Promjenjivo vrijeme. (Bridgestone Molas ML50, neplacena promocija, guma koja zasluzuje povratnu informaciju jer zaista sluzi svrsi).
Vrijeme koje je nemoguce predvidjeti, sve su manje sanse da se ostane suh tijekom 5 i 6 mjeseca, cak i da ostanes suh, izgledno je da ces vidjeti mokru cestu, sad da li ces proci, ovisi o tome imas li vremena odraditi duzu pauzu... Vec sam navikao, i odlucio sam da cu se ipak voziti kroz 5 i 6 mjesec.
S Bridgestone Molasom sam ubo kombinaciju za Oskara. Dakle kad pada kisa, nema razlike, vozim se prakticki isto, nema onog sugavog osjecaja koji je povezan s klizanjem.
Nesto najgore na sto mozete nagaziti jesu mokre tramvajske tracnice, grip sa standardnim gumama za suhu cestu je apsolutna nula, s Molasom imas 5%. Na drugom mjestu su ovi novi prometni znakovi oslikani na cesti, obicno je to trokut koji upozorava na pjesacki prijelaz, jako velika obojena povrsina.
S obzirom da sam se navikao na istoimenu gumu, presao sam malo na cestovnu i udario istim tempom. Sve je bilo u redu dok nije pao pljusak. Sklonio se, i nastavio dalje kad je granulo sunce. Cak se cesta brzo posusila, ali vrag vreba i ceka. Odlucim se polukruzno okrenuti, cesta je vec potpuno suha, medjutim, prilikom okretanja, nagazim na mini vlaznu flekicu, bas u nagibu, a i bilo je malo prasine u njoj.
Okliznu guma kao po ledu, sreca pa je mala povrsina, pa cim je nagazila na suho, eto "otresanja". Ista bi se situacija desila s Molasom, ali razlika je u detaljima. Cestovna klizne brze od refleksa, dok je s Molasom to sporije, to je kljucno!
Primjetio sam u poslijednjih godinu dana da je broj Molasa porastao, kad upitam te ljude na semaforu, samo vicu "Vrh vrhova", voze i cak i dostavljaci.
Zajebavam se s tom gumom po suhom i po mokrom (po mokrom uvjerljivo), ne zelim opisivati sto sam sve radio, bitno je da uvijek imate rezervu pri brzini kretanja i manevrima, a Molas ce uvijek pruziti jos vise, sto daje veoma visoku sigurnost i "garanciju od je padanja".
Jer kako nastaju padavicari? Njihove gume isto drze, ali u tom jednom kriticnom momentu, dolazi na naplatu to sto guma ne osigurava rezervu sigurnosti, i kad oni udju u crvenu zonu i prekorace prag, on ce se preklopiti s pragom sigurnosti gume i ides u nepovrat. A dobra guma ce ti pruziti jos tu neku sansu, u vidu da ce usporiti taj proces za koju milisekundu, i ti ces stici receimo klepiti nogom da se popravis. Daje ti jos zeru vremena, dok sa padvicarske gume kad krenu, idu do kraja brze nego refleksi...
Dakle guma je top za sve vremenske uvjete, i preporucujem je kao prvi izbor, pa dalje ako vam se nesto ne svidja, slobodno birajte, jer ce te tek tada primjetiti razlike. A ovo kad se setate izmedju "slicnih" guma koje se nude na svakom cosku, tu necete nikada primjetiti jasnu razliku.
Ja sam se zakacio za Molas jer je cijenom kao Padavicarske gume, i vozim vec 3 set u 5, 6 godina na 2 skutera do sada.
Zalazem se da bude prvi izbor ako se ne zna sto kupiti, jer sam i ja bio u takvoj situaciji pa sam bauljao okolo po raznim drugim setovima guma na koje se vise NIKADA necu vratiti!!!
Pametnije je prvo probati Molas pa ici dalje, nego lutati i tek na kraju naletiti na tu gumu.
Tko se misli ozbiljno ganjaciti i rubiti gume tu je cestovni profil pametniji izbor, za sve ostalo, a takvih je najvise - slobodno na Molas.