EDIT: NAPRAVLJENO, SVE RADI, SUPER SE VIDI. HVALA SVIMA NA POMOĆI!!slike sam dodao na kraj...Luna Vision 2 – ugradnja H4 žarulje
Luna ima 2 „seta“ svjetala: male žaruljice 12V 5W smještene u gornjem lijevom i desnom kutu i 2 glavna svjetla 12V 15W smještena ispod njih
velika žarulja izgleda ovako:
i spojena je ovako:
PRETPOSTAVLJAM da je zelena žica masa jer ide i na malo i veliko svijetlo, a smeđa i plava da je plus; može potvrda za to?
svijetla se pale na prekidač =) koji ima tri stanja: 1)ugašeno; 2) mala svijetla; 3) SVA svijetla
želio bi svijetla tako napravit da mi se lijevo „veliko“ svijetlo pali zajedno sa malima; dakle kada stavim prekidač u stanje 2).
e sad, mislim da bi to mogao napravit tako da na SMEĐU žicu sa „malog“ lijevog svijetla spojim još žice(recimo neka je isto smeđa) i povežem tu novu smeđu žicu sa velikim svijetlom, na mjesto gdje je prije bila PLAVA žica!
Jel to može tako? hoće žica izdržat dodatno svijetlo? trebam li lemit ili mogu samo namotat žicu i izolirom omotat?
umjesto desne velike žarulje bi stavio ovu H4 koja izgleda ovako:
By
dionysus_dali mogu tako spojiti i dal sam dobro naveo kontakte na žaruljici? trebam li imat sve tri žice ili mogu spojit masu i jedan od dva preostala kontakta ( pretpostavljam kratko ili dugo svijetlo?)
ta H4 ima „rupice“ na kontaktima. jel dovoljno samo ogulit žicu i provuč-omotat nekoliko puta ili trebam imat neke konektore?
želio bi da to bude dugo svijetlo koje će se palit kada prekidač bude u stanju 3)
hoće li to svijetlit i kako da osiguram H4 žaruljicu da bude fiksna u utoru ( ova 15W je osigurana sa nekim limičem koji ide preko i ujedno je i kontakt (plava žica) ?
i da sumiram =)
1) jesam dobro naveo napone na POSTOJEČIM žicama:
i. ZELENA –MASA
ii. PLAVA – KONTAKT VELIKOG SVIJETLA
iii. SMEĐA – KONTAKT MALOG SVIJETLA
2) hoće li lijevo veliko radit na stanju 2), ako umjesto plave dovedem smeđu sa malog svijetla?
3) jesam dobro naveo kontakte na H4 žaruljici?
4) trebaju li na sva 3 kontakta H4 biti žice ili mogu samo dovest masu i jedan napon?
5) kako da učvrstim H4 žaruljicu?
Eto, to je moja ideja kako to sve složit. Nisam nikad to radio pa molim nekog to ima nekog iskustva da mi odgovori na pitanja i da neki savjet!
Kada složim (preko vikenda ili sljedeći tjedan) uplodat ću još fotki pa ak će radit poslužit će i svim drugim „lunašima“ kao neki „uradi sam“.
evo slike:
prekidač na poziciji 2)
KAKO: spojite dodatnu žicu na SMEĐU od malog svijetla, zamotajte je izolir trakom ( ili zalemite ) i spojite je na veliko svijetlo, zelenu ostavite kako je.
To je to
prekidač na poziciji 3)
na lijevom svjetlu (kad gledamo sa motora ) je HS1 žarulja, svijetli odlično, malo samo padne na ler gasu, ali ništa drastično
KAKO: jednostavno, samo izvadite staru balonku i stavite novu žarulju. HS1 je veća, ali bez problema ulazi i da se lijepo namjestit. Zaljepimo ju izolir trakom i učvrstimo onim metalnim držačem što je držao staru žarulju.
žice zajedno sa "bananicama"
spojite kako sam nacrtao na slici žarulje. ( ja sam spojio + na srednji kontakt jer želim kratko svijetlo, lijevi kontakt je za dugo )
I to je sve, malo truda i imate puno bolje svijetlo po noći, a i možete "blicat" ovim drugim svjetlom
.
U planu je još da spojim žicu sa onog prekidača za gasit motor na dugo svijetlo, ali neznam jel bi onda svijetlila samo jedna žarnica ili obje?? pa će to malo pričekat!
Sretno svima koji će radit isto, nadam se da sam pomogao s ovim postom.
Pozdrav