Malo kasnim sa postom, ali friški sam na ovom forumu.
Samo par stvari/savjeta vezano uz kupovinu preko eBay-a, koji koristim cca 5 godina.
- Po novom zakonu možeš bez plačanja carine uvesti robu u vrijednosti do 1000 kn.
- Ako ti prodavač ŽELI označiti paket kao "poklon", ime pošiljatelja ne smije biti naziv firme, nego osobno ime. Ali ni to više ne prolazi kao prije, jer se i naši carinici i poštanski djelatnici usavršavaju.
- Za plačanje putem PayPal -a se može koristiti bilo koja kreditna ili revolving kartica (Master, Visa, Amex, Diners...). Uostalom to je u večini slučajeva za nas iz HR i jedini mogući način plačanja. Ali je i najsigurniji. Sve transakcije do 2000 $ su osigurane od strane PayPal-a, što znači da ako vas prodavač prevari i ne vrati vam lovu, od PayPal-a dobijete kupon u tom iznosu.
- Što se tiće opisa proizvoda koji se prodaje, uvijek su realni (naravno postoje iznimke), jer prodavači žele imati što bolji "feedback" (postotak pozitivnih komentara). Što je veći postotak i što je veći broj u zagradi pored imena (broj prodaja) to je prodavač pouzdaniji.
Naravno, ništa nije 100% sigurno. Postoji mogućnost gubitka paketa tijekom puta, kašnjenja, oštečenja/uništenja...
Ja osobno sam imao svakakvih iskustava, ali nikad nisam bio u gubitku - financijski. Gubio sam i živaca i vremena, ali se uvijek problem riješio na ovaj ili onaj način.