Da bacim jedan updejt
Znaci nabavio blokove, zracno hladenje, matica van. I gruntam sta cu, dali ih samo preslozit na novo i posvetit se cilindru ili ih modificirati za puno prikladniji usis. Gdje god zavirim u tuning Piaggio 125/150/180 2t masina spominje se vrlo mali usis koji je vrlo slaba tocka motora.
I padne odluka. Veci usis, veci fergazer da bi u kompetu sa portanjem cilindra to konacno bilo TO!
Ali koji usis, pretrazio cuda, nakon par dana aktivnog kopanja po guglu nadem nesto sto mi otprilike odgovara. Logicno, vforce obavezno
i nebudi lijen sibnem mail Moto Tassinariu. Bla bla, par mailova kasnije zavrsili da mi za moj motor po specifikacijama ipak odgovara malo drugaciji reed. Husqvarna CR125. Poslali mi pojednostavljeni nacrt, prenesem mjere na blokove, vidim pase ali uz grdu modifikaciju. Narucio i neki dan stigao, Vforce 4
Usporedba sa originalnim reedom
Danas ujutro malo kopao po jednim puknutim blokovima sta imam sastrane, ajme sljake. Nemrem s nicim pametnim prici a da skida brzo jer ima pun k materijala za skinut. Mozda skemijam glodalo na stupnu busilicu kad cu radit na dobrim blokovima. Bit ce osjetno urednije i lakse cu pokrpat rupe.
No bitno je da usis stane, brinulo me malo da koliko god sve premjerio da ipak nesto nece pasati tako da mi je malo pao kamen sa srca
Moram jos dati napraviti flande, jednu koju cu zavariti na blokove a drugu za prirubnicu za fergazer.
Usis je nastiman pod kutem da mu vertikalna os gleda direkt prema "rampama" za preljevne kanale. Sto je ustvari super, jer ne moram raditi jako koljeno na prirubnici.
Tu sam ga malo preduboko gurnuo (navika jbg
), zamisljen je da stoji jos jedno 10mm vislje.
Budem i veliki blok obradio tako da ih mogu spojit i dobro provjerit cijelu kemiju prije nego krenem na kopanje i varenje dobrih blokova. Dali cu ove varit da popunim rupe ne znam, mislim da nema potrebe, bitno da sam vidio da to sve ide pa radije trosim vrijeme na varenje i brusenje blokova koje cu slagati.
Bit ce jos updejtova teme ovih dana. Pa pozdravljam do tada!