TUNING PUREJETA S POLINI CASICOM Sad cu pokazati kako se stela smjesa (kolicina ubrizganog goriva u cilindar) pomocu Polinijevog HARDVERSKOG rijesenja. Jer malossi nudi softversko preko Malossi ECU-a ili elektronike koja radi sinkronizirano sa serijskim ECU-om. To nam je potrebno kada imamo 70ccm termo grupu. I mozemo odabrati samo polini nacin, ili samo malossi ili kombinaciju. Meni je najdrazi samo polinijev pristup. Inace se malossi ecu samo usteka i bok, nema tu nikakvog stelanja, gotovu smjesu ubodes i brasnaris peze dok se pate setujuci karbosa.
Kad sam bio u Crnoj Gori i dok sam stelao smjesu prije jedne sume, rekli su mi da sam
Gospoda, pogledajmo i zasto:
Dakle, odlucio sam dodati jos malo goriva u cilindar, jer DR evo ima vise potencijala nego Polini70.
Od alata je potrebno sljedece na Gileri Runner 2003;
- krizasti srafciger da se ukloni mala plastika za pristup svjecici, i
- torx nastavak 20 jer imam takva 3 vijka na casici od kucista injektora koji su uvijek sive boje (inace postoji i verzija s torx 25 vijcima, oni su crne boje)
Zatim treba skinuti lulicu kako bi pristup bio laksi
I potrebno je jos odserafiti 3 vijka torx20 u mom slucaju
Napomena: kod ovih sivih torx20 vijaka s metrickim navojem, potrebno je skinuti loctite ljepilo, jer ono moze uzrokovati proklizavanje navoja u kucistu. Kad se makne, problema vise nema, a ta 3 vijka se ravnomjernu zatezu malom do umjerenom silom.
Kod mene je to vec rijeseno, ali evo da prikazem:
Kad smo skinuli 3 torx vijka (potrebno ih je ravnomjerno odvrtati prvih par okretaja dok se ne ispusti zrak iz sistema), a onda slobodno jedan po jedan vanka, slijedi skidanje polini casice. I izvadimo casicu van, kod mene je potisni klipic aluminijski (napravio si) posto se plasticni od polinija trosi
U njoj se nalaze odredjeni elementi za razliku od serijske koja je prazna. U polini casici postoji: potisni klipic, opruga, i podloske razlicitih debljina. Izmjenom podloski reguliralo tlak goriva. Sto vise podloski, to veci tlak, i obrnuto. Naime gorivo potiskuje membranu prema klipicu, ali klipic ne dozvoljava poduprt oprugom i podloskama membrani da se otvara i pritisak raste. Zamislite da stavite ruku na usta i pusete, ili bez ruke, kada ce te osjetiti veci tlak u ustima?
Da ne duljim, evo snimka montaze jedne podloske vise na postojecu postavku:
A kako se stela smjesa na karburatoru? Eto zasto su mi Crnogorci rekli da sam Gospoda
Ova jedna tanka podloska daje vec osjetne rezultate, zaboravio sam za koliko raste pritisak goriva s odredjenom debljinom podloske, trebao bih izmjeriti sve... uglavnom, nakon ove snimke, stavio sam jos dvije, sveukupno sam podigao tlak goriva za nekih 1 bar vise, a dodane podloske iznose oko 0.5mm.
U konacnici je rezultat je veoma osjetan:
- bolje razvrtavanje i primanje gasa
- osjetno vise momenta
- masina bolje ubrzava
- vozi se s manje okretaja brze
- kasnije posustaje s ubrzavanjem
Ubacio sam i jednu LOGčinu:
107kmh gpsa za sport cilindar bez rezonancije. Solidan rezultat.
Ima jos malo prostora za napredak:
- ZX auspuh koji malo vise razvrti termo grupu
- povecanje rupe na airboxu s 20mm
- povecanje promjera TPS-a s 20 na 21mm
- dodavanje jos vece kolicine goriva
- jos duza getriba od ovih 7%
Usput sam si cekirao kmh sad i usporedio ga s gpsom. Iako ga znam na pamet do 100kmh po satu, odlucio sam istraziti kako stvari stoje iza crtica
A kako se stela karburator?
- skini poklopac s jednim ili 5 serafa
- odserafi selnu prirubnice
- odsdrafi selnu ili odsijeci vezicu s crijeva prema airboxu
- odspoji crijevo uljne
- odspoji 2 crijeva od gijanja karba pa curi antifriz
- odspoji dovod goriva pa benga slini
- odspoji poklopac karba s jednim ili 2 vijka
- odspoji cok
- izvadi karb
- odvrni 2 ili 4 vijka od casice
Ovo je kompletan primjer, ima i jednostavnijih verzia.
A kako je to kod peze:
- skini airbox na 1 seraf
- skini predfilter na 1 seraf
- odspoji cok
- skini 2 vijka kija drze karb, oni izvuku navoj iz karba
- skini crijevo ulja pa ti se iscupa komplet luluca s crijevon
- skini dovod goriva pa ce malk da iscuri benge
- izvadi karb i odserafi 2 visj da dodjes do dizni