Nisam ni sumnja da si prekontrolira rezultate sa pro uređajem kod susjeda jbt. u mojoj ulici da svi stave sav alat što imaju na jednu hrpu, ne bi se uspio sastaviti set kacavida...
Imam srecu da je profesionalac pa je pun alata
Anegdota: kad mi je krepo aku na autu prije par godina, dofuro je starter od valjda 50kg, sluzi mu za palit kamione kad im je baterija slaba. Pito ga odma jel ima i 12V da mi ne spali sve po autu
Najčešće je ta startna struja povezana s kapacitetom, tako recimo ovi idu od 100-2000CCA, a malo skuplji testeri idu od od 30CCA, što je vjerojatno ekvivalent akumulatoru od 2-3Ah, ko se još vozi na 50icama... sve u svemu, dobri gadgeti za imati u garaži
Da, kapacitet kad ode, pada i snaga, ali cak i ne linearno. Zna bit kapacitet i ispod 50%, a snaga brutalna. I onda odjednom: prc, sve ode kvragu u kratkom periodu. Mjerenje kapaciteta je komplicirano i nije za amatere, ali je najpouzdanije i kad vidis da je struja jaka, a kapacitet bitno pao: bateriju je najbolje zamijenit jer nece jos dugo. Pogotovo je to bitno u profesionalnim aplikacijama gdje se ne moze dozvolit luksuz da baterija rikne.
Kod startnih baterija je bitan podatak i pad napona prilikom opterecenja, a vecina testera to odradi i prikaze (barem ovaj Topdon).
Ovi testeri koji ne koriste snagu u smislu da opterete aku sa brdo ampera rade na principu da opterete sa cca 1A bateriju, a onda iz podataka unutarnjeg otpora baterije, voltaze, tipa baterije i nazivne snage procijene trenutnu startnu snagu. Vremenom je ta tehnologija napredovala dovoljno da im se moze vjerovat, kad bi lagali, znaci da bi bili neispravni, a to je uvijek rizik sa jeftinom kineskom robom, ali ako ga provjeris uz neki pouzdani uredjaj, onda im je za vjerovat, barem za amatersku upotrebu.
Ne znam jedino jel im algoritam po kojem proracunavaju "svjestan" da se provjera radi po standardima koji su najcesce EN i CCA i da tu treba bit i temperatura baterije od skoro -20C za precizan podatak, moguce da iz drugih parametara (unutarnji otpor na primjer, koji se smanjuje sa porastom temperature). Moguce da ne, pa zato moja niti godinu stara baterija u motoru nazivne snage 120A po EN standardu bude izmjerena preko 200A, makar, nije rijetkost da nove baterije budu bitno jace od nazivne snage. OVa u autu je stara 2-3 godine i jedva je ispod 100% startne snage, ali mjerenja sam obavio na 10-15C temperaturi nakon sto su baterije mirovale 2-3 dana.
Ukratko, dobra stvar ako radi kako treba