ja sam neko vrijeme nakon sudara gutao tramadol, sintetski opioid, uuuf skidao sam se 3 tjedna uz nesanicu..
Da velim, možda te zanima. Da popiješ tramadol i da imaš tipa sudar i testiraju te na drogu našli bi ti produkte izlučivanja morfija
i rekli bi ti da si ovisnik i tko ti dila morfij?
To je kasnije dosta škakljivo za dokazati da si zapravo uzeo tramadol:) to se sve sredi kad liječnik dokaže da ti je izdao recept, ali na prvu je škakljivo.
Ajmo o selektivnim agonistima opioidnih receptora (Tramadol) npr.
postoje kapa, mi i sigma receptori na koje djeluje morfij
mi - protiv bolova, euforija, ovisnost
kapa - protiv bolova, sužava zjenice, sedacija
sigma - halucinacije respiratorna i vazomotorna stimulacija (pojačano disanje i rad srca)
koliko se sječam tramadol se veže na mi receptore i ima dosta slab učinak, ali oni pogoduju protiv bolova- zbog toga si ih pio, ali i sudjeluju u stvaranju ovisnosti. koja je ista ko kod morfija,a morfij djeluje na sve receptore.
ali od tramadola nisi bio euforičan, i da ti srce lupa 100 na sat.
Znači tramadol se selektivno veže samo za jednu vrstu receptora(zato je kemijski derivat) i izaziva učinak za koji su odgovorni samo ti receptori. Jest da izaziva još neke promjene u organizmu, ali to ću samo natuknuti.
Isto za metadon/heptanon - on se veže za mi receptore isto kao ovaj, znači da dbivšem ovisniku zadovolji fizičku ovisnost, a i psihičku, ali nema ove simptome sedacije, male zjenice, lupanje srca i to.
napisao sam ako nekoga zanima;)