Danas sam našao u Metro-u 4l Repsola 2T za Jet-ski i vanbrodske motore, za 200kn, mislim da je to polusintetika. Dali netko zna razlog zašto se nebi to moglo koristit na cestovnim jurilicama??
Takodjer ima i ELF polusintetika za 40kn. Sta je stvarno dobra cijena.
EDIT: Našao sam odgovor. To ulje zadovoljava NMMA TC-W3 (Twin Cycle Water cooled) standard, koji radi ekologije , odnosno zagađenja mora preko ispušnih plinova, nesmije imati fosfora u sebi, koji inace motor kod visokih okretaja od ljepljenja karika. Radi zakona o skladistenju zapaljivih tvari na plovilima, su morali dignut temperaturu samozapaljenja, pa ostavlja više taloga na ispuhu , karikama i čelu klipa.
Radi tih, i jos nekih stavki, ta ulja se ne preporučuju. Čak su i neki proizvođači Jet-skijeva poput See-doo-a i Ski-ddo-a odbili taj standard. Yamaha traži korištenje paketa aditiva uz to ulje, u garantnom roku....
Još na to, radi specifčnog načina rada vanbrodskih motora, da dugo vremena rade na istom otvoru gasa, su se stvarali talozi radi jedne vrste bazičnog sastava visoke gustoće, poput meda, a koja je najbolja protiv cvikanja klipa i zaribavanja ležajeva. Kod 2T motora postoje deterđenti na bazi metala koji se protiv toga bore, ali su i ti uklonjeni, te su dodani deterđenti na organskoj bazi, a koji su dostatni za nekih 4-5k okretaja....
Itd itd... Kome se da čitat:
http://www.greenhulk.net/forums/showthread.php?t=128249