Ovaj naslov sam stavio upravo zato kako bih barem malo olaksao peza pacenicima, nek vide da se i drugi muce, i da mogu reci kako sam se napatio. A zapravo, ja sam se zabavio, i ovo ima smisla, kad ga jednom uredim, to ima da bude vjecno! Dok kod peze to nije moguce, svako malo ce nesto novo i drugo crknut i jbg, postanes pacenik samo tako. Ovo odradim jednom i gotovo, istinski peza pacenici ce nepromisljeno i polupromisljeno reci: "bolje da serafim svog francuza 364 dana u godini i jedan odvozim, umjesto da jedan serafim i ostala 364 dana samo vozim". Ta logika mi nikad nije bila jasna i tu garant nesto ne stima, mnoge stvari pate zbog francuza
Evo, danas sam imao Gileru Runner Purejet 50, i zabavljao sam se pola dana oko nje, ali bas zabavljao.
Makar me umorilo jbt.
Isprva sam odlucio da sve fino slikam, medjutim popizdio sam jer me to dekoncentrira, ali ima LOGčina...
Napravio sam i jednu veliku gresku, htio sam biti extremno brz pa sam riskirao i korostio precace, jer sam ko fol iskusan pa sam ispusio na vremenu zbog toga. To je ona faza kad se popnemo visoko, pa zanemarujemo pocetnicke korake... tako da sam nakon odbijanca unglavu, krenuo da skeniram svaki serafic, svaku gumicu na masini i skuteru, i sada ga poznajem kao vlastiti djep. Precace mogu koristiti onda kad je skuter netaknut, a ne da mj netko sjebe sve gumice, koje se ne vide na prvu, i tako neke dijelove koje skiuis tek nakon nekog vemena.
Slucaj je bio EXTREMNO jeben, prvi vlasnik je nakupovao hrpu dijelova, izmjenio dosta toga i postao je pacenik, popizdio i rijesio se skutera.
Onda ga je uzeo frendic s foruma i dosao je do zanijivih zakljucaka, ali spasio si je zivce i sigurno ce zivit preko 90 godina. Pomogao mu je i Dario, ali nakon sto ih je isprskalo sjebano visokotlacno crijevo goriva (1. Vlasnik ga iskasapio jer nije znao otkopcati brzu spojku) Runner je dosao k meni.
Dobro izgleda, masina je ko nova i zdrava iako ima 870 radnih sati i 20tkm. Prihvacam izazov jer skuter nije nepovratno unisten.
Ali, kad sam krenuo u ndjagnkstiku, jebao sam majku onom prvom vlasniku jer je sjebao sve sto je pipnuo....
Pa krenimo, prvo s nabrajanjem iskasapljenog (najveci kvar na purejetu je nestrucno rukovanje):
Hitno je dovezen danas, pokusaj reanimacje je odmah pokrenut
Netko je ljepio pumpu goriva bokte, i iskasapio brzu spojnicu od goriva za Oskara
Pumpa radi izuzetno dobro, pa je necu dirati, a prvi korak je bio sanacija visokotlqcnog crjeva.
Rijesenje je komplet drugo ili samo izmjena unistenog nastavka. Nije mi se dalo sanirati pa sam uzeo drugo crijevo iz steka i bok
Ocostio kleme akumulatora, na vodicima i akumulatoru kako bih dobio sto vecu provodljivost. Kliko vodim, to nikad nije cisceno na vodicima
Sljedece cemu sam lristupio je skidanje injektora jer mi je svijecica pokazivala na prebogatu smjesu.
Purejet ima mutave krizaste serafe i njih treba zaamjeniti s heksagonalnim kakve ditech ima za kljuc 7, jer je jebada za skinuti
Zdravka masinka izvana, a kasnije se provjerilo da je i iznutra
Netko je izmjenjao masu dijelova, bio je jos jedan ECU koji je skuren... fokusirao sam se na glavni problem i nanjusio ga u kucistu injektora. Ispitivanjem injektora naisao sam na jedan vrlo specifican i neobican problem, a to je regulator pritiska koji je zapekao, on je bio glavna crkotina u cijelom sistemu, a od ostalog tu su nepravilno poslozene gumice, potrgane gumice, unistena svijecica i tako te neke kerefeke.
Evo kako izgleda to kuciste injektora u kojem je glavna benziska zelena dizna i regulator pritiska.
Skidanjem casice koju drze 3 vijka uocavam obrnuti raspored O ringova.
Pravilno se slaze ovako, prvo gumica ide u casicu, pa onda plasticni crni O ring na nju, i to se sve sklopi i zaserafi
Treba voditi i racuna o ovoj maloj gornjoj smedjoj gumici, cisto da slucajno ne ispadne
Ovo je regulator pritiska koji je zastekavao, kad bi zastekao, potpuno bi zablokirao protok goriva i pumpa bi otisla u iber s pritiskom i pocela bi cviliti od preopterecenja jer se tada aktivira sigurosni rasteretni ventil.
A ovo su 2 O ringa s gornje polovice regulatora pritiska, unutarnji sredinji i vanjski. Prije sklapanja se obavezno mora sve posusiti i nauljiti jer jedino tako klikne s lakocom.