Covjece .. pa ovde dugo nisam pisao..
al ajd.. nije se puno ni radilo pa niste ni propustili puno
Aj bacit cu c/p sa drugog foruma (nadam se da ne smeta ?)
07 January danas islo sve po planu ..(za cudo bozije) povezao instalaciju ( tu i tamo ) i upalio masinu ... na par sekundi...ali sasvim dovoljno da se smirim
nazalost nemam video ali evo slika .. zamalo i voznja da padne ovako bez vila
18 JanuaryEvo mene opet ... Ne znam dali sam spominjao ali opet mi nazad se u reduktoru cuje kao da je lezaj.. a nemoguce .. nije napravio ni 10 m onim okretanjem ... nisam ga ni otvarao od zadnjeg mjenjanja posto skuter i onako nece biti vozen moze se to odlozit za kasnije..
i ajd pocnem po forumu da listam onako iz dosade i naletim na onu cveletovu temu o ovim kineskim blokovima . i vidim clan zlajox rastavljao blok , i reko taman da vidim usput jel sve kao kod mene... i sve bi do jednog trenutka
sajba koju drzi u ruci meni vjerovatno fali.. zadnje sklapanje kad sam radio nesto se ne sjecam da sam je vidio ..moram sutra rasklopiti blokove i provjeriti ovo.. ako je ne bude ...sta da radim .. moze li se obicna sajba staviti slicnih dimenzija ? :/ Ili izvaditi iz starog bloka .. mozda ima negdje slicna
Idemo dalje .. pricao sam Cveletu jucer (smorio ga
) .. nudi mi lik blokove sa aeroxa (100cc model )sa prenosom za 40 KM (20e ).. znam znam.. vec imam dvoje ali... pricao sam sa Cveletom i mislio na njega sastavljati drugu masinu (nesto ozbiljnije) ali kad se skontam ,dok radilica dok cilindar...opet trosak.. + moram kupovati i felge (40/50e) ..
i ohladim se nekako ... jer sam planirao sad uzeti primar ili sekundar i produziti prenos .. ali kad sam vidio kako su digli cijene u shopu gdje sam mislio uzimati... nista od toga..
da je bar blok od 50cc modela da mogu prebaciti ovaj setup na njeg imao bih i produzenje , a jos disk nazad... moze i da ide a i da stane
a blok od 100cc mislim da je volumen kartera veci zbog vece radilice (veceg hoda ) ?
19 JanuaryMalo svjezih slika
nabacio da se prisjetim kako ono izgleda sastavljen ...
Sta mislite o zadnjoj slici .. Sad sam zaljepio samo da vidim kako bi stajalo ... I onako iza ide mob sa gps brzinomjerom (pukla mi sajla brzinomjera ... Pa da ustedim ahaha
I jesam li vam ikad rekao kako volim ljepilo ...
sad odo rasklopiti prenos i vidit sta me tamo ceka :/
Poslije par sati.... Kao sto sam i ocekivao... Fali podloska... Trazio ali nista .. Nasao 5 kom kojim fali milimetar da legnu .. Morat cu turpiju uzet pa malo prosiriti rupu...
Ajd reko kad je vec rastavljeno to sve , da vidimo dali sta odg iz kratkog bloka..primar ne odg zbog kratkog zupcanika na osovini (na koju ide remenica)
(Kratki blok)
(Duzi blok)
Sekundar malog bloka nisam mogao naci ( nisam bas imao vremena , trazio podloske
) ali izgleda mi da bi mogao upasti uz manje prepravke...
Na poklopcu reduktora " medjuzupcanik " ne ulazi u onaj lezaj pa bi se to moglo rijesiti stavljanjem lezaja odg. Dimenzija.. I piksne /uloska u blok , jer je precnik osovine malo manji od originalnog ... Sad je pitanje koliko se produzenje dobije tim potezom i dali se isplati...
Zupcanik sa osovinom na koju ide tocak nisam nasao ,kao sto sam gore spomenuo,ali mislim da za njega nece biti problema,.Lezajevi su iste oznake .. Pokusao sam sekundar duzeg bloka u manji ( jer ako tako odg , radit ce i obrnuto , ali nije uspio uci zbog velicine zupcanika...
Ostale slike
...
Nadam se da ce nekome pomoci ovaj post .. Sad imate mahanje , idem turpijati podlosku
Danasnji post Pokusao sam sa onom podloskom , ne ide ... vjerovatno je predebela pa kada sklopim reduktor teze se okrece .. jos da je tanjim.. e necu vala : D .. sklopio sam ponovo reduktor bez tog .. zanimljiva stvar , kada tocak okrecem unazad ne cuje se nista , kada okrecem u normalnom smjeru onda se cuje... rijesit ce se ... ostala su jos 2 lezaja ne zamjenjena, imam te nove ali ...slijepa rupa pa ne mogu da ih izvadim.. ostavit cu to za kasnije ...
masina je kresnula kao sto znate , pa se moze reci da je veci dio posla zavrsen ..
Sutra idem kupovati git/kit , brusni papir , pokupiti par jarana i pocinje priprema plastika za farbanje ...
Ostalo jos :
Lezaj viljuske (jos u potrazi )
Pripremiti plastike za farbanje i ofarbati ih (sutra se pocinje s radovima)
Premjestiti nosac amortizera (nasao sam dobrog varioca .. to cu rijesiti u medjuvremenu)
Stelovanje prenosa i karburatora ( neda mi se vozati "go" motor po ulici
, to ide cim se plastike zavrse )
I rekao bih da je to to.. nakon svega toga ide prevod skutera na mene valjda... evo treca godina skut je kod mene .. jos nisam nista uradio po tom pitanju.. pa cak ni kupoprodajni ugovor nismo napravili... i onako ce se boja mjenjati pa.. usput je ..
.. snjega jos nema .. Severina vidila snjeg u maju , mi u januaru ne mozemo
...izgleda da ce se ponoviti ono od prije par godina .. metarski snjeg i duga zima - vise vremena za rad oko kineza