Evo danas procitao zanimljiv clanak o mojoj generaciji i sl, tj danasnjoj omladini i smejao sam se, skoro sve je tacno hehehe, procitajte malo je duze, al nema veze! ZANIMA ME JEL TO TAKO I KOD VAS!!!??
Najvise me zanima jer ga koristite vi stariji- Mr J, Alfa, eladio, mrc, zaprudenac i dr....
Mladi u razgovoru prosecno koriste 100 reci!!
Nivo djacke govorne jezicke kulture je u znacajnom padu, ali je i sve prisutniji kod ljudi 40-ih godina
!! To je dokaz da se radi o jezickoj nekulturi. I ranije su mladi koristili zargon, ali su znali za pravila standardnog knjizevnog jezika i koristili su ih u pisanom izrazavanju! Upotrebu tacke, zareza, vel slova djaci bi trebalo da savladaju jos u 2. razredu osnovne, a neki ih ne savljadaju ni u 2. srednje ! Papir i olovku su zamenili mobilnim telefonom, dopisivanjem preko neta. Istrazivanja u Srbiji su pokazala da 45% prvaka koriste 2 reci ili samo 1 rec formulisuci iskaze, sto nije u skladu sa normama za njihov uzrast. Razlozi toga su sto deca vise ne citaju lektire, sve manje pisu rukom, a vreme provode ispred kompa, tv-a ili uz mob! "Daj molim te iskuliraj" je magicna recenica koja je najvise upucena roditeljima i profama! Vrsnjaci se uglavnom obracaju sa "Ludilo brate". Sve je potkrepljeno postapalicama- mislim brate, ovo ono, dobio sam 3soma na kladzi, do jaja, kako se zove, extra......"necu da se cimam" , "smorio sam se" "sa radis"..... Kada god nemaju odgovor na neko pitanje magicna rec je "iskuliraj" ili "sta me smaras, ae ne smaraj" !!