na red dolazi i nova bregasta, u ponudi sam imao touring i sport vrstu u BGM prodaji... negde imam u nekom katalogu i uporedne krive isporuke snage, na određenim cilindrima pa čim nahvatam taj katalog, skeniram i ubacujem sliku..
OVDEevo i kako ona izgleda
sa oštrijom bregastom radimo takoreći portovanje kao i kod 2T motora.. pozicija i visina bregova utiče na to koliko će ventili biti otvoreni, pa je to vreme i dužina otvaranja usisa ili izduva, odnosno time+area parametar.. Iako ovde na ovoj glavi već imam Area (tj površinu povišenu) jer su ventili veći, a i kanali više prohodni, preostaje samo da se pobrinem oko vremena i dužine otvaranja..
pošto ovde nemam puno iskustva kupio sam najoštriju bregastu u prodaji, radi je BGM i Naraku , sa nekom razlikom u ceni od 35% u korist BGM-a, videćemo koliko će dugo i kvalitetno raditi...
evo uporednih slika... levo je stock, a desno sport, uočićemo da je kriva zatvaranja, ako se vrti u smeru kazaljke sata kako ih gledamo, nešto oštrija, dakle zatvaranje je brže...
sad da li je i otvaranje ranije, to mi je malo teže golim okom da procenim, evo uporednih slika pogledajte i uporedite..
levo je stock - desno je BGM sport
rešio sam da izmerim visinu bregova, šublerom je dovoljno precizno
vidimo da je stock visina desnog usisnog brega 25,8mm
ovde vidinmo da je BGM sport visina desnog usisnog brega oko 26,7 ili 26,8mm , što je za 0,9mm više
sledi uzubljavanje lanca na lančanik, prvo sam samo probao koliko zateže lanac i pripremio plastične vođice na svoja mesta
ovde treba obratiti pažnju, ovde idu one čaurice gde sam pokazao šrafcigerom, i naravno kod zatvaranja treba voditi računa da poklopac sa klackalicama bude okrenut tako da EX (Exhaust-Izduv) stoji na dole gde je inače izduv...
lanac deluje pritegnut dovoljno, nije labav a nije ni pretegnut... predpostavljam kada budem stegao glavu da će se malo opustiti, a i španer treba pomalo da pritegne na kraju montaže
rešio sam, kupio i izmenjao semeringe na radilici, ovaj na strani variomata je bio OK, dok je onaj kod paljenja bio malo sumnjiv... nije neka para, komplet kineskih semeringa za GY6 je nekih 300-400 din,, preostala dva za prenos ću menjati kad budem radio nešto oko prenosa... evo slike
evo novi kod variomata, i stari, vidi se da je radio 4-5k km...
ovaj se slabije vidi jer je dublje, slike starog imam negde gore ili na prethodnoj strani, taj mi je i bio pod znakom pitanja... ide gore paljenje i magnet...
sada mogu da namestim magnet na T spot, i uzubim lančanik bregaste kako dolikuje
evo i slika kako treba da stoji magnet i lančanik pravilno,, dakle reper sa oznakom T treba da je na ovoj pregradi bloka, a lančaniku ove tri rupe treba da budu u obliku slova T, dve rupe na ivici glave i treća prema vrhu glave.. ako nije ovako uzubljeno, NE VALJA, ide ostav pa ponovo, meni se desilo da mi je samo jedan zub otišao, a i magnet ume malo da se pomeri pa zavara...