zaboravio sam na ovu vaznu stavku...
iskreno, moze li jedan prosjecan...momak, 180cm, 70kg - uzmimo da je to prosjek, napredovati kroz neko duze vrijeme (ne koristeci steroide) i doci do forme danasnjih bodybuildera? znaci da napakuje toliko kvalitetne mase misica uz suplementaciju
evo, ja sam procitao u jednom casopisu, da su napravili istrazivanja na ljudima koji su prirodno trenirali neko odredeno vrijeme (bez ikakve suplementacije) i na temelju njihovog mjerenja dosli do zakljucka da je maksimalni prosjek obujma ruke takvog jednog covjeka 39cm, pretpostavljam da je to cist misic, bez masti, dok je kod ovih koji koriste suplementaciju debelo preko 40...znam da su to sad banalne stvari, ali eto, zanima me vase misljenje
znam da svakakve stvari tu igraju ulogu, genetika, nacin treniranja, prehrana...
Uz izraziti napor čovijek prirodnim putem može povečati mišićnu masu 40-60%, kroz dugi niz godina i tada dosegne genetski maksimum.
Opet zavisi o konstituciji, jedan ektomorf može stvoriti tih 40% uz užasne napore, jake treninge i super prehranu, dok jedan mezomorf koji već prirodno ima 20% više mišićne mase može ići prema brojci od 60% i to u vrlo brzom vremenu.
Izgledati kao BB, nemoguće, jedino možda približno slično ako treniraš pravilno u kontinuitetu 40 godina.
Jedan primjer, prijatelj je krenuo u gym, ne predebeo, uglavnom graađa nekog mezomorfa, ruke već prirodno ima veće nego moje"nabildane" ali kad napne ruku, moja je daleko "lijepša" punija, žilava, definirana, zrelija. Već nakon 3 mj je daleko prerastao mene, proširio se cijeli, pa zajebava ti ideš 6 god ,a gle mene sa 3 mj.. reko jeb.ga. Ovisno o konstituciji, s tim da mu prehrana nije bajna.
Jedini mu je problem taj što kleca na 70 kg bench press jedva 8x, što čučne sa 50 kg jedva, nemože niti jedan zgib napravit i tako,ali želim reči genetika je jako povoljna stvar. E takvima se pišu super rezultati!
@cok,. taj dečko ima ruku već sada,ajmo reč relativno malo masnu nekih 8-10 % bf, promjera napetog bicepsa 40, dok ja imam masniji nego ikad 39. Znači on od 40 "počinje" dok ću za za par god stati na 40.
A počeo sam sa 28.. i to mislim da sam išao već 1 god u gym..