušivača jer nije bilo ničega unutra pa mi nekako nije ni imalo smisla. Uglavnom, nema potrebe to skidati a ako če te i skidati samo če te si zadati veliku glavobolju pošto su šerafi mekani i užasno jako zapečeni. Ja sam svoje stukao do bola da bi na kraju morao fleksati ih dolje. Kao što rekoh, ne to raditi jer stvarno nema potrebe za time!!!
2. CDI kao elektronika motora koja kontrolira paljenje. Nema tu neke nauke. Nalazi se sa strane airboxa, malo lijevo gore ako se gleda airbox a zakačen je za ramu motora gumenom obujmicom. Ako CDI kad se izvadi nema srednji pin onda je derestriktiran i nema potrebe za petljanjem po njemu. Ovako to izgleda kad NEMA blokade na CDIu.
Ukoliko pak IMATE taj pin u sredini onda je potrebno presječi smeđu žicu i izolirati je. To pak ovako onda izgleda.
3. Klasična šajbica pod variomatom. Skinuti vario i maknuti je.
4. Restrikcija na ulazu u airbox. Komad gume zaguran na početak airboxa. Petljanje po tome nosi sa sobom promjenu dizne na veču!!! U suprotnom postoji mogučnost pregrijavanja motora ili eventualno kvara na samom motoru!!!!!
Znači na samom ulazu u taj pipac je ta guma zagurana. Šerafcigerom stisnuti gumu tu di je na ovoj slici sad prazan kvadratić i samo gurnuti prema van.
5. Postoji restriktor i na samom IZLAZU iz frgazera koji smanjuje promjer cijevi koja ulazi u glavu motora na nekih 6mm. Odšerafe se šelne i airbox tako da se fergazer da lakše micati lijevo desno. Malo sile i taj komad gume se izvadi. Kad se pogleda u tu gumu, odmah se vidi di je restrikcija. Skalpelom odrezati i paziti da se ne probije vanjski dio te gume. Crvena strelica!
Nakon skidanja zadnje dvije blokade potrebna je zamjena dizne jer je inače smjesa presiromašna što može dovesti do velikih problema. Dakle, posao prepustiti nekome sa iskutvom jer je potrebno rastaviti cijeli karb i potom ga dobro naštelati. Za eventualne posljedice koje bi mogli imati na svom skutu NE ODGOVARAM. Ovo je samo informativan članak jer smatram da svatko ima pravo imati mogučnost da iskoristi pun potencijal koji ovaj skut ima. Ja osobno sam dosta kombinirao dizne i probavao koja mu najbolje paše i došao do zaključka da bi to bila dizna 72. S njom ima malo bogatu smjesu koja je pogodna za svakodnevnu vožnju i eventualno za nekakav base auspuh.
Potrošnja mi se nije popela nešto zamjetno. Daklem, oko 3.5-4L na 100km.
Sam top speed meni osobno nije neki. Cajger pokaže 70kmh bez problema iako je mjeren skut na valjcima i pri toj brzini laže nekih 7 - 8 kmh što dovodi do realne brzine od 62 - 63 kmh. Tu brzinu držim sa pola gasa. Zašto neče preko, trenutno neznam. Kad otkrijem, updateati ču topic. Čuo sam za par skutera koji kao idu brže, lako moguče ali kao što rekoh. Ovo se odnosi na moj skuter konkretno!
Tuning, održavanje i sve ostalo!
Kao što spomenuh... U serijskog Lanosa sam nagurao 155HP motor, sportski ovjes, kočnice, gume i popis ide daleeeeko u noć! Stoga.. Ni scoot neče ostati serijski.
Pa da počnemo!
Ono što mene smeta na scootu je odabir boja na prednjem kraju. Krom kao takav mi se tu nikako ne uklapa pa rekoh sam sebi da to barem malo ublažim.
Za mene je styling samo stvar detalja... Masovna farbanja, naljepnice i tako to nikad nisam preferirao ali isto tako nikad nisam o ukusima raspravljao. Što je za mene lijepo, drugome ne mora biti! I ostavimo to na tome...
Pacijent dana za Dr.Folijića
Daklem, nabavio sam si foliju za zatamnjivanje farova. Specijalna folija samo za tu primjenu!
Ovako to izgleda.
S njom sam utamnio par detalja da vidim reakcije i da uopče vidim kako če to izgledati. Za sad mi se jako sviđa i planiram napraviti to na svim plastikama. Posebno hvala dečkima sa
www.dajfolije.com (nije namjera reklamirati več dati info gdje tako nešto napraviti. Ukoliko smeta, maknuti ču) na obavljenom poslu!
Evo direktne razlike između lijevog i desnog žmigafca.
Malo povečano.
I još detalj sa strane scoota.
Prije
Poslije
I kako to izgleda kad je gotovo. Ja zadovoljan da odmah napomenem.
E da.. Hvala i ovom dečku na pomoči.. Dobru ispomoč je danas teško nači! Hihihihi...
Hoy Dinac... inače, član ovog foruma.
I pacijent broj dva za danas... u pozadini. Sramežljiv je malkice.. Ne uzmite mu to za zlo!
Tu sam za sad stao.. Dalje čemo polako.