Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Rieju Toreo 50 4T  (Posjeta: 73149 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline mmario73

• MS počasni član
  • Tržnica : (0)
  • forumski skuteraš
  • Spol: Muški
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Čoka
Rieju Toreo 50 4T
« : 17 Travanj, 2009, 15:18:05 »
Na red je došao 4T član porodice, koga vozi moja supruga.. Radi se o Rieju Toreo 4T motoru sa 50ccm radne zapremine. Kupljen u kraj sezone 2007, malo vožen... Odlučio sam skinuti blokade, i videti šta u stvari može iz ovog kineza da se dobije, kažem kineza odgovorno jer sam se kasnije uverio da ovo baš nema neke veze sa Rieju motorima, i da su oni kao i ostali kupili oem 4t motor i priključili ga u svoju paletu kao jeftiniji skuter.

Prvo sam menjao gume, jednostavno smo bili te sreće da dobijemo onaj sa kramponima, viđao sam i neke koji imaju slične gume kao ove za put.. Ovo je Cheng Shin koje sam sa Kymca skinuo, razlika je drastična, ne tresu, nisu jaje, i lepo leže po putu..

Od undertaila sam uradio samo klasične poteze skratio blatobran, i demontirao onaj iznad točka..

Na red je došao karburator, ovo je verzija čini mi se kopija Keihina, sa difuzorom 18mm. Čudnog oblika malo mi je veliki na prvi pogled..

Ovde vidimo da je klip karburatora povezan sa membranom koja preko nekih kanala i putem vakuma otvara i zatvara dovod. Odmah prepoznajemo šraf sa kontra maticom koji je graničnik za ovaj klip i ovde je urađen limit snage na motoru.. Evo prve blokade...

Kada ga izvadimo vidimo da igla ulazi u diznu igle i ona je ovde nepodešavajuća...

Sklopio sam nazad kućište karburatora da se uverim koliko graničnik limitira protok, odnosno otvorenost karburatora.. na slici vidimo da je 50% je blokiran..

Sa prednje strane nalazi se leptir ventil koga mi sa sajlom gasa praktično otvaramo i ovde dajemo motoru povišeni vakum koji kasnije otvara klip na membrani.. Tačno se vidi i da je pored najvećeg gasa difuzor otvoren samo polovinu..

Ovo je u zatvorenom položaju...

Na red dolazi popuštanje tog šrafa koji, limitira otvorenost..

i provera kako otvara nakon skroz popuštene matice...

sledi provera dizni, pilot dizna 28

i glavna dizna 72

Sledi provera difuzora iako piše, karburator je stvarno 18mm difuzora

Međutim može da se zapazi da je zaptivač ili nešto manji ili nepravilno postavljen, ovde se mora optimizacija uraditi

Ima se šta videti zaptivač je promera 16mm. Nisam previše iznenađen, stavili su šta su imali na lageru....

« Zadnja izmjena: 30 Studeni, 2011, 09:20:27 mmario73 »

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
Odg: Rieju Toreo 50 4T
« Odgovori #1 : 17 Travanj, 2009, 15:18:46 »
Sledi provera usisnog kolena koji je opet 16,5mm, katastrofa, unutrašnji prečnik kolena je malo jačih 18, koliko sam uspeo da izmerim to će odgovarati nadam se...

Ok biax i mali frezer od 3mm i sledi obrada kolena i  tog zaptivača na meru 18mm

Ovako izgleda koleno sa zaptivačem montiranim posle obrade

Ovako izgleda druga strana kolena koja nailazi na karburator i tu je bilo šta da se turpija...

Na red je došao varijator, koga sam jedva vazdušnim pištoljem mogao da popustim, bravo za kineza koji ga je stegao...

