Naravno da ti nista nije jasno, jer je jasno samo sta treba uzeti u 12 i 13" dimenziji.
Nedavno je covjek pitao za Beverlija i preporucili smo mu Heidenau. Zasto? Zato sto testiramo i na zalost ucimo na vlastitim greskama, a Heidenau i Bridgestone su majka. S obzirom da je fokus na ta 2 brenda, s vremenom cemo izganjati i nijanse, ali bitno da smo se odmaknuli od marketinskih guma. Naravno, neovisno smo i nezavisni, nismo kao influenceri koji ce ti reci da je bolje ocostiti klipice kocione celjusti s Motorex brake cleanerom, nego sa cetkicom za zube i sapinicom. Nakon sto upitas inluencera, da je to isto kao da kaze kako je bolje prati zube s vodicom za usta nego cetkicom za zube, nastaje muk i čmrljenje.
Smatram da je bitno traziti nijanse medju gumama, jer nije isto ako naletis na mokru cestu, i da se moras voziti doslovno kao po jajima, a cijelo vrijeme se osjecas kako "lebdis" i nema dobar kontakt s podlogom, ili pak ako vozis gumu s kojom se osjecas kao po suhom, odnosno puuno sigurnije.
Drugo, imas gume koje je potrebno dovesti na radnu temperaturu, a voznja do te faze je izuzetno rikatna i pogubna, moras si zacrtati u glavi visi nivo od pravih zimskih uvjeta.
Trece prilikom kocenja prednjom, ako te ne izuje sa sjedala - nije dobra guma. Pravi pokazatelj je da moze dici na prednji kotac. Zvuci kao zajebancija, ali to je istina.
Losa guma ce zablokirati, zaskripati, a vozac ce osjetiti minimalnu silu zaustavljanja, jer guma ne moze izdrzati navalu kineticke energije, i kocnica nadjacava grip sto je - nedopustivo!
Cetvrto, te varljive gume, na dobrim asfaltima gdje se vozis bez problema s celavim gumama koje su bile na nekom Katamaranu 17 sezona nakon sto su otpisane, vozis se bez greske, medjutim, u gradu, ili na asfaltu upitne kvalitete, dolazi do iznenadnog proklizavanja tj. gubitka prijanjanja s podlogom. Kod refleksnog kocenja, losa guma samo izbaci skuter iz putanje, a kod dobre se prospes po volanu, ali si i dalje na skuteru, medjutim kad se naviknes na jaku i pouzdanu silu kocenja, onda si spreman na to.
Heidenau i Bridgestone su se pokazale najpouzdanije u svakodnevnom koristenju, a jedine ne posustaju, odnosno znatno se bolje konroliraju i upozoravaju na nailazak:
- mokre i skliske podloge
- kiticne situacije u fazi zagrijavanja guma
- kriticne situacije prilikom intenzivnog i refleksnog kocenja
- drukcijeg i rizicnog stanja asfalt/podloge.
Nakon ovog kratkog uvoda, vratimo se na temu. Nemamo pravih vozaca s dosta km u tocno toj dimenziji gume, medjutim kad se sagleda sve do sada, mislim da ti mozemo sloziti dobru preporuku.
Stos je u tome da se drukciji kocept skutera moze i drukcije ponasati, tako da i to trrba uzeti u obzir.
Vidi, ako nisi trkacki nastrojen, ja bih isao na kisnu gumu. Pruza ti vise sigurnosti na tim kracim turama gdje je potrebno gumi da se zagrije, na mokroj podlozi ces biti superioran, a jedino gdje kisna guma moze kaskati za onom sa sportskim profilom je prilikom izvlacenja maksimuma iz gume. Posto je kisna smjesa meksa, moze se lagano osketiti kako ta guma "pliva", ali zanemarivo, ta preciznost je narusena koja je bitna kod visokih brzina...
I ima jedan primitivan pokazatelj, sto meksa guma na dodir - to je bolja, i osjetno udobnija!
Provozao sam na stotine skutera, i gotovo sve na istoj cesti, 1 klasa guma se uvijek isticala, a zanimljivo je to sto je marketing bruuuutalno odradio svoje i svi dolaze s Mochelinom, Dunlopom u prvom redu. Znaci preko one stvari sjedam na taj otpad, i jedva cekam da se otarasim toga. A za iste novce si kupis Bridgestonea. Ali jebiga, Bridgestone da se izradi od kvalitetnije smjese je ipak skupljo u nabavi, a pohlepa tj. marža radi svoje, pa eto hrpe klizavog smeca... bas se pitam koliko se ljudi spi*kalo nepotrebno, i dam se kladit da svi voze recimo Molas, da bi statistika bila bitno drukcija.
Na Beverliju 250i.e. sam imao ScootSmart, a na Nexusu 250 Michelin City grip, krš kakav ces vidjsti na gotovo svakom drugom skuteru. Ne zelim reci nista, ali znam dobro da sam psovao sve i svasta, dok sam gledao u te divne gume pune ripni i mladosti, a najradje bi ih zamjenio!
Ee da, marketing igra i na kartu trajnosti! Razlila izmedju mekse kvalitetne gume, i kamenjarke je neznatna, a kamenjarku ne bi pozelio nikome!
I ta fora u imenu City Grip! Pobogu, ime govori da ces biti baja u gradu, a probaj se ganjacit za nekim tko ima kisnu gumu pp gradu, shvatit ces da je kisna guma najbolja za e urbane podloge.