Kupio kacigu.
HJC R-PHA 10 Plus.
Danas se prvi put provozao sa kacigom.
Mogu je usporedit sa Nolanom N84 i N85.
RPHA je definitivno tisa. Puno tisa. Cak je i buka drugacija - nema vise reskih visokih tonova vjetra koji su me najvise smetali na obje nolanice.
Brzina je bila max 180 km/h i kaciga je mirna iako je vani malo puhalo - pritisak na vratne misice je manji nego na nolanu - i zbog manje tezine kacige, ali valjda i zbog bolje aerodinamike (imam vizir na motoru, ali kratki - kaciga njime nije zasticena). Probao sam na 180 kmh okrenut glavu i kaciga je i tada mirna.
Ventilacija....
Lako je to isprobavat kad je vani 10C kao danas. Dio na bradi odlicno radi (usporedba sa nolanom) i trenutno odmagli naocale i vizir. Osjeti se strujanje zraka cak i na 20 km/h. Gornji otvori za ventilaciju rade totalni propuh u kacigi - po ljeti ce bit jako ugodno
Ono sto je Miko napisao da i sa zatvorenim otvorima na vrhu kacige osjeti lagano strujanje zraka po kacigi mogu potvrdit. Na vanjskih 10C nije toliko da bi smetalo, ali se osjeti - cak i malo po celu. Uglavnom, nije toliko jako da bi isao kemijat kako zatvorit te rupe - barem ne na 10C i vise jer se ispod tih temperatura ni ne vozim.
Sa potpuno zatvorenim otvorima ventilacije, magljenja naocala i vizira (bez pinlocka) nije bilo u voznji - samo na semaforu. Mozda ovi stalno otvoreni otvori (metalne srebne mrezice na bradi) koji imaju sa unutarnje strane neki filc propustaju taman toliko da ima zraka za disanje i da se u voznji ne magli.
Podbradak radi kako treba - ne propusta zrak u kacigu.
Double D vezanje je ugodnije nego nolanov sistem jer iako su do grla - u voznji ih ne osjetim i ne smetaju dok na nolanu nije smetalo, ali sam ih bio svjestan u voznji.
Zadovoljan sam kacigom - osjetno bolja od Nolana, a ono sto me fascinira je koliko je manja buka i koliko se osjeti da je laksa. Na 180 kmh je pritisak na vrat bio osjetno manji - kao na 140-150 kmh na nolanu.