Zaletio se večeras do člana dino73n i kod njega sa uvlakačem ugradili radilicu bez frke, bukvalno 5 minuta posla uključujući i mazanje diht mase i traženje šarafa po radioni
Ležaje sam ja prethodno postavio kod sebe tako sto sam dobro zagrijao blok i samo spustio lezaj bez da smrzavam bilo koji od njih. Onaj u malom bloku je kliknuo iz prve samo sto sam ga ispustio iz ruke
dok je ovaj u velikom bloku ostao da viri 1mm i nije htio ici dalje pa sam ga morao malo kucnuti preko starog lezaja po vanjskoj ivici. Razlog tome je vjerovatno sto veliki blok ima vise mesa pa ga se treba dobrano zagrijati da bi se dovoljno raširio. Ja sam ga grijao industrijskim fenom na najjače nekih 3-4 minute. Dakle falilo mu je jos malo grijanja ali tad je vec gotovo, nisam ga htio kuckati da izađe nazad da ne bih pogoršao situaciju
uglavnom par laganih udaraca preko starog lezaja okolo i sjeo je do kraja.
Kada smo sklopili blokove radilica se vrti super i nema mrve lufta. Reklo bi se da je to to ali nije. Vrti se odlično, bez problema ali otišli smo korak dalje i ispitali luft sa komparaterom. Lufta je bilo pa jedva da ima jednu stotu. A po manualu piše da na zagrijane blokove treba imati luft oko 12 stotih. Onda smo ju "otkočili" sa po jednim udarcem čekićem sa svake strane i ponovo postavili komparater. Tada je pokazao luft cca. 6 stotih i blago se osjetilo pod prstima da ima onog "zdravog lufta" gore-dole. S obzirom da je to bilo na hladno nismo htjeli nista vise dirati.
Dakle koliko god se nama činilo da je to sve sjelo na mjesto i da je sve po ps-u, ipak nije bilo. Lageri su ipak bili nategnuti i potreban im je taj udarac sa svake strane kako bi se oslobodio pritisak odnosno kako ih radilica ne bi držala našpanovane jer se naslonila na ivice dosjeda a nije sjela full ravno kroz centar.
Blokove sam ja malo upropastio sa papirnom trakom koju sam ostavio par dana zalijepljenu po ovim ivicama oko variomata i sada je onaj ljepljivi dio ostao na aluminiju logično. Ali rijesiti cu to dok postavim termo grupu i semeringe i zatvorim usis jer ne želim da mi kvarcni pijesak dođe u kontakt sa cementacijom internih komppnenti mašine
picajzla sam, znam. Ali blokovi moraju biti uredni to je pod muss.
Sutra nastavak radova
a za koji dan stižu nadam se i posljednji dijelovi koji su mi potrebni za full sklapanje u vozno stanje. Stay tuned, u sljedećem updateu ću ilustrirati ugradnju svih mogućih kitova na ovu mašinu, neće men niko govorit kako ću ja svog karbosa opremit.