Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Rieju Toreo 50 4T  (Posjeta: 73150 )

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline MaXoVaC

• Tržnica : (0)
  • forumski skuteraš
  • Spol: Muški
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Banjaluka!
  • Moj Skuter: sprint max
Odg: Rieju Toreo 50 4T
« Odgovori #40 : 18 Rujan, 2009, 15:32:08 »
unutra je dizna 72...motor sada osjetno bolje vuce....i ne gusi se na startu kao i prije :toothy9:

Offline grizli

• forumski pješak
  • *
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Moj Skuter: rijeu toreo 50 4t
  • Moja Kaciga: nbtn
« Odgovori #41 : 15 Lipanj, 2010, 07:15:04 »
zzz ja sam ovde novi... :P ja imam isti skuter toreo 50 nista dirano i nisam zadovoljan startnoscu motora krajnjom brzinom jesan ali motor dok se pomeri iz mesta prvih 20 metara sporo ide kako da sredim to..rnx unapred

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
  • Mjesto: Čoka
« Odgovori #42 : 15 Lipanj, 2010, 10:36:17 »
zzz ja sam ovde novi... :P ja imam isti skuter toreo 50 nista dirano i nisam zadovoljan startnoscu motora krajnjom brzinom jesan ali motor dok se pomeri iz mesta prvih 20 metara sporo ide kako da sredim to..rnx unapred

pisao sam ti pm, možda će malo lakše rolnice popraviti sliku, 4T motor je u 50cc izvedbi baš slabašan

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #43 : 30 Studeni, 2011, 09:25:36 »
Evo da i ovu počistimo malo od pučine, pa nema smisla prva je na spisku foruma.. Ukratko motorić fino radi, posle silnih pokušaja da upregnem neku diznu sa fabričkim promerom airbox-a, u pitanju su keihin m4, uspeo sam da nahvatam 82 da radi nekako najbolje.. čak je i start bio nešto bolji i osetilo se malo više snage iz mašine, međutim nikako nisam uspeo da ubodem taj odnos goriva i vazduha da motorić sa blokadom na variu krene u obrtaje.. ovde ću konstatovati samo da sa otključanim variom, tj normalnim stadijumom motor ne ide preko 65 po satu, plafon 70.. tako da sam vratio 75 diznu i čep od wd40 koji je probušen sa 16 rupa ako se dobro sećam, i sa tom blokadom na variu, moju malenkost pogura do 70 ponekad 75, dok sa ženom ide do 80 po satu bez poteškoća...

Uglavnom u početak sezone treba isprati filter vazduha i posle par vožnji dođe na svoje mesto, veoma je osetljiv po pitanju vazduha, ako se odnos samo malo poremeti predpostavljam od stihiometrijske smeše, nema tih obrtaja i nema krajnje brzine... Ove sezone sam rešio da se upoznam malo više sa mogućnostima 4T-a, i nema druge prvi put ide na mašini koja je u porodici..

kupio sam Naraku kit sa fi 52 klipom i drugom glavom i ventilima.. Ne znam koja je ovde radna zapremina, izračunaću, ovi pišu da je 90ccm-a, međutim kako je poznato da se kubikaže kod 4T kiteva zaokružuju ne bi me iznenadilo da je i ovde tako..

uz ovu termogrupu planiram upregnuti i drugu bregastu, u prodaji su dva tipa kod BGM proizvođača koje su sa jačim bregovima od serijske, Touring i Sport, ova na slici je Sport i po dijagramima otvaranja je ta najoštrija, odnosno produkuje nejveće uglove otvaranja..

nadalje dobro je došao i BGM karburator sa membranom za 4T promera difuzora 24mm, u njemu je glavna dizna 100, tipa keihin M5, proizvod koji se ugrađuje na 125-150cc 4T motore... dolazi sa elektro chok-om, deluje ok, videćemo kako radi...

