Prije kojih mjesec+ dana palo je (iskreno se nadam) zadnje raskopavanje svega.
Odmah sam zamijenio selene u nosaču mašine i usput provjerio zazor karika. Ne želim da mi nosač cvika pa da moram ponovo sve čupati. Stanje ekstra, ko novo!
Dakle po tragovima na cilindru(malo se to vidi na ovoj jednoj slici) i glavi, ispostavilo se da nisam dovoljno stegnuo glavu. Tako da sam sve rastavio, stavio novi dihtung ispod cilindra, Ovaj put papirni jer je onaj stari limeni (koji je došao pogužvan) puštao vodu iako sam ga namazao diht masom. Nije to bilo ništa strašno ali je puštalo a toga ne smije biti.
Kolega Dino je donirao malossi dihtung pa sam ga ugnjavio i ukrao mu pola sata dragocjenog vremena da sklopimo termo grupu i torqamo glavu po tvorničkim specifikacijama + koji Nm da se nađe za svaki slučaj.
Ali bitna je konzistencija, dakle sve matice su ravnomjerno moment ključem dotegnute što prije nisam mogao jer nisam imao tako precizan kilo ključ.
Kupljen i novi AGM LP aku od 9ah jer sam stari sahranio tako što je stop svjetlio non stop neko vrijeme a ja to nisam primjetio i eto. Al sve se dešava s razlogom valjda, jer ovaj mi je sada mnogo bolji po pitanju dimenzija a i polovi su na suprotnoj strani pa sam prebacio žice i sada to izgleda još ljepše nego prije.
U međuvremenu sam htio ugraditi ventilator na hladnjak i uletio mi komplet hladnjak sa ventilatorom od vxra.
Tokar mi je napravio od mesinga jedan T komad za sporedni senzor temperature kog sam spojio na modul koji će ujedno prikazivati temperaturu mašine a i paliti ventilator na temperaturi koju mu ja odredim. Na toj kineskoj elektronici je došao neki mini kineski relej koji mi nije izgledao nimalo obećavajuće tako da sam ga brže bolje odlemio i umjesto njega spojio drugi "eksterni" relej od 20A koji će paliti-gasiti ventilator. Također sam dodao još jedan za električnu vodenu. Tu sam malo upotrijebio mašte i postavio to sve iza prednje V maske
Usput sam mislio preventivno zamijeniti komplet sajlu gasa ali se stvar zakomplicirala i ogadila mi zamjenske dijelove za cijeli život. Naručio sa scooter attacka komplet gas sajlu sa razdjelnikom, piše da je za moj skuter, sve ok sve 5. I idem ti ja to postaviti, uštimam sve fino, opustim je na svim šarafima za podešavanje kad ono klipić se ne spušta do kraja i uljna pumpa našpanovana skoro do pola a ručica gasa stoji na nuli.
Ajd može se skratiti pancir pa bi to riješio ali ta sajla je smeće kakvo nisam dotad nikad vidio. Ručica gasa je s njom imala katastrofalno otežan hod, kao da od nešto zapinje a ne zapinje, sve je postavljeno kako treba, više puta sam sve rastavljao i pokušavao naći problem ali ga nisam uspio naći. Al tu opet nije sve. Pored toga što se gas teško vrti, ne želi se sam vratiti do kraja već ga uvijek moram rukom gurnuti da bi došao na početni položaj. Brže bolje sam skinuo to g#vn% od dijela sa skutera, spakovao u onu najlonsku vrećicu i bacio da ga više moje oči ne vide. Vratio OEM sajlu, zamijenio samo onu polovicu do uljne pumpe i sada sve radi ko po loju. Samo talijan!
I tako, malo pomalo se rješavalo stvar po stvar, nabavljale se te sitnice koje su bile potrebne da se dođe do voznog stanja.. i došlo se napokon
radilo se tu još par sitnica kao npr postavio sam aprilia zadnju felgu sa diskom i čeljusti, poturpijao klipić sa 30 na 40 itd, ne da mi se nabrajati, ako se sjetim kakvih detalja objaviti ću slike u nekom drugom postu.
url=https://postimg.cc/HjwYB0FQ]
[/url]
Da bih danas napokon otišao da završim regu.. Ništa još nije naštelano ali ono glavno je odrađeno, sad su to sve finese. Skuter je sklopljen ali još se nisam pošteno provozao tako da ne mogu sa sigurnošću reći da su svi problemi otklonjeni. I dalje sumnjam da ću imati frku sa pregrijavanjem al vidjeti ćemo, čekam to lijepo vrijeme da napokon dođe i kod mene