Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Zimski san akumulatora  (Posjeta: 8357 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • Tržnica : (0)
  • maxi forumaš
  • Spol: Muški
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: ZG
Re: Zimski san akumulatora
« Odgovori #40 : 14 Prosinac, 2012, 11:10:58 »
Idealan bi bio ctek :)
On puni idealnim naponom, a struja punjenja mu je idealna za aku od 8ah s tim da tako moze punit i one od 4ah iako za to nije idealan, al je prihvatljiv.

Njegova prednost je sto je "pametan" i ima vise faza punjenja ovisno o kom dijelu punjenja se radi. Kad napuni do kraja, prelazi u mod gdje prati stanje akumulatora i nadopunjava po potrebi jer za olovne akumulatore (a svi su takvi) je najzdravije da su uvijek puni 100%.

Ako nadjes neki koji ce punit sa nekih 14-14,5V i strujom ne vecom od 0,8A (za aku od 4Ah je idealno 0,4A struja), to ce bit ok. Samo moras pazit da se aku ne prepuni. To ces znat kad vidis da je struja punjenja jako pala, recimo, 10-20mAh.

Kao sto vidis, ctek je najbolji jer ne moras razmisljat o nicemu :)

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Re: Odg: Zimski san akumulatora
« Odgovori #41 : 14 Prosinac, 2012, 11:12:23 »
evo da i ja podjelim nesto s vama..neki dan mi je preko noci osto kontakt upaljen cca 20sati   ::) aku je crko ne puni se ne daje neke znakove zivota,odradio je svoje  :skuteras1:

Tako jako ispraznjen je u rijektim slucajevima moguce osposobit ako nije dugo bio u takvom stanju. I opet ctek ima rjesenje za to. Ako on to ne moze, aku je gotov

Offline ivanm

• Tržnica : (+14)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Odg: Zimski san akumulatora
« Odgovori #42 : 14 Prosinac, 2012, 12:35:58 »
ja aku čuvam u hodniku a znači idealno bi bilo da ga zapravo ostavim u garaži gdje je cijelu zimu od 5-10°C..

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • maxi forumaš
« Odgovori #43 : 14 Prosinac, 2012, 12:40:33 »
ja aku čuvam u hodniku a znači idealno bi bilo da ga zapravo ostavim u garaži gdje je cijelu zimu od 5-10°C..

Samo mi otkri tajnu kako ti je u ne grijanoj garazi i do 10c po zimi. Moja je u rasponu od -2 do 2 najcece

Offline ivanm

• maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
« Odgovori #44 : 14 Prosinac, 2012, 12:44:23 »
dobro kad je vani -15 možda je i kod mene 2, ali ispod nule nije nikad..
a sad kad je vani iznad nule, ide i do 10..
neznam, ukopana je u zemlju, izolirana vrata, gore isto stiropor ispod glazure :dontknow:

e a nisi mi odgovorio na pitanje ;D

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • maxi forumaš
« Odgovori #45 : 14 Prosinac, 2012, 12:59:58 »
Pitanje u vezi temperature skladistenja? To je ok, a na tvom mjestu obzirom na temperature u garazi nebi aku ni vadio iz skutera. Ionako nrg ne vuce struju pa nema smisla vadit aku

Offline skoda90

• Tržnica : (+4)
  • forumski skuteraš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Osijek
  • MojSetup: 1 N 2 3 4 5 6
« Odgovori #46 : 14 Prosinac, 2012, 13:03:54 »
Jel mogu ja sad punit s ovim adapterom od 12v i ~1000 ma ili bolje da nediram nist :S ako da koliko vremenski da ga punim?prazan je vec kak stoji u skutu na hladnom jedva zavrti alnaser,mislio sam ga napunim i stavit u spajz  ???

Offline ivanm

• maxi forumaš
Odg: Re: Zimski san akumulatora
« Odgovori #47 : 14 Prosinac, 2012, 13:05:08 »
Pitanje u vezi temperature skladistenja? To je ok, a na tvom mjestu obzirom na temperature u garazi nebi aku ni vadio iz skutera. Ionako nrg ne vuce struju pa nema smisla vadit aku
upalim ga jednom tjedno a ak je toplo ko recimo danas i provozam se..

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • maxi forumaš
« Odgovori #48 : 14 Prosinac, 2012, 13:41:10 »
Nema potrebe palit ako se ne mislis vozit

Offline ivanm

• maxi forumaš
« Odgovori #49 : 14 Prosinac, 2012, 22:14:42 »
ali ispraznit će se..

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • maxi forumaš
« Odgovori #50 : 14 Prosinac, 2012, 22:46:30 »
ali ispraznit će se..

Onda je neispravan.