Kad imam šta da vidim... Za ovaj novi način blokade još nisam čuo,... FALI JEDNA ROLNICA.. a to što je cela osovina radilice u debalansu to nema veze, sreća pa mali obrtaji na 4T motoru nisu doveli do ozbiljne štete, i što sam ovo otvorio na pređenih 700km

Uspešna kombinacija posle više probi je 3x3,75g i 3x4,7g.. Tu se dobija prosek 4,22g, tu meru nisam imao, kada budem kupio staviću sve iste... Elem, podešavanje razmene varijatora, sam probao na više različitih obrtaja, i došao sam do zaključka da je najbolji na oko 8000 rpm-a. Krajnji obrtaj ovog motora je oko 11000rpm i tu se čuje neko lupanje iz glave motora... Najveća snaga i obrtni moment kod 4T motora je po knjigama na oko 70% punog obrtaja motora, mada to zavisi od mnogih faktora, oštrine bregaste osovine, jačine opruge na ventilima, podešenosi, kompresije i sl.

Ja svakako nisam planirao da ovo otvaram ili kitujem, moja ideja je bila samo podesiti fabrički motor kako valja.. Dakle obrzanje je na 7500rpm-a, malo mi se dere na 8000 a treba i kvačilo prepodešavati ako će toliko visoko, najviše mi se svideo režim na 7500 i tu je varijator podešen...

Sledi podešavanje karburatora, vazduh na uvce, i po obrtomeru, ler na 1100rpm-a

Međutim pojavio se problem, glavna dizna od 72 je mala za difuzor 18mm, i motor se počinje gušiti kako god da je podešen, šraf za podešavanje ekstra vazduha baš ne radi kako bi trebalo, padne mi napamet i pokušam zatvoriti jednu od one četiri rupe na usisu, i dobijem odmah bolji rezultat, sa dve zapušene još bolji a sa tri gori... OK dakle idemo u račun prečnika otvora i na kraju dođem na meru da površina otvorenosti vazduha mora biti prepolovljena.. Za pokušaj poslužio sam se čepom WD 40 spreja kome sam bušio rupe prečnika 4,5mm... Najbolji rad i najbolje podešavanje dobio sam sa 16 rupa izbušenih, a to je 254mm kvadratnih protoka... Čep se idealno ugradi sa unutrašnje strane i nevidi se čak i kada je crven....

Problem je prisutan.. Motor dođe do 65kmh po satu i počen gušiti obrtaje, da li zato što torque driver nema linerne otvore ili zato što motor jednostavno nema snage, za ovaj prenos, svejedno je... Jedino rešenje je da se zaustavi prenos varijatora na 65 klasičnom blokadom tipa čaura, i pusti da motor izvuče sa obrtajima što još snage ima.... Za ovo sam se poslužio čaurama koje sam ranije pripremio za kymca... ovo je sve peugeot kompatibilno i rolnice su 16x13, sreća moja...

Najbolji rezultat daje 5,7mm dakle ovaj prem na čauri plus platna...

Na kraju sam uradio na strugu čauru koja ima 5,5mm odstojanje za blokadu...

Na red dolazi zvono sa kvačila, koje je cvililo, dakle jednostavno nemogu da verujem , zvono je nepravilnog oblika i ne naleže na pakne kvačila jednako, pokušao sam strugom da skinem ove neravnine

« Zadnja izmjena: 30 Studeni, 2011, 09:21:10 mmario73 »

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #2 : 17 Travanj, 2009, 15:19:17 »
Ovde se vidi koliko je neravan deo na zvonu kvačila, nož struga još nije skinuo sve

Na kraju zvono, reklo bi se odlično ko malossi, hah šalu na stranu operacij anije uspela zvono je i dalje krivo jednostavno ne mogu da ga uhvatim dovoljno precizno u strug i stalno dobijem lošu površinu, a i skinuo sam skoro 1,5mm, više nije 107 nego 108,5 untrašnja mera... Bacio sam ga u đubre i stavio obično zvono 107, radi ko sat..

