nadalje sam krenuo da rasklapam redom, pa ide prvo variomat i kvačilo, ne znam zašto ovo nisam prvi dan skinuo, ali evo..
i imam šta da vidim, variomat u fazi raspadanja, evo šta je proizvodilo zvuk propalih ležajeva
ovo mi je treći variomat koji menjam na servisima 4T motora, ne mogu da verujem da ih toliko unište, jednostavno kada slider-i popuste, krene sve u debalans, i čaura se potrošila -klima bolcna u njoj, malossi rolnice su skockane najverovat nije jer sam vario vozio sa blokadom, pisao sam negde ranije da mi je ovde fora bila da blokiram vario sa 4 ili 5mm prstenom i tako obrtajima dobijem nešto bolju krajnju...
kako god evo još nekih slika.. dešava se ovo i boljim brendovima, tako da kod kine i nije iznenađujuće
dalje sledi skidanje magneta i paljenja.. ovde mi je sumnjivo masno, mora biti da je semering malo puštao
uhh nisam ni ja siguran
sa druge strane prema variomatu deluje ok
pa morala je dekla sa strane paljenja da se skine da se to detaljno proveri, usput da se baci pogled u unutrašnjost..
i evo ima malo i plastičnih zupčanika.. ne znam šta je ovo, ako nije pogonski za uljnu pumpu
semering deluje ok... mada ja bih ga menjao, nije mi jasno ako je u ovako dobrom stanju kako je tamo masno sa spoljne strane... da nije malo karter gasa bilo, možda je bio motorić malo više forsiran.. ovde definitivno nema nikakvog ekstra hlađenja ulja, a ja sam uvek držao na maksimumu nivoa... vozilo se uglavnom mineralno ulje ...
dalje spremam alat za skidanje silen blokova iz kućišta.. brezon debljine 10mm, i dva šteka.. ovde je silen dimenzija 28x10 i širine 20mm, 20-ka štek je 27,6mm, taman...
potrebno je obratiti pažnju da ivice štek-a nailaze tačno na ivice silen-a, inače ulazi u gumu, pa ništa nismo radili... i da se ispravim sa druge strane je ipak 32 štek dočekao silen jer je njemu dovoljan unutrašnji promer da ne brinem kada krene da ulazi sa druge strane....
ovde sam još proverio ove šrafove sa strane variomata, godnji imbus drži plastičnu letvicu vođicu lanca, a donji šraf je očigledno za ispuštanje ulja i sa druge strane... tačnije ovaj je za ispuštanje ulja, dok je sa starne magneta filter mrežica...