Isto tako, bitna je i velicina skoljke.
Recimo, Shoei na nekim modelima ima vanjsku skoljku i stiropor razlici za svaki broj kacige.
Ostali na boljim modelima imaju 3 skoljke i stiropora, a debljinom podstave reguliraju velicinu kacige.
Jeftine kacige se rade u 1 velicini skoljke i stirpora.
I tu je razlog zasto je meni Schuberth L premali, a XL prevelik - L koristi istu skoljku kao i M, dok je na XL ona veca. Govorim o savrsenom osjecaju kacige na glavi - kladim se da bi vecina na mom mjestu jednostavno kupila XL, al ja nisam htio.
Isto je i sa HJC RPHA 10 Plus - M i L dijele kalup, ali srecom, L mi odgovara. Malo je na granici podnosljivog (svugdje je jako uz glavu), ali to je apravo bas osobina koju zelim - ta kaciga je za 59cm glavu (kakva je moja) jer L je kod tog modela za 58-59cm glae, a ne 59-60cm kao kod vecine drugih
I jos nesto....
Kaciga se kupuje da sacuva mozak. Ljudi najcesce uzmu preveliku ne zato jer ih kaciga stisce za glavu, nego za lice, a cheekpadsi se kod iole pristojnijeg proizvodjaca daju mijenjat i ima ih u raznim debljinama. Idealno bi bilo probat kacig ubez njih, pa kad te taj dio ne dekoncentrira u odabiru velicine, naci one koji i taj dio rijese na zadovoljavajuci nacin.
Ujedno, cheekpadsi dosta omekane vremenom pa kad je kaciga naizgled dobra kao nova, nerijetko bude prevelika kasnije