Pozdrav svima,
kratki uvod u priču, upravo sam kupio novi skuter, prvi put u životu imam veze s nečim na 2 kotača a da nije bicikl. Iskustva u vožnji imam (autom, par godina i dosta km) te nešto malo na motoru (recimo da sam odvozio se ukupno par sati na frendovom, dakle moje znanje prestaje negdje kod držanja ravnoteže i poznavanja komandne ploče)
nakon dosta razmišljanja, na kredit je kupljen novi NRG 50 ccm po preporuci (kupi iz italije, kinezi shrot, nrg, runner, sp50 preporuceni) prvenstveno zato što hoću nešto trajno i pouzdano, plus moram se popeti 5 km uzbrdo svaki dan par puta do doma tako da sam htio nešto pod garancijom a ne da dijelove ostavlja putem. slobodno komentirajte izbor ali sada mi je to sekundarno jer je "done deal" :-)
Puno bi mi znacilo, a valjda i drugim pocetnicima ako bi mi odgovoroili na neka pitanja i dali savjete, potrazio sam malo u zadnjih par strana i nisam nasao slicnu temu pa eto... dakle zanima me:
1. kako održavati motor redovito ? nabavio sam dobro ulje, tu cujem da ne štediti, ali dalje nemam pojma šta
2. kako se ponašati prema motoru na početku, kažu da ga treba "razigrati" i piše u knjižici da prvih 1000km treba voziti 80% max brzine... jeli to 80% od 50km/h blokade ili 80% od maximuma? na koliko rpm ga treba drzati, tj. voziti u ovom periodu? koliko dugo?
3. skidanje blokade - kada to napraviti, kolko kosta otprilike; treba li ista drugo na novom motoru "sredjivati"
4. primjetio sam da je poprilično slabo vukao uzbrdo (u usporedbi s prijateljevim runnerom 50ccm iz 96 gotovo nikako, istina taj je odblokiran ali...) ukratko isao je jedva 40 uzbrdo na max gasu a oko 30 na 7k rpm... znam da je uzbrdo ali to je puno slabije od isto 50 ccm od runnera sta radi... je li to normalno za novi motor ili nesto drugo u pitanju?
5. kradja me dosta brine, a ovo je novi ljepi motor... jesam li ja paranoican tj. kako paziti i ne riskirati previse (znam da nista nije 100%) ... kupio sam debelu sajlu sa kljucem, treba li to i po gradu (zg) ili je dovoljno prek noci na parkingu samo?
6. prijatelj mi je predlozio da uzmem kasko, s obzirom da je novi motor... kostalo bi kod croatia osiguranja (tu je i obvezno) oko 750 kn... misljenje o tome?
7. veliki vjetrobran - uzeti ili ne? neki mi se kunu u to da je super stvar, mene brine oce li to s obzirom na 50 ccm predstavljati dodatno opterecenje i usporavati motor (otpor zraka?) i je li uopce potrebno... imam integralnu kacigu (uvexovu) tako da mi za oci ne smeta vjetar, a jaknu covjek uzme pa i ne puse... mozda na ljeto ce biti drugacije?
evo, to mi za sada palo napamet, hvala unaprijed svima na savjetima