Varijator je sklopljen ide jedna probna vožnja...

Evo snimak

vidimo da je do 65kmh brzina na jednom obrtaju i kasnije kreće obrtaj da raste jer je tu blokada... Krajnja sa 72 diznom  i ovim prigušenjem na usisu..

Ipak nađem diznu 88 koja je keihin kompatibilna i skinem onaj čep od WD 40, i ponovo uštelujem karburator.. Moram priznati da sam i pored obrtomera i sluha morao da štelujem i karburator u vožnji, ipak se tu manifestuje najveća snaga

evo video 80kmh sa 88 glavnom diznom, sat nešto laže prihvatite to kao normalno...

i još jedan sa mojih 127kg bez saginjanja

ostaje da proverim koliko stvarno troši i da odlučimo da li da ostane 88 dizna, ipak je ovde 18mm otvoren kako valja ili da vratimo 72 pa da ugradimo čep, i izgubimo malo na snazi i krajnjoj... Na red dolazi par dana vožnje i testiranja.... Sa suprugom ipak ide 80 na 9200rpm-a opušteno....
« Zadnja izmjena: 30 Studeni, 2011, 09:21:50 mmario73 »

Offline vktr

• Tržnica : (+5)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
« Odgovori #3 : 17 Travanj, 2009, 15:38:48 »
5 rolica  :toothy12: aaa komedija

svaka čast , kak ti sve to ljepo napraviš divim ti se

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #4 : 18 Travanj, 2009, 10:36:36 »
hvala, svi zadovoljni, sad možemo porodično juriti... barem koliko ovaj "start the rocket" izvuče...

Offline STAGE 6

• Tržnica : (+4)
  • forumski biciklist
  • A jeee :)
  • Mjesto: Dubrovnik
  • Moj Skuter: Beverly
  • MojSetup: stage 6
  • MojSpuh: stage 6
« Odgovori #5 : 18 Travanj, 2009, 10:51:17 »
EEE ZAS NE STAVIS KARB OD 2T SKUTERA PUNO VISE TI SNAGE DA JA SAM STAVIO NA BAOTIANA KARB S RUNNERA 12MM I DOBIO SKORO DUPLO SNAGE
:)

Offline Bruno1990

• OPREZ na tržnici
  • Tržnica : (-1)
  • maxi forumaš
  • *
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: ZG
  • Moj Skuter: SP
  • Moja Kaciga: KBC replica
« Odgovori #6 : 18 Travanj, 2009, 10:58:06 »
EEE ZAS NE STAVIS KARB OD 2T SKUTERA PUNO VISE TI SNAGE DA JA SAM STAVIO NA BAOTIANA KARB S RUNNERA 12MM I DOBIO SKORO DUPLO SNAGE
kako si to uspio napravit,  :toothy9:

daj neke slike ako imas  :toothy10:

bas me zanima   :dontknow:
Frajer pere zube petardama ...

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #7 : 18 Travanj, 2009, 11:07:32 »
a ne znam nisam razmišljao o tuning-u ideja je bila samo podesiti to što ima fabrički da ženi ide kako valja... malo mi je čudan taj karb sa vakumom, ali nisam hteo da sad izmišljam matematiku, i ove cevi što idu za euro2 me nerviraju ulaze u glavu, pa preko nekog filtera, pa nazad na usis... nisam to hteo dirati jer jednostavno ne poznajem ceo sistem dovoljno....
« Zadnja izmjena: 19 Travanj, 2009, 22:24:40 mmario73 »

Offline STAGE 6

• Tržnica : (+4)
  • forumski biciklist
  • A jeee :)
  • Mjesto: Dubrovnik
  • Moj Skuter: Beverly
  • MojSetup: stage 6
  • MojSpuh: stage 6
« Odgovori #8 : 22 Travanj, 2009, 12:30:58 »
pa nisam nis drugo napravio samo sam skinuo karb orginalni og baotiana i stavio od runnera sam sam izolir trakom omoto oko karburatora jer je ona ususna cjev puno veca na baotianu i uzeo drugu sajilu i montiro i skuter s 7 gram rolicama odlicno vuce
:)

