Sve razmišljam,sad bi i ja prešao na večni agregat,koliko bi samo goriva manje trošio
Racunica ti je u startu da si u plusu, i ustede ce ti se samo nizati. Jer fora je u tome da ne trazi prakticki nista,svi su dijelovi iz 2003.i nista ne gubi na kvaliteti kao kod karbosa gdje se sve gumene prirubnice stvrdnu,ovdje su kao nove i nemaju niti crtice jer cisti zrakiz 3klime protjece. U djubre bacas kompletnu karbos masinu, namotaje,bobinu,reglerce.
Filozofija ti je ista kao s vecnim kolima, 634 000 na satu od toga mi ispostovali oko 250tkm.
Ustekas masinu na seraf, ostavis si kurblu ako hoces, ali to ti treba samo onda kad rikne aku,to nemoj dozvoliti i nema brige (poneses 2 kabela ako je aku na izdisaju i siguran si,tako sam se ja jednom i nikaad vise pristekao na pezu od suhog), bendix ne zeza. Ne bides nikad imao zezanja oko troksanja prekidanja i gubljenja performansi. Uz Sljeme ce ti bolje vuc,pogotovo kad treba izvuc iz sepertine jer ima vise momenta.
Od mene imas:
- polovicu sajle koja ide u karb, jer purejet ima vecu glavicu da bude oem. A moze se pripasati sa segerom postojeca.
-kompletnu struju koja se usteka na postojecu u 3 tocke
- parce crijeva za gorivo
- garanciju, ako ti nesto slucajno rikne ja rijesim to za 30 sekundi ili slepam
Potrosnja u sitiju ce ti biti oko 2.6 litara, preko 3 nece niti uz Sljeme, 2.9 mi je bilo. Otvorena se spusta na 2.3l. I to je sve sasporCkom mapom,aimas i poluzablokiranu kad agregat postane slabiji,zaboravih koliko onda trosi,2.5l plafon.Litar ulja 2000km.
Taj swap ti odradimo u pola dana, nakon toga tripnemo na neku ispostovacinu i svi extremno sretni. I imas garanciju da ces biti zeljan odrzavanja. Svijecice su ti 10kn komad, provjereno testirano na tripovima i raznim setupima,, filter zraka se sporije prlja jer je veliki, vodena pumpa se sporije trosi, imas vecnu prirubnicu,vecne namotaje i boMbinu. Zaboravi dace ti procuriti semering na serijali iz 2003.
Zaboravi na generalku, zaboravi na diranje termo grupe.
Serafi na deklu ce ti zapeci, kao i ostali,ja sam to dozivio nakon karbosa,i lijep je osjecaj kad prije odvrtanja malo cvrkne seraf.
Mozes se voziti na 4000rpm bez troksanja, linearno raste snaga od 4-5trpm kad uhvati pa do nekih 8tpm,a onda se pali mod kosmoske brzine i tu ga raspali.
U slucaji da se odlucis za tuning, to ti je extremno jednoszavno i JEFTINO. Ili ces busiri na 42mm serijski cilindar ili nabavis 70ccm. Najveci problem je naci glavu,ali to zapravo i nije neki problem, ali eto navodim ga kao najveci jer je sve extremno jednostavno.
Moze se i doradoti serijska glava pa se uzme kit s 5 kuteva, to bi moglo igrati.
Kad se rijesi kit, preostaje ti stelanje smese. To je zajeban posao i trazi dane i dane neprekidnog setovanja. Ali ovo je purejet, samo ti ustekam u ecu malossi smjesu i ima da ubijas brasno. A moze se odraditi i vrlo jednostavno pomocu dizanja pritiska koliko god to nepoznato zvucalo,lakse je nego diznu u karbosu promijeniti.
I jos mu moras dati malo zraka,zapravo ne moras jer je 18mm promjer leptira gasa i airboxa 18.5mm. Ali ide malo bolje. U tom slucaju borer radi hirusrski tuning za par minuta.
I base tuning je gotov.