Up ovog topic-a, čisto da ne izgubimo popularnost...
Posle svih zimskih dana rešio sam da se opet posvetim problemu koji je ostao nedokučen u kraj prošle sezone. Dosta sam radio na kalkulacijama i usavršavanju kompresionog odnosa iz drugih pobuda a i najzad je stigao portmap analajzer sa kojim se bez tri dana računa može optimizovati odnos površina i uglova kanala u cilindru...
Hebo MR je opet sletio dole, počev sa merenjem stanja squish-a.. koji je za nepoverovati 0,4mm.. Ne preostaje mi drugo već da izradim pleksi i premerim zapreminu glave, znajući da su squish-evi kod Kymco bloka oko 2mm opet sve zavisi od kompresionog volumena glave motora.
Evo pleksi koji ima rupe na mestima brezona, i dve male 1,5mm za ulazak igle šrprica i za odušak gde planiram da izađe vazduh. Ovu ideju je dao Goxi sa Tomos Srbija foruma, i mislim da je mnogo bolja i preciznija od mojih ranijih ideja..
Poslužio sam se benzinom ili tankom mešavinom ne znam već, voda mi nije bila simpatična jer ne želim da se zadržava oko elektrode svećice.. Špric je zapremine 10cl , glava je tanko namazana tavatom jer nema zaptivača..
I to je to mali sunđer na igli mi je poslužio da na toj rupi ne ističe gorivo.. mogao sam probušiti 1mm kolika je i igla, sve jedno...
Preostala tečnost u špricu je 4,25cl dakle 10-4,25 = 5,75 cl ili ccm-a sve jedno..
- Izmerena visina čela klipa je 1,8mm evo slike
ukupna dužina 49,3mm dužina od ivice klipa do kraja suknjice 47,5 razlika 1,8mm
- Debljina aluminijumskog zaptivača je 0,5mm
- Izmereni squish je 0,4mm !! tinol žicom
- Debljina zaptivača ispod cilindra je 0,5mm
- Izmereni squish u glavi je 0mm jer kompresioni prostor kreće od same ivice, vidi se na slikama
to praktično znači da mi je cilindar sa ovim zaptivačem u -0,1mm ili da klip 0,1mm sa svojim čelom izlazi preko ivice cilindra kada je u GMT i da preostaje 0,4mm od zaptivača koji je debljine 0,5mm... Ako ove parametre ubacimo u kalkulator dobijamo sledeći stepen kompresije
K= 16:1 što je očigledno previše za ovu termogrupu.. Ovde kreće razmišljanje zašto i kako je ovo ovoliko, lupanje koje se čulo kada se motor ugreje potiče odavde, naziralo se crnilo pored zaptivača i na sastavu karike... Sreća pa motor nije posebno ni vožen ni forsiran, jer me je ovo lupanje i prošle godine nerviralo.
Problem je u debljini zaptivača ispod cilindra, ja sam originalni zaptivač izmenio jednom prilikom kada se pocepao i stavio malossi koji sam imao pri ruci.. Da vidimo koji je zaptivač bio u originalu i koji stepen kompresije je ova termogrupa planirala za SF10 blok
Uzmimo za primer da je zaptivač ispod cilindra bio debljine 1mm
- tada bi mereni squish bio 0,9mm jer sada imam 0,4 sa 0,5 zaptivkom , dakle +0,5mm
- visina čela klipa kada je on u GMT od gornjeg ruba treba da je C= 0,4mm
pa je tada stepen kompresije K= 13,87:1, što mi deluje isto mnogo
- i kada bi zaptivač bio 1,2mm debljine, imali bi C= 0,6mm
i stepen kompresije K = 13:1 što mi deluje prihvatljivije.
To svakako menja i ostale parametre mašine jer se spejsovanjem cilindra menja ugao kanala bez promene površine otvora, i tada se karakteristike cilindra menjaju značajno, videćemo kasnije koliko.. Zaključićemo da Hebo proizvodi iste glave za više tipova motora i iste klipove koji su prečnika 47,6mm. Sve to na SF10 bloku koji ima 41,5 hod klipa dovodi do druge radne zapremine koja je u mom slučaju skoro 74ccm-a, i naravno veći stepen kompresije jer je on direktna zavisnost kompresionog odnosa i radne zapremine motora... Ako je Hebo mislio da je problem rešio sa zaptivačem debljine 1,2mm ja ne mislim da je to dobro rešenje, na kraju nemam pri ruci zaptivač te debljine...
Zaptivači koje imam su 0,55 i 0,85 debljine, ali imam malossi glavu koja ima kompresioni prostor sa squish-em u glavi 0,9mm i zaptivanje rešeno 0-ring silikonskom gumicom.. Nadalje ću premeriti njenu zapreminu i uvesti u kalkulaciju taj odnos...
Glava i šrpric su spremni za merenje
Preostala tečnost u špricu je 3,5cl ili ccm-a pa je zapremina kompresionog odnosa glave sa squish-em u glavi 10 - 3,5 = 6,5 ccm
- ako upotrebim deblji zaptivač 0,85 ispod cilindra
- treba da dobijem parametar C= 0,45mm odnosno
- rastojanje čela klipa GMT od ruba cilindra ili ukupan squish 1,35mm koji merimo tinol žicom
- jer je squish u samoj glavi 0,9mm
pa će računski kompresioni odnos biti 13,95:1, što je isto mnogo, ali vredno jedne probe
Na ovim slikama vidimo koliko je upušten kompresioni prostor glave malossi-ja, squish u glavi iznosi 0,9mm jer glava direktno naleže na cilindar bez zaptivača, a vidimo i koliko se razlikuje squish band u širini na drugoj slici... Praktično ako oduzmemo zapreminu koju malossi ovde unosi sa squish-em u glavi
prečnika 48mm visine 0,9mm , koji je 1,62ccm (r^2*PI*h)/1000 zaklučićemo da je zapremina samog komresionog prostora malossi glave 6,5-1,62 = 4,88ccm za 0,7 kubika manji od Hebo glave...