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #9 : 27 Travanj, 2009, 10:49:34 »
Nije mi se svideo rad, pa sam pokušavao preštelovati karburator ponovo.. Ona priča za štelovanje da se kreće od tri kruga otvorenost, pa polako zatvarati dok ne počne obrtaj da opada baš nije skroz OK, kod 4T mašine, čitao sam u nekoj temi ovde da se tada na kraju šraf malo popusti dok zvuk ne bude mekši... teško je čuti odnosno razlikovati taj tvrđi i mekši zvuk... Jednostavno auspuh je veoma tih, a motor baš slab, i male su razlike kod 1/4 kruga šrafa za ekstra vazduh na karburatoru, ali ipak rezultati ne odgovaraju.. Proveo sam jedno popodne opet sa štelovanjem karburatora, i osvrnuo se na onu iglu, kod mene nema ni jedan zarez... Uspeo sam podetnuti jednu platnu, a da mogu onaj držač igle plastični posle zatvoriti i to je aj da kažemo malo podignuta igla... Karburator se ponaša tačno teorijski, vazduh koji mi je do tada odgovarao, povisio se za pola kruga otvorenije.. Sve ove rezultate dobio sam u vožnji, dakle gas oko 1km, pa stanem malo podesim, pa ponovo... i tako 10-ak puta u istom smeru.,.
Shvatio sam da je brzina kud i kamo ista samo se dobija na boljem ubrzanju, sa podignutijom iglom, a da je 1/4 kruga bitna razlika ako taj šraf nije na mestu.... logika odgovara više goriva koju podignutija igla dovede, zahteva pola kruga više vazduha šrafom...

Prenosa ima svakako rezerve i mislim da bi 80cc kit popravio na krajnjoj brzini drastično, pitanje je samo gde je tome kitu najbolji obrtni moment i na kojem obrtaju bi ga trebalo forsirati za najbolji rezultat... Verujem da su te bregaste koje dolaze sa kitevima možda drugačijih uglova bregova, pa je za očekivati drugi režim, ali sirove snage svakako ima više.. Ostaje pravilna podešenost karburatora i možda auspuh bez katalizatora, ili ako i nije onda neki koji ima širu izduvnu cev na grani, ipak je to 30cc-a više, a izduvna grana mora biti u nekoj proporciji radnom zapreminom motora...

Vratio sam onaj čep WD40, izvadio platnu ispod igle, i uvrnuo fabričku diznu 72, ponovo sam krenuo na put u štelovanje.. Želeo sam još jedanput videti koji to rezultat dobijam sa malom diznom, čak sam počeo sumnjati da je ovaj karburator prevelik za 50cc mašinu i da su kinezi serijski stavili na sve mašine isto mislim 50-125-150... Svakako je protiv svakog pravila smanjivati protok slobodnog vazduha na kojima se osnove friziranja zasniva, dati što bolji protok, i odgovarajuću diznu, za pravilno mešanje 14:1 odnos vazduh/benzin, međutim vratio sam se još jednom ovoj manjoj dizni... Pokušao sam i poštelovati bez čepa sa 72 diznom i šanse nije bilo, dakle 55kmh i kraj,, motor nema snage i tačka...

Kod ovog čepa WD40 je malo teže da podesiti karburator nego kod otvorenog sa 88 diznom, sada se opseg dobre podešenosti smanjio na 1/8 kruga šrafa za ekstra vazduh... Ovo se i kod 2T mašina manifestuje kada je difuzor karburatora taman ili mali za određenu kubikažu odnosno tip motora.. Kod velike dizne i pune otvorenosti je ovaj opseg 1/4 al to ću još proveriti iduće nedelje...

