Da i ja napišem svoju metodu, mada se može primjeniti na bilo koji variomat sa rolnicama 17x12 (barem mislim). Naime, kad sam kupio skuter, na njemu, u variomatu su bile rolnice dimenzija 15x12, što uglavnom i ide, ali ne na Morini. Naravno, tad to nisam znao, pa sam u medjuvremenu nakupovao brdo rolnica pogrešnih dimenzija, ali...
Kad sam skontao da koristim neodgovarajuće dimenzije, kupio sam dva seta17x12, težine 5.2 i 4.4 g Kad sam ih stavio, činilo se da ide solidno, prvo sa težim, zatim sa lakšim. Poslije odredjenog vremena, naročito kad se ugrije prenos, skuter nema snage da vuče uzbrdo, padaju obrtaji i slični simptomi. Dobio sam savjet "Još lakše rolnice".
Pošto imam ovih 15x12 kamaru, ubacio sam čisto kao probu jedne težine 4.5g. Skuter ne da se preporodio. Ubrzava, diže obrtaje u bilo kom trenutku, bez obzira koliko ga vozio...
Razlog tome, barem mislim je sam prečnik rolnica, koji je manji za 2mm od originalnih 17x12, pa po mojoj pretpostavci ne podiže do kraja remen, već ostavlja nešto niže, čak i na maksimalnim obrtajima, jer je fizički nemoguće pogurati do kraja remen u variomatu, nema "mesa" na rolnicama što bi se reklo, pa variomat ne otvara do kraja....