Ovako imam pitanje...znači do kojeg promjera simmering efektivno brtvi ?
Tipa, bezveze govorim, osovina je promjera 12mm a unutarnji nazivni promjer simmeringa isto tako 12mm...dali će simmering brtviti recimo i na promjeru 11,9mm i dal ima neka određena brojka do koje simmering dobro brtvi. Primjetio sam da iako je simmering promjera kao i osovina on se malo raširi kada dođe na osovinu , naravno to je normalno i mora tako biti. Ali eto zanima me točan podatak ako on postoji uopće.U nekoj literaturi koju ja imam nisam uspio naći taj podatak, pa me zanima dali se tu uopće dopušta neka tolerancija u kojoj i dalje ima brtvljenja bez obzira šta je promjer osovine/vratila manji nego nazivni simmeringa.
Simering je (kada govorimo o unutrašnjem promjeru što ide na osovinu) manjeg promjera u odnosu na stvarno stanje osovine, odnosno, on je za tu osovinu (npr. 12mm), no da bi bolje brtvio, on je manjeg promjera, jer ukoliko bi bio identičan, događala bi se propuštanja ulja, ali i smeća koje se uvijek nakuplja na unutrašnjem dijelu dosjeda na osovinu.
Dakle, kada se mjeri točno unutrašnji promjer, lagano bez rastezanja, na simeringu za osovinu promjer je 11mm.
Dakle, takav bi simering mogao brtviti na 11,9mm, s time da se ona opruga na unutrašnjem dijelu može još malo dotegnuti ili se stavi nova malo jaće navučena i mora raditi bez greške, jer kod ovih naših tokara i gumara, znali smo raditi svakakve pretumbacije za neke specijalce i išlo je to čak i do punog milimetra sa tako jače stegnutom oprugom.
Na žalost, nekih specijalnijih podataka nema za to, barem ih ja nemam ni kod SKF-a, niti Corteca, pa ne mogu to sve reći 100% sigurno, ali u praksi je bilo svega, tako da ovih 0,1 ne bi trebalo predstavljati neki veliki problem.
Slično, a opet drugačije, zna buniti ljude kada se radi o ležajevima i osovinama, jer ležaj ima unutrašnji promjer 25mm, a i osovina je isto tako, pa onda to sve izgleda kao da nema šanse da se postavi jedno na drugo. No, da bi to uistinu radilo u praksi, bez proklizavanja i praznog hoda jer se ležaj vrti sam oko sebe, odnosno, ne zahvaća osovinu ili kućište, onda je to onaj princim grijanja/hlađenje da se rasteže/skuplja materijal, te onda tako montira i zarpavo onda drži kao pas ježa. S time da se kod manjih promjera to može i malo jačim momentom ruke nataknuti ili sa samo malo masti da lakše prođe.
Eto, nadam se da sam donekle dao odgovor koji si htio čuti, odnosno, koji ti možda pomaže u rješavanju nekog problema koji trenutno imaš.