Konverzija AC na LCKonverziju mog motora planirao sam prošle sezone, mahom zato što sam shvatio da je friziran motor veoma povredljiv ukoliko je na vazdušnom hlađenju, mahom što sam u ovom moru ponuda cilindara za devetku, jedino u Airsal-u video ozbiljan koncept, kanala, na aluminijumskom cilindru i klip sa jednim prstenom, koji obećava.. Ne upuštam se u sada u kvalitet odnosno upored proizvođača, vreme će svakako pokazati svoje, a na meni je da odradim sistem za ovaj T6 koji je za vodeno hlađenje.
U svim planovima preko zime, u vidu sam imao da ću se poslužiti električnom pumpom za 12V, jer prvo i osnovno je da ne želim opterećivati radilicu kako bih dobio još malo obrnog momenta, a drugo ispostavilo se da je ova bosch pumpa, koja se inače koristi za pumpanje tečnosti u grejačima kabine kod golf-a, nekih renoa i mercedesa, većeg protoka od klasične pumpe koja se nudi za skuter, i što je najvažnije da njen protok ne zavisi od obrtaja motora, pa se tu mnogo dobija jer i u manjem opterećenju mašine pumpa gura 18 litara u minuti, te se tu usled većeg porotoka u malim pauzama turiranja dobija na boljem hlađenju, naravno ukoliko je motor u pokretu. Da zaključimo što se ove pumpe tiče ona troši 1A struje na 12V, to je 12W utroška energije, ako prevedemo da je jedna konjska snaga 1HP=746W izlazi da pumpa troši 0,016 HP-a od motora, odnosno 20% više jer struju za punjenje akumulatora proizvodi generator i tu ima bar toliko gubitaka. Recimo da je za trke moguće i odspojiti generator pa neka troši samo akumulator koji bi kasnije na punjaču dopunili...
Za hladnjak nisam imao neku posebnu ideju, originalni hladnjaci sa cenom od 100e, su mi delovali skupo, pa sam se poslužio grejačem kabine auta, tj Yugo Florida, ovaj mi se svideo jer prvo odgovara dimenzija, drugo ima oba priključka koji su pod odgovarajućim uglom... Kasnije ipak shvatam da je ovaj hladnjak premalog kapaciteta, jer su cevi iako od aluminijuma okrugle a ne pljosnate i da je malo odavanje toplote na ovom grejaču kabine za potrebe jednog turiranog 70cc cilindra...
Posudicu sam kupio od Aerox-a, tu baš mnogo izbora nije bilo jer od kymca kod nas baš nema da se nabavi, a ostale su mi bile prevelike, cena posudice nije tako skupa ako izuzmemo da se čep kupuje posebno kojem je cena skoro još toliko..
Termostat sam isto kupio od Aerox-a, nikad manji a skuplji deo nisam kupio na motoru..
Creva sam nabavio gumena armirana za 20bar-a, koja kasnije ipak nisam upotrebio jer su toliko kruta da jednostavno šanse nema da se dobiju neki uglovi u patosu motora, na kraju sam kupio gumena creva sa krivinom od 60cm, opet za neke delove kabine nekog auta..
Ostatak su mi uradili na strugu od profila aluminijuma i mesinga, a šelne su klasične, T razdelnik je od nekog gas uređaja za auto, od plastike..
Evo spiska delova bez cilindra
Pumpa - Bosch -105e -doneta iz mađarske
Hladnjak - Florida grejač kabine 2300 Din - 23e - prodavnica auto delova u lokalu
Posudica Aerox 1150din + Čep sa ventilom 950Din - 20e - Yamaha Rodić NS
Termostat od Aerox-a -32e - Yamaha Rodić NS
Creva - 4x 60cm -4x150din - 6e -prodavnica auto delova u lokalu
Šelne i T razdelnik - 10e - prodavnica auto delova u lokalu
Profil za struganje ne znam našlo se u radionici
Evo slike pribavljenih delova
Evo pumpa sa cilindrom na slici, pored malu crnu glavu sam koristio od nekog starog aerox-a kako bih se sa idejama ipak izjednačio, trebalo je termostat i ugraditi u glavu ovog T6
Termostat treba ovako postaviti sa telom unutra, da bi na temperaturi reagovao i puštao rashladnu tečnost prema napolje odnosno na crevo pa ditrektno u hladnjak, samo još ne želi na svoje mesto otvor na glavi cilindra je nešto manjeg prečnika
Ovde vidimo kako izgleda priključak creva za izlaz tople vode iz cilindra, koji je na strugu rađen od četvrtastog ALU profila, treba doraditi oblik koji odgovara mestu na glavi i probušiti rupe za šrafove
Ovde vidimo kako izgleda priključak creva za ulaz hladne vode u cilindar, urađen isto od aluminijuma da bi se dilatacija cilindra i priključka što manje razlikovala
Potrebno je bilo izraditi i prsten koji će držati termostat na svome mestu, pritiskom prikljčka creva, opet od aluminijuma
Slike Airsal T6 cilindra, priključak ulazne vode, navoj malo nestandardan, trebalo je pronaći u gradu ko ima nareznicu tog promera
Slike Airsal T6 cilindra, blago honovanje se nazire čak i u nikasil košuljici
Povezao sam prva creva, prva ideja da se T razdelnik stavi na hladnoj vodi pa kada se sipa tečnost iz posudice, ulazi u hladnjak i u cilindar preko pumpe
Završena obrada priključaka za creva ostale su još samo rupe za šrafove
Posudica bi trebala da se montira ovde, ona treba da je u višljoj tački od poslednjeg nivoa tečnosti u hladnjaku, montirao sam masku da probam kako to ovde ulazi, i da vidim kakav nosač da izradim
Morao sam malo deformisati prednji kraj fenom za skidanje farbi, kako bi maska nalegla
Šanse nema da se sklopi, zazor može vrabac da uleti, posao neće biti toliko jednostavan.. nije ovo mali izazov
Idemo opet fen za farbu, priznaću vam ova posudica ko god da je napravio je od odličnog materijala, grejač farbe počinje da je omekšava tek posle minut grejanja po istome mestu, druga plastika bi se već odavno otopila da je toliko grejem
deformacije pritiskom i blagim klackanjem po mengelama, pa opet malo grejanja i tako u krug, opet pazio sam da ne preteram može se izbušiti
ovako izgleda donji deo posudice posle deformacije
palo mi je na pamet da ovaj čep može ići dole ukoliko skratim navoj na koji nailazi, pa da i tu dobijem neki milimetar
Obrada šmirglom je neizbežna ipak mora biti kraj ravan, jer je čep zatvara pod pritiskom
Ovako izgleda posudica pre skraćenja navojnog dela