i prirubnica za ovaj karburator promera 24mm

za auspuh se još nisam odlučio kako i šta, želeo bih prvo da vidim šta se dešava sa fabričkim, jasno je da je izduvna grana na njemu za 50cc-a, i da bi to trebalo prekalkulisati.... za sada je popisna lista sledeća

1. Termogrupa Naraku sa glavom 90cc NK100.52
2. Bregasta BGM sport
3. Karburator BGM 24mm BGM 9969
4. Prirubnica 24mm

Offline animatrix

• Tržnica : (+1)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Vukovar
  • Moj Skuter: Luna Vision II
  • Moja Kaciga: Vemar TAI2K
  • MojSetup: DR Evo 70cc AC
  • MojSpuh: TT
« Odgovori #44 : 04 Prosinac, 2011, 17:05:39 »
jel sastavljen? nas nekoliko bas zanima kako motor ide. frend je imao u planu tako nesto sloziti ali su ga cifre dijelova dotukle
Built Not Bought // Preradjujem cilindre

Offline ziloryder

• Tržnica : (+1)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Split
  • Moj Skuter: Baotian
  • Moja Kaciga: Ixs
  • MojSetup: 72cc, Malossi 5.1g,
« Odgovori #45 : 04 Prosinac, 2011, 17:36:18 »
Svaka cast i da mene takodjer zanima kakvi su sada dojmovi!!  :icon_thumright:
Ne brže od života!!

Offline Ivan_drifter

• OPREZ na tržnici
  • Tržnica : (-3)
  • maxi forumaš
  • *
  • Banned!
  • nevozi brze nego tvoj anđeo čuvar može da leti
  • Mjesto: sesvete
  • Moj Skuter: pežola sf2
  • Moja Kaciga: takachi
  • MojSetup: tajne malih majstora
  • MojSpuh: leo zx, polini for race2
« Odgovori #46 : 04 Prosinac, 2011, 19:08:38 »
sve zaribalo!,:) salim se naravno! ajmo da vidimo kako sad ide avion

Offline walkay

• moderator
  • Tržnica : (+26)
  • maxi forumaš
  • Dr. TGB
  • Mjesto: Osijek
  • Moj Skuter: SP180, ZIP SP180
  • Moja Kaciga: Vemar vtx atlan
« Odgovori #47 : 04 Prosinac, 2011, 23:58:25 »
jel sastavljen? nas nekoliko bas zanima kako motor ide. frend je imao u planu tako nesto sloziti ali su ga cifre dijelova dotukle
Bas to!  :icon_thumright:

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #48 : 07 Prosinac, 2011, 10:09:12 »
nisam još počeo raditi, planiram sada preko zime, pa javiću kako ide i poslikati sve naravno...

Offline sillencer

• Tržnica : (+2)
  • forumski skejter
  • **
  • Mjesto: Karlovac
  • Moj Skuter: čiji skuter?
  • Moja Kaciga: jupol 5L
  • MojSpuh: čobanković
« Odgovori #49 : 06 Travanj, 2012, 19:36:06 »
Ima kakvih novosti?

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #50 : 25 Travanj, 2013, 23:57:52 »
Evo ko je čekao a ko nije, na red je najzad došao i 4T član porodice...

Poslednje sezone je bilo veoma mnogo posla i kako to biva uvek se ono prevozno sredstvo koje funkcioniše u porodici ne dira, tim pre što ga je supruga vozila dosta često, pa se nisam nešto posebno ni trudio da joj ga otmem... Sada je situacija već više zakomplikovana, starija ćerka je osvojila AM potvrdu pa se mora od nekud krenuti, ponovo krenuti....

U kraj sezone je Rieju već posustajao, imao sam pritužbe da se nešto povremeno čuje, nalik propalom ležaju.. ali nisam hteo da otvaram jer se mašina kotrljala, doduše onako osrednje , u par navrata sam ustanovio da jenjava i snaga, a da ni prenos baš ne radi onako kako sam ga ranije ostavio... Stoga pošto sam i planirao da ga radim, odlučio sam da će sačekati proleće.. pa ako je i propao neki ležaj svakako ide generalna...

