Evo izveštaja šta se radilo, rešio sam da zamenim ležajeve na radilici jer su počeli malo da se čuju, prizvuk tankog kuckanja kada spustim ručicu gasa počeo sam da osluškujem od kako je Keihin 17 karburator sa fabričkim Airbox-om i novi C16 na mašini pa je motor dosta tiši i u laganoj vožnji. Posle kontrole varijator, magnet došao sam do osovine koja se veritkalnim pomicanjem rukom dole-gore javila u vidu klimanja. Ne još toliko kritično neki deo milimetra je u pitanju međutim meni je to za zamenu..
Pošto sam svakako hteo da uradim blok i da optimiziram prelivne puteve prema cilindru, palo je poliranje obe polutke
Ovako izgleda sklopljen
Usisna strana nije do zanjeg sjaja urađena, poznato je da je kod usisa dobro ostaviti malo grublje poliranje odnosno samo fino šmirglanje jer to povoljno utiče na mešanje vazduga i goriva, .. dokazao Porsche mislim 1956...
Vidi se da je na desnoj polutki bilo više da se obrađuje, linija prati otisak cilindra, kao da je cilindar više u desnoj strani pozicioniran, ako je blok takav ja nemam mnogo šta da pametujem, možda je neki drugi primerak više u centru, kod mene je jednostavno ovakav.. Ako bi sišao skroz u obeleženu ivicu ostalo bi cca 1,5mm zida na sastavu sa cilindrom...
maločas leva ili sada na slici gornja strana je fabrički taman po cilindru koji je širi od stock-a dosta, u nekim delovima je čak za nekih 0,5mm veća mera.. definitivno je cilindar i sve komplet pomereno u stranu
Čelo klipa je ispolirano, veoma tvrd materijal, sjaji ovako... po meni je ovo sasvim dovoljno
Prelivni kanali u cilindru su ispolirani prvo 400 šmirglom i malim biaxom, kasnije pastom, koliko se moglo prići sve sam uradio, može ovo i bolje, ostavljam malo posla sebi za sledeći put kad budem rasklapao, dosadno bi bilo sve odjedno uraditi
Izduvni kanal je optimiziran za priklučak C16, i ispoliran, ugao nisam dirao, sledi provera stock porting situacije
I pogled kroz priključak C16 auspuha
Ubacio sam stock radilicu jer mi se ta učinila najozbiljnije, zapravo nema u njoj 1500km pređenih, a nema ni hoda na ležaju klipnjače u donjoj pesnici, ranije sam je menjao iz preventive a sada se vratila, na redu je optimizacija zaptivača, koji na nekim mestima blago ulazi u sastav, skalper je 20din treba samo kupiti nov i posao ide ko od šale 1:0 za Daniku
Cilindar je pritegnut nekim bakarnim čaurama i sledi provera uglova stock cilindra
izduv 182deg prelivni primarni i sekundarni isto 125deg, usis i back prelivni 116deg
Najzad sklopljen, sledi prvo palenje
Lepo radi međutim kako se motor greje lupanje se ponov počinje čuti, smršao sam 3kg, i hvata me ludilo od ovih ležajeva više
posle dužeg traganja jedva sam našao da kupim ležajeve radilice za Kymco. Nestandardne mere zbunile su i iskusne prodavce ležajeva u našoj oklini tako da smo jedno celo pre podne tragali po Vojvodini gde da ih kupimo.. Na kraju se nađosmo u Novom Sadu i da nam Sheriff nije rekao gde se nalazi FAG prodavnica ostali bi bez ležaja... Sreća nađoh ležajeve u NTN proizvodnji, ne precenjene 1350din (cca 13e) po komadu kupim 2 para...
Čudne mere 56x25x12 desni ide prema varijatoru i 52x20x12 prema palenju. Na slici vidimo gore originalne i dole nove, jedan par novih sam ubacio... Poludim nakon pola sata rada, novi ležajevi se čuju isto možda jo malo više, proverim osovinu, klima, kad je hladan manje kad se ugreje više...
Rešio sam da rasklopim karter još jednom i ubacim drugi par ležaja što sam kupio mada su identični, počinjem sumnjati da su sa nekom slabijom tolerancijom naime oznaka na njima PXI33 mi ništa ne govori..