Evo ekipa, ne znam jel netko psotao prije mene, al da podjelim s vama svoja prva isksutva nakon 3 tjedna voznje.
Nisam toliki znalac pa ne bih pisao klasicnu receniziju... Uostalom, sve karakteristike motora mogu se vidjeti na stranicama proizvodjaca.... A KOLIKO SU TOCNE? Vidjet cemo
Prvo, evo slika dizajna samog skutera... Mene najvise podjeca na Sportcity od apprilie i hondu sh...
http://www.keeway.hr/image/outlook/125/velikaOUTLOOK3.jpgCijena motora u Moto-Mayer (Trident shop) je cca 14000 kn (da ne spominjem sada one glupe .99999 cifre) . Od ugodnijih iznenadjenja tu je usao ugradjeni alarm i daljinsko paljenje skutera, koji nisu navedeni u osnovnoj specifikaciji. Zabavno... al' u principu beskorisno....
Pocelo je s poduljim cekanjem da se sam motor pojavi u ducanu, ali eto, pojavio se. Keeway je tu malo zavlacio... Prvi vanjski dojam je da se ne radi o tipicnom kinezu, tj da nema nikakve veze sa kinezima iz Peveca. Plastika uredna, nimalo skripava, cvrsta, dovoljno elasticna, zavrsna obrada nelosa. Nedoradjenosti su nesa ocitije tek na gumenom oblogu od stalka za noge za suvozaca. Kontrolna ploca dosta dobra, tu su digitalni sat, brzinomjer, đirometar, termometar, stanje spremnika,kilometraza... Sve sta đaku treba.
Velicina motora sasvim komodna za mene od 193 cm i 105 kg, zajedno sa curom, sjedimo ugodno, i ne izgledamo smjesno. Koljena mi ne udaraju u volan niti ga dodiruju u ijednom polozaju.
Motor vuce uredno, nema rupa u ubrzanju, a najbolje povuce negdje oko 6500 okretaja.
E, sad tu dolazimo do prvog malog razocaranja... Proizvodjac na stranicama i prospektima deklarira max brzinu od 98 km/h. Ok... Kupnjom motora na racunu pise 83 km/h, sta mi je zavedeno i u knjizicu vozila.
Pitam se gdje je nestalo tih 15 km/h razlike?
??'
Odem sam na ravnu brzu cestu i odlucim ga razvalit do daske.... Ubrzanje do 50 km/h je skoro pa trenutno.... I onda dalje jako sporo ubrzava.... Kroz jedno 15-ak sekundi motor tek dolazi mozda blizu 70 km/h, a tek nakon duuuugo vremena prelazi tu brzinu, sa naravno maksimalno odvijenom rucicom gasa.
Pitam se, gdje je nestalo jos nekih 10-ak km/h? Ispadne da me proizvodjac prevario za jedno 15 km/h u prospektima i na racunu i za jos jedno 10 u stvarnosti.... Dakle, recimo da ide 25 km/h sporije od deklariranog.
Ipak, mene i curu zajedno uzbrdo bez ikakvih problema i bez pada ubrzanja vuce 50 km/h . Tu je dosta dobar! Moze i nesto brze, ako ga razvucem, ali uglavnom neman takvih potreba po ulicama splita.
Pocetne muke:
Kad sam kupovao kineza bija sam spreman na odredjene porodjajne muke, jer to smatram kao dio kompromisa sa cijenom koja je skoro duplo niza od npr. taljanskih modela. Naravno, dobro da sam se pripremio
, porodjajnih muka ima, ali su za sada podnosljive.
Brzinomjmer i kilometraza
Eto, nakon 13 km prestane radit brzinomjer i brojac kilometara. Heh... Nista, aj keeway odma salje rezervni dio, latu koja se ugradjuje u kolo na osovinu. Eto, ova originalna se valjda malo skrivila prilikom montaze kola u ducanu kazu. Zamjenom late, pokazivaci rade opet bez problema.
Gasenje u hladnom stanju
Kad je motor skroz hladan, nema nikakve sanse da se odrzi upaljen bez gasa, vec se odma gasi. To traje prvu minutu, zavisno o temperaturi okoline moze i duze, i nakon toga radi stabilno i nikako se ne gasi. Ovo se nikad nije desilo ako je motor imalo topal...
Serviser kaze da cemo to lako rjesit na prvom servisu.... Ajde, vidit cemo
.
Alarm
Ovo iritira. Nema svjetlosne diodice na kontrolnoj tabli koja pokazuje da je alarm ukljucen pa ga cesto trigeriram stavljanjem kljuca za otvaranje sjedala ili paljenje motora. Nekad mi se cini da se alarm sam od sebe postavi u "armed" mod. Ovo jos nsiam siguran
, vrijeme ce pokazat.
Grijanje
Motor se dosta brze zagrijava dok radi u leru nego u samoj voznji. Upuceniji vjerovanto znaju razlog ovome, ja mogu samo pretpostavit temeljem osnovnih poznavanja termodinamike da je odvodjene topline tada mozda manje....
Cjevcica od goriva
Evo, ovo mi je najgodi dozivljaj s motorm do sada. Neki dan mi je usred voznje pocelo kapat gorivo i naravno, motor se ugasija. Kad sam stao i pogleda sto je problem, mislio sam da se probija spremnik, ali samo se izvukla gumena cjevcica za dovod goriva koje je vjerovatno bila slabo soigurana. Kod keewaya stoji pod cudnim kutem, dosta saviejna pa me ovo cak ne cudi toliko...
Eto, to su vise manje svi problemi koje sam ima.... Ipak, sam rad motora je sasvim uredan, zvuk je dobar, nema trokiranja. Draze mi je da sam imao ove sitne probleme koji se ne ticu samog motora ili elektronike jer ih se nakon uklanjanja lako zaboravi i ne narusavaju toliko osjecaj pouzdanja u sam motor. Sve u svemu, za 14000 kn, preporucija bi svakome ovaj ipak na kraju odlican skuter samo ako imaju malo volje i strpljenja da ga u pocetku sa serviserom dovedu u red.....
Sam keeway izgleda nema problema sa djelovima i ljudima.... Naovdno odma sve salju (tako mi kaze serviser). Ne prave nikakve probleme oko garancije i slicno. Tako da me eto te dviej godine garantnog roka barem drze mirnim....
Potrosnju nisam izmjerija, ali cini se dobra. Pokazivac statusa goriva brzo padne blizu rezerve, ali kad dodjes na benzinsku u motor uspijes utocit mozda litru i po.... Ovakvu nepreciznost sam imao i na Kymco-u i brzo sam se navika kako je ispravno citat, pa cu tako vjerujem i ovde...
Sorry na poduzem postu!
Pozdrav