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #51 : 26 Travanj, 2013, 00:00:28 »
pre skidanja sam poskidao auspuh, karburator, sajle i instalacije sa paljenja i alansera... popustio sam i maticu zadnjeg točka ako se budem bavio prenosom, i poskidao milion onih silnih creva od motora do filtera preko nekih ventila... 100 čuda eko normi...

i evo ga na stolu... dok sam pumpao malo zadnju gumu primetio sam da je ventil pred iskakanje, istrulila guma oko metalnog dela ventila, kinezi su popularni po kvalitetu gumenih delova na motorima...

ranijih godina sam snimio da mi ivica zadnje gume malo češe o oprugu zadnjeg amortizera, i kako se to u normalnom stadijumu ne vidi, shvatio sam da je kontakt gume i amortizera tek pri opterećenju težine vozača. pala je sumnja na loše silen blokove nosača motora, jer se točak pomera iz ose u samoj vožnji, što i nije baš dobro.

usput sam poskidao i ostale plastične dekle kao i usisnu prirubnicu, koja je isto puna tankih pukotina...

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
Odg: Rieju Toreo 50 -> 90 4T
« Odgovori #52 : 26 Travanj, 2013, 00:01:28 »
nakon toga je došla dekla glave i ventila, ovde vidimo kako su okrenute klackalice, e-x znači exhaust i okrenuta je prema dole

na red je došao tzv Chain extensioner ili po našem -španer koji je jedna vrsta automatskog dotezača lanca pokretača bregaste osovine, u sebi ima jednu oprugu i nazubljenu osovinicu koja kada pređe u sledeći stadijum dotegnutosti ostaje u tom položaju i ne vraća se natrag... ceo sklop stezanja lanca odvija se preko dugačke plastične vođice..

ovo je položaj lančanika kada se proverava otvorenost ventila, kada ove tri rupe stoje u položaju T, kao i kada se na magnetu obeležje sa slovom T dovede do ove pregrade na samom bloku

sada bi ventili trebali imati onaj zazor koji je propisan u literaturi , za izduvni 0,10mm dok za usisni 0,08mm, i u ovom položaju bi se to moralo osetiti rukom...

međutim, kod mene se oseti slobodan hod rukom, ali vrlo vrlo malo... a evo i provere, merni listić - špijun debljine 0,04mm ne može da se provuče..

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #53 : 26 Travanj, 2013, 00:04:07 »
na red dolazi skidanje klackalice, bregaste i redom glave motora

otpušteni lanac već nije problem skinuti sa lančanika, i bregasta može da ide dole

ovde su preostala još dva šrafa sa strane koja pre skidanja glave treba popustiti, glava može polako da silazi dole

treba obratiti pažnju na ove malene čaure koje se nalaze na brezonima a ispod glave, neki su sa prednje neki sa zadnje strane.. u svakom slučaju, kada je glava dotegnuta svi se nalaze na istom mestu..

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #54 : 26 Travanj, 2013, 00:05:02 »
i glava je dole.. vidimo da je izduvni ventil manji i svetlije boje, dok je usisni nešto veći

cilindar je malo interesantnije skinuti, da ne bi pokidali zaptivač, jer se nikad ne zna koji će kada ustrebati, laganim pomeranjem odvojio sam tek 1mm cilindar od bloka, i poslužio se malim sklaperom da bih odvojio zapečeni zaptivač sa bloka...

i krenuo je .. laganim pomeranjem pratim stanje klipa i karika na njemu

skidam osigurače bolcne, ovde je lako, bolcna je debljine 14mm, a usput vidim kako stoje karike na stock klipu, čuo sam da treba da su na 120 stepeni sastavi udaljeni jedni od drugih, a ovde očigledno nije tako, ili se karika u radu sama pozicionirala, jer nema onog malenog štifta u telu klipa koji bi je držao kao kod 2T klipova