Offline ivanm

• maxi forumaš
« Odgovori #51 : 15 Prosinac, 2012, 07:38:16 »
zakaj onda ti svog jednostavno ne ostaviš pola godine da stoji neg ga držiš na punjaču?
akumulator koji stoji i ne koristi se jednostavno gubi kapacitet, pogotovo ak stoji na zimi..
nema veze jel ispravan il nije.. za par mjeseci ispraznit će se svaki, ne skroz ali za pola sigurno..možda i za 2/3

Offline Caky644

• forumski skuteraš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zadar
  • Moj Skuter: Gilera vx 200
  • Moja Kaciga: Nolan
  • MojSetup: komplet 200
  • MojSpuh: serijalovic
« Odgovori #52 : 15 Prosinac, 2012, 10:23:25 »
zakaj onda ti svog jednostavno ne ostaviš pola godine da stoji neg ga držiš na punjaču?
akumulator koji stoji i ne koristi se jednostavno gubi kapacitet, pogotovo ak stoji na zimi..
nema veze jel ispravan il nije.. za par mjeseci ispraznit će se svaki, ne skroz ali za pola sigurno..možda i za 2/3

istina,preporucuju uvik neovisno o temperaturama ako se ne koristi da se bar upali i da ga nadopuni malo

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • maxi forumaš
« Odgovori #53 : 15 Prosinac, 2012, 11:19:25 »

Naravno da postoji samopraznjenje, ali ono je zanemarivo u vremenskom periodu od mjesec dva. Ono zasto ljudi misle da je aku ispraznjen kad stoji na hladnom je zato sto je kapacitet pao i stvarno takav aku ne moze dat bogznakakvu struju, ali probaj takav aku bez punjenja samo ostavit par sati na sobnoj temperaturi i kapacitet ce se vratiti sam od sebe.

A moj stoji na cteku samo zato sto imam ctek pa steta da ga i ne koristim da i ono malo sto aku izgubi ctek dopuni, al u pricipu, ako na aku nema potrosaca, dovoljno ga je napunit i ostavit na hladnom preko zime. Onda ga u proljece zagrijes na sobnoj temp i ako zelis, dopunis malo.

Sve ovo vrijedi za zdrav i ispravan aku. Onaj koji je vec na kraju zivotnog vijeka, a zelis ga koristit u proljece je ipak bolje drzat stalno na nekom pametnom punjacu

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • maxi forumaš
« Odgovori #54 : 15 Prosinac, 2012, 11:28:48 »
Dakle da rezimiram....

Olovne baterije se skladiste potpuno napunjene i jaaako sporo se samoprazne.
Li-ion se skladiste na 40% napunjenosti (trajat ce tako duplo dulje nego potpuno napunjene, a ukoliko se isprazne do kraja, mozes ih bacit. Do kraja ne znaci kad recimo na mobu vidis da je napunjenost 0%, jer kontroler u takvim baterijama ih tu prekida, nego pricam kad bi takvu bateriju stvarno i preko toga ispraznio.  Inace, jednom napunjene, li-ion ulaze u zivotni ciklus koji nije toliko limitiran brojem punjenja kako se misli nego vremenski. Oko 3 godine im je vijek, a sve poslije toga smatraj bonusom.

I sad dolazimo do baterija koje se zaista jako brzo samoprazne. NiMh. Ostavi ju potpuno napunjenu par mjeseci i bit ce totalno prazna. Tu postoji jedna iznimka,a to je eneloop Sanyo koja se ponasa kao i one obicne nepunjive baterije koje vremenom ne gube skoro nista i koje su zato dobre za koristenje u daljinskim upravljacima, fotoapasratima i sl.

Offline ivanm

• maxi forumaš
« Odgovori #55 : 15 Prosinac, 2012, 11:43:22 »
aku mi je relativno nov (kupljen u 7. mj ove godine) izvadio sam ga van i znači samo ga ostavim i kad ga stavim u 3. mj trebao bi bit ok kao i sada?
ok..

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • maxi forumaš
« Odgovori #56 : 15 Prosinac, 2012, 11:45:04 »
aku mi je relativno nov (kupljen u 7. mj ove godine) izvadio sam ga van i znači samo ga ostavim i kad ga stavim u 3. mj trebao bi bit ok kao i sada?
ok..

Svakako bi morao bez problema upalit skuter. Samo ga napuni prije nego ga ostavis preko zime

Offline ivanm

• maxi forumaš
« Odgovori #57 : 15 Prosinac, 2012, 11:52:54 »
već jesam..

Offline Josip

• moderator
  • Tržnica : (+2)
  • maxi forumaš
  • nikad ništa ne dovršim... ali radim na tome
  • Mjesto: Seget D.
  • Moj Skuter: aerox nrg zip srr sp
  • Moja Kaciga: OGK FF3
  • MojSetup: dr evo, MF racing, due, s6r, mhr replica, mhr, team1
  • MojSpuh: c21,nardo,pro replica,tea
« Odgovori #58 : 15 Prosinac, 2012, 12:01:00 »
razmisljao sam se na ulaganje u takav jedan brednirani punjaca akumulatora, vec imam onaj "pametni" iz lidl-a
sad me zanima za moje potrebe dal bi bio bolji ovaj
mxs 5.0
ili ovaj
mxs 7.0

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • maxi forumaš
« Odgovori #59 : 15 Prosinac, 2012, 12:04:46 »
razmisljao sam se na ulaganje u takav jedan brednirani punjaca akumulatora, vec imam onaj "pametni" iz lidl-a
sad me zanima za moje potrebe dal bi bio bolji ovaj
mxs 5.0
ili ovaj
mxs 7.0

A koliki je kapacitet akumulatora kojeg zelis punit? Ako je 70Ah ili veci, uzmi ovaj jaci punjac iako ce i slabiji bez problema napunit, samo malo sporije