Sinoc sam i ja testirao stare Bridgestone Hoop gume na onoj prvoj kisi, jer sam bjezao od iste. Treca sezona ako se ne varam i preko 10tkm, ni blizu klizaljkama, a kontrolu stalno ima kad je namjerno izgubim, hehe.
Ako sam dobro primjetio, za Heidenau K66 imamo 2 negativna feedbacka, s tim da je Beverly u drugoj klasi jer nas ima najvise koji vozimo 50ccm skutere s dimenzijama guma u 12 i 13", te manje u 10 i 14".
Ovo je samo dokaz koliko je tesko naci gumu koja odskace od prosjeka.
Za Beverly zapazam jos 2 zanimljiva modela vrijedna paznje: Metzeler Feelfree, ekipa s maxi skuterima je davala pozivivan feedback. I pojavljuje se Mitas TouringForce kao jako mekana guma s prvim dojmovima.
Ja se isto za beverlya dvoumim izmedu k66 i metzeler feelfree. K66 mi se i nisu pokazale nesto posebne na 50cc. A metzeler nisam nikad ni probao
Slobodno si uzmi FeelFree, jer je to ipak ozbiljnija i skuplja guma od modela ME7 s kojim je bilo nezadovoljstva i neocekivanih padova. Metzeler radi neke najpopularnije modele koji zaista rade svoj posao, ali i kostaju.
Upravo zbog te price sam uzeo M5+ Sportec Street za Yamahu MT03, i kad se usporedi s Michelinom i Dunlopom iz tog cijenovnog razreda, guma je klasu iznad, jedino se osjetno brze trosi, ali to je cijena gripa na motorima.
Za sebe osobno i klasu 50, - 12", odrzao sam jos neke konzultacije s osobama koje su prosle mnogo toga, i kako sam vec odlucio da ponovno idem na Molas jer u potpunosti zadovoljava moje potrebe, napravio sam korak dalje u sakupljanju informacija glede jos bolje gume, i zaista, Sava/Mitas Monsum MC20 se pokazuje kao guma koja je sposobna pruziti nijansu vise, fokus je na suhu cestu prilikom ganjacine. Da stvar bude bolja, ta guma je medju najjeftinijima, ali taj njen dizajn sa 6 poprecnih lamelica koje su najmanje medjusobno razmaknute vs molasove s 5 i vecim razmacima, ocito dolaze do izrazaja u kombinaciji sa smjesom "Silica Rich". Kisna smjesa je uvijek meksa od klasicne cestovne, izuzetak su rijetki soft i supersoft modeli. Prednost Save/Mitasa je sto ima jako lijepi profil gume i sigurno se vozi lakocom.
Imam ih u vidu i zelim ih testirati.
K66 imam na Poweru i prevelik mi je razmak izmedju lamelice sto bi mogla biti mana. Nisam nesto specijalno odusevljen jer znam da moze bolje, ali nisu ni klizaljke niti kamenarke sto se na jednom Nrg Poweru itekako osjeti. Ja nisam kupio te gume, nego sam ih dobio uz skuter, a bio bih suzdrzan prema njima na tom skuteru jer sam probao nesto slicno sto se zove Schwalbe Weatherman pa nisam htio probijati led. Medjutim kod odredjenih skutera se namece kao logican izbor za probu naspram standardne ponude.
I treba biti realan te spomenuti da ScootSmart ima dobrih primjeraka, ali ima i puno vise primjeraka gdje su ljudi opasno nezadovoljni od same kupovine. Sto se tu desava, ni meni nije jasno. Ja sam se dobro proveo s Nrgom Mc3 u dimenziji 130/60-13 gdje sam umalo rubio te gume i stvarno uzivao, prva sezona odlicna, druga vec lagano gubi svojstva sto sam najprije primjetio na kocenju, ali i dalje je ok, nakon toga je naglo otvrdnula i izgubio sam "muda" koja sam imao. Primjetio sam da ima na dodir tvrdih i mekih ScootSmartica prilikom kupovine u istim dimenzijama i pratecim oznaka glede indeksa nosivnosti i brzine.
Masa ostalog od Dunlopa sto sam probao, i probao, pa probao opet na nekom drugom modelu, vodilo je ka tomu da mi se zgadi zauvijek. Jedna od jacih anegdota je ta da vozim staru Gileru Runner 50, sa Dunlopom prednji kotac blokira i skripi dok drzim gas, dakle nema govora o zaustavljanju (mogao bih snimiti film "Brzina"), a s druge strane lomim teleskope s Bridgestoneom nakon sto me fino zakuca savrseno simulirajuci sudar.
Kad sam imao Stalkera, s novim novcatim Dunlop GT301 gumama bilo je klizanja, nakon cega sam odlucio proci "ziheraski zavoj" jer nemoguce je da se sanjkam i suzdrzavam s novim gumama, mislim haloooo. I idem prkositi, i isklizne mi prednji kotac... na srecu, nisam isao naglo na sve ili nista jer sam pretpostavio sto me ceka ako samo malo pretjeram nakon prvih znakova klizanja, jer nakon klizanja slijedi iskliznuce, s obzirom na spremu, noga je klepile od asfalt, i ne znam jel znate za onaj feeling kad vas ozari stopalo i prodju trnci, doduse to je sekundarni dozivljaj jer su sok i nevjerica s eruptiranim adrenalinom na prvom mjestu. Onda slijedi bijes i jebanje svega po spisku kad shvatis da si se trebao oporavljati neko vrijeme s tim podsjetnikom...
Imam negdje slike gdje sam u povratku doma, s makrerom za gume, na onom velikom sidewallu napisao "ĐUBRE EDITION" i tako da sranja. Slikao sam uredno DOT, saru, vidi se da je guma frisko crna...
Klopotao sam vise puta nogom zbog Dunlopa, i ovom prilikom mu j**** mater, postujuci one rijetke iznimke koje su zaista ok, ali koliko sam losih i friskih Dunlop guma izvozao, i sto je najgore, nije bilo potrebe za ikakvih pretjerivanjem, samo mali izlazak iz zone komfora bi vodio u vrazju mater!
Ukratko, vrloooo zajeban omjer dobrih vs losih iskustava s Dunlopom.