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #55 : 26 Travanj, 2013, 00:06:18 »
i na red dolazi izbijanje bolcne, nije neki problem izlazi lagano poslužio sam se nekom hemijskom olovkom slične debljine... na klipu se vidi da je malo lepio, očigledno sam ga forsirao sa mršavom smešom, a eto primera da i 4T klipovi i pored rupa za podmazivanje i ulja u karteru mogu da zalepe.. na cilindru nema depozita -naslaga..  ovde sam još jednom zastao, i zagledao se u gornju pesnicu klipnjače u kojoj nema ni igličastog ležaja, a bogami nema ni bronzane čaure.. dakle performanse nisu bile u prvom planu kod konstruktora ovig motora..

klipnjača nema vertikalnog hoda, sve deluje savršeno

proverio sam i zazor - utrošenost, doduše samo prve kompresione karike.. i on iznosi 0,25mm, što je još zadovoljavajuće, motor je prešao ukupno 4000-5000 km

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #56 : 26 Travanj, 2013, 12:05:10 »
nadalje sam krenuo da rasklapam redom, pa ide prvo variomat i kvačilo, ne znam zašto ovo nisam prvi dan skinuo, ali evo..

i imam šta da vidim, variomat u fazi raspadanja, evo šta je proizvodilo zvuk propalih ležajeva

ovo mi je treći variomat koji menjam na servisima 4T motora, ne mogu da verujem da ih toliko unište, jednostavno kada slider-i popuste, krene sve u debalans, i čaura se potrošila -klima bolcna u njoj, malossi rolnice su skockane najverovat nije jer sam vario vozio sa blokadom, pisao sam negde ranije da mi je ovde fora bila da blokiram vario sa 4 ili 5mm prstenom i tako obrtajima dobijem nešto bolju krajnju...

kako god evo još nekih slika.. dešava se ovo i boljim brendovima, tako da kod kine i nije iznenađujuće

dalje sledi skidanje magneta i paljenja.. ovde mi je sumnjivo masno, mora biti da je semering malo puštao

uhh nisam ni ja siguran

sa druge strane prema variomatu deluje ok

pa morala je dekla sa strane paljenja da se skine da se to detaljno proveri, usput da se baci pogled u unutrašnjost..
i evo ima malo i plastičnih zupčanika.. ne znam šta je ovo, ako nije pogonski za uljnu pumpu

semering deluje ok... mada ja bih ga menjao, nije mi jasno ako je u ovako dobrom stanju kako je tamo masno sa spoljne strane... da nije malo karter gasa bilo, možda je bio motorić malo više forsiran.. ovde definitivno nema nikakvog ekstra hlađenja ulja, a ja sam uvek držao na maksimumu nivoa... vozilo se uglavnom mineralno ulje ...

dalje spremam alat za skidanje silen blokova iz kućišta.. brezon debljine 10mm, i dva šteka.. ovde je silen dimenzija 28x10 i širine 20mm, 20-ka štek je 27,6mm, taman...

potrebno je obratiti pažnju da ivice štek-a nailaze tačno na ivice silen-a, inače ulazi u gumu, pa ništa nismo radili... i da se ispravim sa druge strane je ipak 32 štek dočekao silen jer je njemu dovoljan unutrašnji promer da ne brinem kada krene da ulazi sa druge strane....

ovde sam još proverio ove šrafove sa strane variomata, godnji imbus drži plastičnu letvicu vođicu lanca, a donji šraf je očigledno za ispuštanje ulja i sa druge strane... tačnije ovaj je za ispuštanje ulja, dok je sa starne magneta filter mrežica...

