review nakon 3 godine:
Evo da napisem nesto o svom Herkules kompresoru starom 3 godine (90 litara, 3 konja, ABAC B2800B pumpa, vertikalni, vidim da je i dalje u ponudi u Bauhausu iako je cijena sada bitno visa). Isti je u ponudi i pod drugim imenima: Nuair, Stanley itd - Nuair je izgleda "original" jer to ime je i na mom kompresoru kao i na Stanleyu). Naravno, made in P.R.C., ali, glava je originalna ABAC B2800B, motor je FSN - isto kao i na starijim nuair kompresorima na kojima je pisalo made in Italy. elektromotor ima duty cycle S3 75% (smije radit 7 i pol minuta bez prekida, a onda 2 i pol minute mora odmarat u ukupnom periodu od 10 minuita kako S3 navodi - u praksi se to ignorira, ali eto, proizvodjac tako navodi pa ako se zelite drzat preporuka proizvodjaca....).
A sta rec? Radi ko nov, ali prije koji dan ga odlucio bolje pregledat i "servisirat" (provjerit sve serafe, mijenjat ulje itd).
Promijenio sam ulje (prva promjena nakon neprekidnih pola sata rada bez nabijanja tlaka -sa otvorenim ventilom ispusta, druga u jesen te godine, a treca neki dan - ne koristim ga puno, ali ipak treba mijenjat ulje jer navlaci vlagu, pogotovo ako se ne koristi dugotrajno da bi temperatura ulja bila dovoljno visoka da voda koja u njemu zavrsi ishlapi). Svakako koristite ulje za kompresore jer ta ulja nemaju deterdzente i ne zadrzavaju u sebi cestice necistoce kao motorna ulja - motorna ulja u autima/motorima imaju i filter ulja, dok kompresori to nemaju. Ako je frka i nema dostupnog ulja za kompresore, a treba vam, nadjite neko iste gradacije (najcesce SAE30/VG100) koje nema deterdzente u sebi i trebalo bi biti OK.
Imam naviku redovno ispustit kondenzat bez obzira sto ga malo koristim i izlazi cista voda tako da je tank iznutra vjerojatno zdrav (a i trebao bi biti jer je tek 3 godine star).
Primjetio da se originalni remen mrvicu vise trosi na jednoj strani i izmjerio paralelnost remenica: da, nisu paralelne, skoro 2mm je razlika. To sam popravio (natukao remenicu na elektromotoru gedorom i cekicem za toliko jer je bila previse van i sad su savrseno paralelne). Usput, stavio i novi SKF remen reda radi, 4 eura kosta i nije neki trosak (nije trebalo podesavat napetost, stari skinuo, novi stavio i napetost remena odlicna jer su iste dimenzije iako na originalnom pise da je unutarnja dimenzija 1067mm, a na SKF-u 1060, ali nazivno su A42 velicine i stvarno su identicni dimenzijama). Btw, nije potrebno otpustat elektromotor da ga se priblizi pumpi kod promjene remena: da se remen promijenit savim uredno i bez diranja u razmak izmedju elektromotora i pumpe.
Mjerio i koliko mu treba za napumpat do 8 bara (jer, iako je nazivno do 10 bara, smanjio jos kad sam ga kupio na 8 jer mi je to dovoljno pa nema potrebe mucit kompresor vise od potrebnog, ali sam i kad je bio nov skinuo regulator pritiska tako da imam direktni izlaz zraka iz tlacne sklopke koja nije usko grlo ni za moje 10mm unutarnjeg promjera crijevo kojeg koristim na ovom kompresoru i koje se pokazalo odlicnim: Metabo crijevo, 10m duljine, 10mm unutarnji promjer). Isto vrijeme izmjerio kao kad je bio nov, plus/minus sekunda. Onda malo preradio airbox (dodao par rupa) da moze vise zraka vuc, ali nisam dobio nista opipljivo, mozda 5 sekundi u brzini punjenja od nule do 8 bara sto je statisticka greska i nebitna je. Do 8 bara napumpa za 2:50 sto je 254l/min. Kad pumpa samo od 6-8 bara, ta brojka je i bolja: sitno preko 300l/min jer napumpa to za 35 sekundi.
Glavu sam prije prvog pustanja u pogon dotegao na 25Nm kako manual navodi da treba (svi serafi trebali biti malo dotegnuti), taj postupak ponovio par puta u prvih par mjeseci u kojima je kompresor radio sveukupno mozda 3-5 sati, od tada, provjerim 2-3x godisnje, ali jos nije trebalo dotegnuti, samo provjera kilokljucem - brtve su "sjele" nakon par sati i to je to.
Nije preglasan, a i drzim ga u prostoriji do garaze koja je odvojena tako da ga jedva cujem. Nikad ne ispustam zrak iz njega, uvijek je na 8 bara svo ovo vrijeme jer ne vidim potrebe, a i tanku je mozda tako i bolje jer se ne opusta i napreze cestim promjenama u tlaku, a i odma mi je dostupan zrak iz kompresora. Naravno, i na izlazu u crijevo i dolje na boci sam stavio pipe sa kuglicnim ventilima: prije crijeva da crijevo nije pod tlakom kad se ne koristi, a dolje zato sto je lakse ispustat kondenzat.
Evo fotka s novim remenom, da post nije samo tekst