Motor je skinut sa bloka, pošto sam svakako trebao menjati radilicu, gume su pre ovoga nove nabačene Conti Twist 140/60-13 nazad i 130/60-13 napred, na radnom stolu je sada oslobođeno dovoljno mesta da krenem sa rasklapanjem
Sa karoserije je poskidano bukvalno sve, ostala je instalacija koju nisam ovog trenutka hteo da skidam sa sve bobinom i cdi-jem, to sve kasnije
Kada sam rasklopio karter imao sam šta da vidim, prethodno sam kupio ono pakovanje ležajeva i semeringa Stage6, u kome su SKF 6204 C4 made in France ležaji, imao sam šta da vidim, upravo te ležajeve sam i izvadio iz bloka, i iste Corteco semeringe... Odlivak je solidan, viđao sam i lošije... onih krajva kod završetka liva nije značajno bilo...
Ovde sam obeležio dokle treba polutke bloka otvarati jer je cilindar bigbore odnosno sa prečnikom klipa 50mm, te su košuljice šire i ne ulaze plug and play na polutke, za ovaj posao poslužio sam se prvo velikim frezerom-om od-10mm
Prva polutka je otvorena na meru, cilindar ulazi glat, ostaje da se odrade druga polutka
Obeležena mera koliko treba otvoriti drugu polutku
Završeno otvaranje druge polutke, cilindar i ovde ulazi glat... kasnije se ispostavilo da je ovo trebalo ipak doraditi, naime kada se polutke sklope i stegnu, cilindar na nekim mestima još zapinje iako je ovde naišao na brezone, 1-2 deste milimetra su trebale da se doteraju.. Najlakše je bilo namazati košuljicu cilindra sa crnom grafitnom masti i uočavati otisak...
Na red je došlo otvaranje priključaka prelivnih kanala, metodom otiska, mere su dovedene na idealno..
Na red je došlo poliranje poutki, prvo grubljim brusnim papirom, kasnije finijim, i kontrola u sklopljenom položaju ivica koje se dobijaju između dve polutke...
Cilindar je dobio poliranje izduvnog kanala i optimizaciju za priključak grane Roost-a...
Ubačeni novi semerinzi, ležajevi, radilica, postavljen klip, bez klipnog prstena, i naboden subframe čisto radi kontrole, subframe inače služi da dozvoli izlaz karburatora sa zadnje strane kod mina motora, jer u originalu ovde prolaze dve osovine koje su nosač motorai šanse nema ubaciti redovan karburator, sa kratkim usisnim grlom..
Na red dolazi provera squish-a, ili zazora klipa od glave u GMT (gornjoj mrtvoj tački) proizvođač propisuje zazor od 0,5mm, koji se podešava zaptivačima ispod cilindra. U paketu dolazi 6 zaptivača od metalnih materijala debljina 0,05- 0,1- 0,15- 0,2- 0,25, -0,3 mm. podešavanje se radi u pritegnutom položaju cilindra tako što se tinol meka žica za lemljenje debljine do max 1mm, ubaci pod uglom kroz otvor svećice, i lagano presuje klipom o glavu, nakon toga se meri mikrometrom i po potrebi dodaje ili oduzima debljina zaptivača ispod cilindra.... ova operacija je i u knjizi ovako opisana, nisam je ja izmislio i meni je delovala malo smešno... iz trećeg puta sam ubo 0,5mm to je za kompresioni odnos 15,5:1
Posle toga se stavlja klipni prsten i mašina konačno sklapa, te doteže na 1,5kps moment ključem.. dalje ubacio sam reed ventile S6 i pokušavam da proverim kako dolazi karburator na mesto, učinio mi se ugao naleganja prevelik... Ne preostaje mi ništa drugo već da pravim ili kupim ugaoni priključak... još uvek se tešim da će ovaj TM24 da odradi posao i zatvori ventil iako je plovak u ozbiljnom uglu...
Šanse nema, kada sam montirao motor na karoseriju suočio sam se sa još većim uglom, i počeo sam da kalkulišem o montaži prema napred, sledi probai kontrola difuzora koji je rađen na strugu, eksponencijalna kriva ovog difuzora optimizovana je za 24mm promer karburatora, rezonantna dužina karburatora rezultovaće se pravilno jedino ukoliko ostavim kratki usis...
Još veća fora je da subframe nije za Apriliju već za Aerox-a te je duži ovde smo uboli jedno 2 sata dok nisam prekrojio i prevario subframe da dođe na SR karoseriju ....., i opet nije karburator ovako montiran...
Ostaje da ukrijim još malo ovaj nosač, releja i osiurača na šasiji, a da pritom ne oslabim vitalni deo, most koji ipak drži ovde dve cevi od vaze privarenim.
Sedište je obućar sredio za 600din, alal mu vera..
Plastike su stigle sa katerisanja i lepljenja..