Evo osetno je start motora lošiji sa 72 diznom i umanjenim dolaskom vazduha, ali se krajnja brzina razlikuje minimalno... Sada imamo 80kmh na 8800rpm-a, to je jer sam prva merenja radio sa probnom čaurom za blokadu varijatora 5,7mm, a sada je unutra strugana 5,5mm.. Ukoliko karburator nije u tačnoj podešenosti dakle u 1/8 kruga,... tada motor ne prelazi 70 po satu... sad to je sa mojom težinom, ovo nije isto kod lakših vozača...

Kada je dobro podešen sa 72 diznom i WD40 čepom, imam ovo kada vozim uspravan...

I krajnja kada zalegnem sa 72 diznom i WD40 čepom, to je otprilike kao da ga vozi driver od oko 60kg bez saginjanja

Sada se malo i vidi obrtomer, dakle 4380rpm (obrtomer je pogrešno setovan pravi obrtaj je 8760rpm) i 78kmh....Ko ne želi ulagati novac u motor to je to brže neće ići, ovo može očekivati...
Postovaću iduće nedelje koja je tačno potrošnja...

Proverio sam sat sa GPS-om, i laže grubo +9 do +10kmh na 80kmh brzini, na manjim brzinama je nešto manje, na 50kmh laže oko +5kmh
« Zadnja izmjena: 30 Travanj, 2009, 00:06:54 mmario73 »

Offline animatrix

• Tržnica : (+1)
  • maxi forumaš
  • Mjesto: Vukovar
  • Moj Skuter: Luna Vision II
  • Moja Kaciga: Vemar TAI2K
  • MojSetup: DR Evo 70cc AC
  • MojSpuh: TT
« Odgovori #10 : 27 Travanj, 2009, 21:48:12 »
svaka cast na threadu, moze se dosta toga poistovjeciti i sa baotianima i njihovim tuningom... nisam znao da se ti motori tako nisko vrte, mislio sam nekih 7K da idu... al svaka cast, ide odlicno skut
Built Not Bought // Preradjujem cilindre

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #11 : 30 Travanj, 2009, 00:13:09 »
Problem je sledeće prirode, svi obrtaji koji su u gore navedenim tekstovima bili napisani su pogrešni i duplo su manji od stvarnih. Razlog je što kinezi i na 4T i na 2T imaju isto palenje, i impulsi sa kabela za svećicu teorijski ne odgovaraju, te su me zavarali..

Razmislio sam i odlučio da ću ovom prilikom sve prepraviti, da ne bi dolazilo do dalje zablude...

Offline animatrix

• Tržnica : (+1)
  • maxi forumaš
  • Mjesto: Vukovar
  • Moj Skuter: Luna Vision II
  • Moja Kaciga: Vemar TAI2K
  • MojSetup: DR Evo 70cc AC
  • MojSpuh: TT
« Odgovori #12 : 30 Travanj, 2009, 12:00:53 »
lol, meni je u pocetku dok sam citao bilo cudno kako na tako niskim okretajima radi, al jbg, kinez je...
Built Not Bought // Preradjujem cilindre

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #13 : 30 Travanj, 2009, 19:15:15 »
Podesim ja obrtomer na 4T i 1cil, i  navijem onaj mali kabel oko kabela za svećicu, ajd da probam dam gas kad on ode u 16000rpm-a, reko super, razvalim pun gas na nogarama on pokaže 22000rpm, mislim se sigurno, prebacim na 2cil, on ode do 11000, pošto sam već onako skeptik bio, reko nije ni to i ostavim na 4cil, i tu ode do 5500... Sad gledam kroz vožnju idu obrtaji lepo na 4000, ajd reko jednocilindrik pa je mali obrtaj, al koji je to prenos kad on sa 4000 obrtaja ode do 78kmh... Mislim ala ga je nemastio... kinez,... i stvarno po zvuku to je otrpilike to oko 4000rpm, čujem ga ja kako prede... Međutim šta je se dešava... Poznavati 4T motor, svaki drugi krug pukne jednu varnicu, jer u jednom taktu upali usisanu smešu goriva, a u drugom gurne izduvne gasove napolje kada je ventil za izduv i otvoren.,.. Kinezi su pojednostavili matematiku... njima palenje jednostavno svaki put baci varnicu, a to što se svaka druga ne upotrebljava to nije važno... Koristi se isto palenje za 2T i za 4T...

