Za A1 dozvolu sa 16 godina, dozvoljeno je voziti, prema zakonu, citiram:
-A1, spadaju motocikli radnog obujma motora do 125 cm3 i snage motora do 11 kW
A evo o one famozme 2 godine, iz zakona o sigurnosti prometa na cestama:
Članak 221.
(1) Osoba koja je položila vozački ispit i dobila vozačku dozvolu za M, A1, A, B, ili C1 kategoriju vozila ne smije dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 80 km na sat, na cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila brzinom većom od 100 km na sat, odnosno 120 km na sat na autocesti, a mopedom 40 km na sat, niti tim vozilom smije vući priključno vozilo, a niti organizirano prevoziti djecu.
...
(3) Osoba iz stavka 1. ovoga članka koja je položila ispit za B kategoriju vozila ne smije upravljati vozilom čija snaga motora prelazi 75 kW. Osoba iz stavka 1. ovoga članka koja je položila ispit za A kategoriju vozila ne smije upravljati vozilom čija snaga motora prelazi 25 kW.
...
Znači, A1 smije vozit samo 125 kubika do 11kW snage. Nova A dozvola 2 godine ne smije vozit motor preko 25 kW, neovisno o kubikaži (vjerojatno zato možeš kupit Suzuki GS 500 sa 25 kW snage). Sad je jedino pitanje, nakon što imaš 2 godine A1 koju si uzeo sa 16, i napuniš 18 godina te automatski dobiješ A dozvolu, možeš li odmah vozit motor bilo koje snage, ili si još 2 godine ograničen na 25 kw... Ja mislin da nakon šta si 2 godine ima A1, pa dobiješ A nakon 18. godine, više nemaš nikakvih zakonskih ograničenja...
U praksi to može bit i još liberalnije... Ja san polaga na Vespi, kako mi nebi u papirima pisalo da sam osposobljen samo za automatski mjenjač, što kao opcija postoji u papirima autoškole... Ali, kad san doša na policiju, i napomenija da mi slučajno ne upiše automatski mjenjač, ženska je rekla da ona nema pojma o čemu govorin, da je njoj A kategorija samo jedna, i da ne radi razliku između vrsta mjenjača... Drugim rječima, moga san komodno polagat na svom skuteru, ne zajebavat se sa Vespom, i opet bi dobija punu A kategoriju... I kad san je pita na policiji o one 2 godine, jesan li nečim ograničen, ona je rekla da kako B kategoriju iman 14 godina, da neman nikakvih dvogodišnjih ograničenja na A kategoriju... A da me policajac zaustavi na nekom ZZR-u i vidi da san friško položija A kategoriju, ko zna šta bi mi on reka, a prema zakonu... Pa sad ti budi pametan...