Netko je dobro napisao, za vikend majstore je alat iz lidla i slični sasvim dovoljni i mogu potrajati vječno uz pravilno korištenje. Stari mi je mehaničar pa svejedno opet ima i hobi alata i svega se nađe. Nema smisla kupovat skupe alate koje ćete koristiti par puta godišnje.
Iako ima dio ekipe koja je uvjerena da se profi alat nemože sjebat, stvar je da nema tog profi i hobi alata kojeg konj nemože pokidati.
Ja sam prosle godine kupio moment kljuc u lidlu za zatezanje kotaca na autu (85Nm) i motoru (108Nm). Usporedio sam ga sa susjedovim kljucem (profesionalni kljuc koji svako malo ide na umjeravanje) i razlika je bila smijesno mala u tom rasponu. Na samom pocetku skale i na samom kraju je razlika vec bila veca, ali taj dio me ni ne zanima.
I inace ti kljucevi budu najprecizniji negdje na polovici skale..
Platio samo cini mi se 160kn i odlicno me sluzi - mijenjam godisnje na 2 auta gume zimske/ljetne i 3 puta moto gume s tim da na motoru i cesce odpustam i stezem kotace (ne samo zbog promjene guma). Dakle, ako dobro racunam, do sada sam s kljucem pritegnuo oko 100 serafa i kljuc jos uvijek radi kao prvog dana
Zategnutih 100 šarafa nije ništa, ključ se još nije ni razradio kako treba bez obzira što je iz lidla. Ključ može trajat vječno, bitno samo da se pero u njemu ne preoptereti s nekim egzibicijama i zatezanjima i otpuštanjima šarafa koji su stegnuti preko skale.
Kad smo već kod lidla, ja sam prije 10dana kupio malo vezica
1000kom za 60kn