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #57 : 30 Travanj, 2013, 00:07:18 »
ove nedelje se podosta radilo na 4T mašini, rešio sam da ga završim po svaku cenu..
evo slike stare fabričke glave levo i nove naraku desno..

na slikama se vidi da su ventili nešto veći, kao i da je kompresiona zapremina velike glave nešto veća.. to dokazuje činjenicu da nije sve jedno kod nekih modela gde se jednostavno vraća fabrička glava na 70 ili 75cc tuning set... zbog većeg prečnika klipa serijska glava postaje premalena, tačnije njen kompresioni volumen postaje nedovoljan i stepen kompresije biva preveliki...

sad jedino da je fabrika tih cilindara planirala da im klipovi, ako već pakuju sa seijskim glavama, budu sa nešto nižim čelom ili da je C parametar projektovan tako da klip ne ide do ivice GMT-a već nešto niže pa da stepen kompresije bude i dalje odgovarajući...

evo i izduvnog kanala levo kod serijskog cilindra, desno kod naraku 90cc tuning-a, vidimo da se značajno ne razlikuju otvori.. ako zanemarimo da je ovaj serijski prljav jer ima u sebi par hiljada km...

međutim, ono što se vidi je da na serijskom cilindru postoji otvor koji služi za ubacivanje vaduha u izduvne gasove... opet katalizator i euro norme, slično 2T ubrizgavanjima...

ovde se vidi i kako taj ventil izgleda, veoma je sličan lamelicama na usisnom sistemu kod 2T motora..

toga naravno nema na naraku-90 glavi... ovde vidimo kanal i ventil kod obe verzije, prljava je stock 50cc

mera prečnika izduvnog kanala na serijskom cilindru je 17,5mm dok je kod naraku-90 cilindra ona za 1mm veća, tačnije 18,5mm, što opet nema neke posebne veze jer je grana serijskog auspuha između 18 i 19mm u prečniku..

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #58 : 30 Travanj, 2013, 00:08:03 »
pošto kod izduva nema nešto posebno da se pametuje, bar ne dok se aplicira serijski auspuh, prešao sam na analizu usisnog sistema...

seijski cilindar je ni manje ni više katastrofalno odliven, a još gore je što zaptivač-fiber stoji u ekscentru

evo i naraku glave sa usisne strane, zapazićemo da i kod ovog tuning cilindra rupe za brezone nosaći usisnog grla i karburatora ne stoje u centru..

evo i kako mi je fabrički fiber napukao... i ovde se zaptivna gumica izvukla, da li je primao falš vazduh ovde... dugo sam razmišljao kako je ovo moglo da se desi...

jedina logika je da je motor bio preopterećen i da je sedište usled klackanja mašine u vožnji guralo karburator na dole, a pošto se ovaj kompetno veša na brezone preko ove zaptivke, moguće je da je pukla jer je od tvrdog materijala, i dosta je krta..

ovde vidimo koje su razlike u odlivku, kada bi sada krenuli da radimo sa nekim tuning-om serijskog cilindra, bilo bi posla na njemu... a evo i činjenice, zašto neki 4T rade bolje a neki lošije... ja konkretno sa ovim mojim od prvog dana nisam nešto zadovoljan bio, a poslednjih godina sam se susretao i sa žustrijim i agresivnijim, stock 4T skutema...

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #59 : 30 Travanj, 2013, 00:08:45 »
ovde su i razlike usisnog grla serijskog 50cc i ovog koji je kupljen za 125 i 150cc 4T motore...

na ovom serijskom se vide tragovi mojoh brušenja od ranijih godina jer sam na osnovu prečnika karburatora, završavao i prirubnicu na istu meru...

i evo razlike, serijska glava ima prečnik na usisnom kanalu 18mm dok naraku-90 ima prečnik 21mm isto kao i ova velika prirubnica

i sve je to lepo, i ovaj tuning karburator u ovu prirubnicu lepo ulazi, ali je on ipak prečnika 24mm, i naravno ovako ne može da se sklapa

usledile su još neke pripreme, demontaža brezona sa stock-a, kao i blindiranje ventila prvo tkaninom itd... (evo Zoksi-jeve tkanine na delu opet)

posao dalje teče sa biax-om na red došla prirubnica, aluminijum je prvo sam radio čeličnom frezom i kasnije rotacionim brusnim papirom, lako ide, ne treba velikih obrtaja...