Evo da se i sam javim sa negativnim iskustvom sa KOYO iglicastim za klip.
Dakle nikad, nikad u zivotu mi se nije desilo sljedece.
Dobio sam masinu sa 37000km sa gilere runner 50 2006 godina, culi su se lezaji pa je bilo vrijeme vec za generalku. Kupio sam lijepo nove lezaje, semeringe viton, reparirao vodenu pumpu, ubacio nove karike, brtve. Kupio sam KOYO iglicasti lezaj za klip, ali sam i promijenio klipnjacu i dao balansirati s drugim lezajem jer je stara imala lufta.
Skuter je presao oko 300km i raspao se KOYO iglicasti lezaj ispod klipa. Ajde cilindar nije dobio, ali klip je masakriran, karike po pola, havarija.
OK, rekoh sebi ovo se mora jednom desiti, ali zasto??? Nemam pojma, skuliram se do jaja, iznajmim medicicnsku salu gore na Rebru, znaci ono dajem 10000% od sebe da se to vise nikada ne ponovi i odradim sljedece:
kupim novi set lezaja radilice i semeringa
kupim novi KOYO iglicasti lezaj klipa
ponovno rastavim radilicu i dam ubaciti novi donji lezaj uz provjeru postojeceg stanja, i ponovno na sklapanje
kupim novi klip i karike
nove brtve opet
inspekcija svega zivog, tolerancija, luftova, ma sve ko novo.
i tako, sve je lijepo kliknulo kao u bajci, ma milina, mislim si sad sam miran 30 000km.
Pojacam uljnu pumpu, dodam jos malo vise ulja tokom razrade i hajmo polako, 3x grijanje i hladjenje u leru, pa laganim gasom nabirati kilometre. Sve super sve 5, prvih 100km odvozeno, temperatura idealna, rad motora za 5, pali na zub ko novi, ma ponos.. Drugih 100km uspjesno odvozeno, trecih 100km odvozeno, presao sam magicnu brojku od 300km, to je to j#bote.
Dosla je faza da se povremeno na kratko doda gas do kraja, znaci kratkotrajna opterecenja, i brzina oko 70kmh po satu. Malo po malo i eto na nekih 350 prijedjenih kilometara nakon DRUGE generalke cin cin, cin cin, ja gotov
tocno onaj cin cin zvuk kojeg sam se naslusao kada ode iglicasti, doduse nakon opake torture i odvozenih kilometara i okretaja. Nakon sto sam cuo cin cin iz masine, pa naculio usi jel to kod mene, cin cin je vec pukao jednom iz auspuha, brzo stajanje gore na nadvoznjaku prema NZGBU drito gledam u krov hg spota. Odserafim ngk svijecicu, i na njoj komadici iglicastog se zaljepili kao male kuglice.
Otvorim masinu doma i imam sto za vidjeti, iglicasti se poluraspao, onak valjcici su poslozeni skoro bez kaveza, a kavez je ubio klip, cilindar jebacki zarisao, dodatno isprskao glavu.
Nista, tu sam pukao, bacio sve u smece, reko to je ukleto. Masina je bila full serijska.
Nakon toga sam imao grobove od masina, znaci radilica zvekece koliko ima lufta na donjem iglicastom, vlasnik veli slozi samo da vozi 2mjeseca, ja mu upresam lezaje s letvom punom morta i cekicam i masina je vozila bez ikakvih problema 5 mjeseci kada je skuter dozivio prometnu i blok se otkinuo kod amortizera, ali agregat i dalje pali.
Sljedeca situacija, tj njih nekoliko, znaci imaju spiganu radilicu kod variomata, radilica struze od bendix kad anlasujes i ljudi se tako voze od proljeca i pocetka sezone.
Hocu reci da ima stvarno velikih tolerancija pored neobjasnjivih idealnih situacija.
Naucio sam se lekciju i meni je to dovoljno, znam samo da nikada vise necu kupiti iglicasti lezaj u rinfuzi, makar izasli s iste trake kao onaj koji dolazi u malossi kutijici ili koji se moze kupiti u ovlastenom.
Razumijem lagerosa i shvacam da on ne moze biti direktni krivac za nastalu situaciju, pogotovo jer on distribuira nov lezaj, a drugi ga ugradjuje. Ali opet s druge strane, nadam se da ti koyo lezaji nisu bili cin cin iks jang u rinfuzi.
Nakon te havarije je proslo vec neko vrijeme, od tada je moj zivot isti kao i prije, dakle savrsen po tom pitanju misterioznih i neobjasnjivih raspadanja lezaja nakon izvozenja skutera na cestu.
BTW kad sam trazio iglicasti u lager commerceu covjek me je upozorio da Koyo nije preporucljiv jer nije imao jasne specifikacije, a mozda je i citao na netu o njihovom radnom vijeku.
I ona ngk svijecica je ponovno radilia nakon sto sam (malo teze) izbio nabijene kuglice od iglicastog, ali sam je ostavio kao rezervu prilikom paljenja zalivenih masina.