Ipak je 8000 najbolji obrtaj ovome motoru, samo što uvce pogreši jer frekvencija titraja motora jeste oko 4000Hz, ali se radilica okrene 2 kruga.. a to što je pokazivao 16000 pa to je jer baca varnicu svaki put... Evo pužuteo sam ko onaj što ga je napravio..haha hvala Bob-u sa 4T foruma koji je provalio kvaku... a ovaj deli obrtaje ukoliko je više cilindara jer se predpostavlja da ne motaš oko kabela jedne svećice već oko bobine koja daje sve varnice pa ide preko razvodne grane...

Offline hac

• OPREZ na tržnici
  • Tržnica : (-2)
  • maxi forumaš
  • *
  • Mjesto: Nova Gradiška
« Odgovori #14 : 30 Travanj, 2009, 19:22:38 »
kitajci......šta če radit 2 vrste cdi kad radi i ovak,to što svječka svaki 2 put puca na prazno nema veze.......to je bilo normalno rješenje negdje do 70 tih godina u europi a ameri dan danas koriste taj sistem na HD
The fastest peugeot scooter in Croatia                                                http://www.youtube.com/user/hacTKR

Offline MaXoVaC

• forumski skuteraš
  • Mjesto: Banjaluka!
  • Moj Skuter: sprint max
« Odgovori #15 : 14 Rujan, 2009, 11:46:37 »
u mog maxa je ista masina mislim.....al taj ide puno bolje.....koja je seriska dizna? :help:

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #16 : 14 Rujan, 2009, 13:38:30 »
piše gore 72 je glavna dizna, ovo je 49 kubika, ja mislim da ne može bolje, možda grešim

Offline juric_16

• forumski biciklist
  • Mjesto: Žabjak
  • Moj Skuter: Zippetollini 4t
  • Moja Kaciga: Suomy
  • MojSetup: top secret
  • MojSpuh: top secret
« Odgovori #17 : 14 Rujan, 2009, 19:01:37 »
daj mi reci dje si nabavio ovu diznu 88 za keihin
meni treba a ne zna dje da nabavim
Kad Zip naraste bit će Tuono ;)

Offline MaXoVaC

• forumski skuteraš
  • Mjesto: Banjaluka!
  • Moj Skuter: sprint max
« Odgovori #18 : 14 Rujan, 2009, 19:20:23 »
i kod mene je gl.dizna 72.
sa mojih 62 kg po ravnom ide 73-75kmh.
a od 50kmh pocne da dize obrtaje!
a i koliki je onaj karb....ehhhe :laughing7:

Offline mmario73

• MS počasni član
  • forumski skuteraš
« Odgovori #19 : 14 Rujan, 2009, 23:29:46 »
diznu 88 sam dobio uz kymco super 9 kao deblokada sa čaurom, inače ima ove dizne da se kupe na Racing Planetu , pakuje ih Naraku to su M4 keihin ima od 80-100, a mislim da prodaju i na komad,..

------www.racing-planet.de/scootertuning-vergaser-hauptduesenset-naraku-8098-fuer-original-vergaser-p-101812-1.html?cPath=26_9079_9080&sessID=cdde339f6e0135114676cce1edd91c29

ja imam 125kg pa to je to, supruga sa 58kg prebaci 80kmh po satu... nema mnogo filozofije sledi neki kit za bolje, više, itd