Da malo detaljnije napisem sto sam saznao...
Nesto sam se dopisivao s Dinom,pa sam dosao do nekih informacija,drugi su isto imali problem sa fulanom kajlom na RMS radilici,Dino je mjerio 20-23 stupnja predpaljenja na serijali,pa je rms radilicu dotjerivanjem kajle vracao na tu tvornicku postavku.
Pa idemo ovako sto sam ja dobio.
Prvo sam oznacio GMT na magnetu i ocrtao linije na magnetu i bloku,da bi lakse vidio pomake kod eventualnog dotjerivanja.
GMT je ova desna linija.
Onda je magnet pomaknut da kraj pruge dode na centar "dugmica" na pickupu i zabiljezena tocka predpaljenja linijama na bloku i na magnetu.
Izmjereni opseg magneta je 370mm,tako da 1mm izmjeren na bloku je 0.97*.
Sa top kajlom na RMS radilici imam 16.2mm na bloku,sto iznosi 15.7* predpaljenja.
Kako nisam bio siguran u podatak koji izbacuje serijska postavka(Dino kaze 20*+/-3*) Ja sam nasao podatak od 17* +/-1*,odlucio sam sloziti blok sa serijskom radilicom unutra.
Medju blokovima sam izabrao jedan sa unistenim dosjedima radilice,tako da sam serijsku radilicu lagano gumenim cekicem potuckao u blok i stegnuo blok s dva serafa.
Prebacio sam paljenje i magnet sa powera i stavio serijsku kajlu
Pa idemo lagano u mjerenje
Evo linija,GMT je desna linija koja je naravno ista,pa je namjesteno i gmt i povucena linija na bloku
Nemojte se zbuniti,prekasno sam slikao,pa su na bloku dvije linije,sad je bitna ova desna od GMT
Magnet pomaknut opet do kraja pruge na centru dugmica i oznacena linija na bloku
I idemo vratiti magnet u gmt da vidimo razliku(zato su sa prvog testiranja linije prenesene na magnet)
Dobio sam 18.2mm na bloku,sto ispada 17,65* predpaljenja na serijskoj postavci.Brojke se poklapaju sa manualom koji sam gore spomenuo 17+/-1*
Sad kako bi sto bezbolnije jos malo zamaknuo paljenje na svom bloku poturpijao sam jos malo topovu kajlu,magnet nagurao u stranu i stegnuo.Uspio sam dobiti 19* i tako ostavio.
Izgubio sam dosta vremena mozgajuci sta i kako,prva ideja je bila sloziti pickup na stelanje,ali je to malo zeznuto i pomaci koji se mogu raditi su jako mali,posto smeta lulica vode,s druge strane treba i odredjena udaljenost bit pickup/magnet(0.55mm),pa sam zasad ostavio ovako.
E sad onaj drugi dio,krenuo sam lagano u stelanje,smontirao novu rms prirubnicu,jer ona ima cudan kut i nisam mogao zaserafiti filter kutiju...
Stavio 90 diznu sa pocetne 80,pa krenuo lagano u voznju i provjeru na osjecaj.Skinuo na 88,s njom je vec okej,ali je trom i malo trokira oko 3/4 gasa,pa sam jos spustio na 85.Sa 85 su porasli okretaji i vratila zivost,jos moram iglu spustiti za zub i provjeriti situaciju.
82 diznu nazalost nemam u setu,pa nju ne mogu probati.
Situacija je da je sa 80 diznom jaci do pola gasa,a sa 85 od pola gasa.Vidit cu jos sta ce se na iglu moc izvuci,imam jos jedan zub za spustanje.
Skuter ide jako lijepo,nesto sitno momenta se izgubilo,ali se dobilo vrsne snage,sad se bas osjeti onaj kick u ledja u voznji.Jos uvijek sam na istim federima kvacila i starta bez rupe,tako da nije drasticna razlika.
Imam jos karb doterati nijanse,pa se bacam na prijenos u kojeg cu odmah ubaciti Malossi specijal,pa postelati s njim.
Poslano sa mog D5503 koristeći Tapatalk