Hvala jogurt from švabija, slabo se s ovim motorom vozim jer mi je postao slab, ALI nebi ja bio zvonkec da nemam već plan B, i još jedan rezervni plan B1 ako se obični plan B izjalovi... Izvuko sam iz šteka jednu rezervnu mašinu koja je u originalu 150cc sa nekom glupom glavom koja ima dva auspuha ( dakle beskorisna glava jer to još u HR nisam vidio, ova mašina je sa otpada u Sloveniji ). Prvo sam ju pokušao okrenuti da vidim jel ispravna il je nekaj podrobljeno u njoj, naravno mašina se nije dala pomaknut a meni odma mrak na oči da je getriba zdrobljena al dobro krečem prvo od glave i cilindra. Kad sam skinuo glavu sve mi je odma bilo jasno, sve je zapeklo od hrđe da sam pajserom čupo cilindar
Klip sam spasio nije mu ništa, u šteku imam nove nekorištene karike za njega a cilindar sam odnio majstoru da ga samo pusti kroz honer da skine hrđu i vozit će on dalje ( neće vozit bit će u šteku al to se tako kaže, ugl bit će ispravan )
Onda sam skočio u drugi čošak garaže i iskopao iz neke kante rezervne dijelove za pretvorit ovu mašinu u 200cc
.. Imam dva rezervna cilindra jedan je oke, drugi je česme ali za silu je dobar da se spasit da vozi. Sa lošijeg sam prebacio klackalice na bolji jer su na boljem bile poderane. To je tak kad ekipa natoći 8 deci ulja i misli da je to dosta i uz to ga još ne mjenja naredne 3 godine a u mašinu ubiti ide 1-1.2L ulja.
Dakle, ta mašina je kopija Honde CG, 125-150 i 200cc su isti blokovi razlike su minimalne ali sve paše međusobno. Tu je radilica od 200cc koja ima hod 62mm, korpa sa 6 lamela i 6 federa ( 125 i 150cc imaju 5 lamela i 4 federa ), cilindar i glava od 200cc, bregasta od 200cc, brezoni od 200cc
i krečemo polako sa raskapanjem... Za skinuti centrifugalni filter ulja treba poseban "ključ" s kojom se skida ova čudnovata matica
Za sada sam stigo do tu, kad bum slobodan nastavljam s radovima
Znam da je jednostavnije kupiti gotovu mašinu 200cc i samo ju nasadit gore al to je nemoguće nač, ako u god dana uleti jedna/dvije i to su obe kršine razvaljene i preskupe. Ovako je zanimljivije
a i znam kaj imam kad si sam to složim..
Eh sad plan B1 ako ovo ne uspije je da Zvonkec u šteku ima još jednu mašinu ALI od 250cc za koju već ima spreman kit na 270cc
To mi je zadnja opcija a to nebi htio trošiti odma, postepeno ćemo dizati kubikažu