hmm, puno tu stvari čitam, i vidim dosta problema...
1. Žarulje ne rikavaju radi titranja, više im šteti prenapon.
Ako je žarulja projektirana da radi na 12V 6000 sati, onda će ona na 12.5V raditi 2000 sati, na 13V 300 sati, a na 14V 10 sati...
Žaruljama smetaju i vibracije, i to podosta, zato su na kroserima i 1 cil. 4t motorima koji imaju velike vibracije često štop svjetla obješena na gumene nosače, da ublaže vibracije...
2. Ako se želi smanjiti napon na žarulji, netko je spomenuo da se uzme jedno 2 metra tanje žice... To bi radilo, ali u principu, kad bi se ta žica smotala u svitak, počela bi se grijati, i to dosta...
Nego se to obično radi da se u seriju spoji Dioda, jer je na njoj pad napona od oko 0.6 V (školski 0.7V), to jest dvije ili više ako se hoće smanjiti napon za 2*0.6V ili više*0.6V...
Za izmjeničnu struju se mora koristiti protufazni spoj, tj dvije diode suprotno orjentirane u paraleli.....
-----|>|-----
-----|<|-----
@Robert,
Tebi ne pada napon, kako smo prvotno mislili, nego iskra sa svjećice buni i tvoj automat žmigavaca i moj digitalni instrument...
Imam ideju kako da to riješimo i mislim da nebi trebalo biti problema!!!
Riješenje je ugradnja filtra pred i iza automata (kondenzator) te oklapanje samog automata...
Inače, tko se hoće igrati nek proba, nije skup sport. dioda je 2 kune, a kondenzatori su isto cca 3 kn...
@ Alfa: nije 5 oma neg 5 koma
@ Roby44 Žmigavci i JESU spojeni direkt na ACCU A kondenzator sluči jednoj jedinoj stvari, da daje inerciju/zalihost strujnom krugu, pa se kako ti kažeš, spaja paralelno sa klopkom da eliminira iskre (da ih proguta), ali se i spaja na ispravljač napona da "ispegla" napon, to jest da ga povisi!!!