Koju bi mi marku preporučio da pogledam. Imam široku glavu i dugačko lice. Trgovci nevoljko naručuju velike brojeve tako da se oduvjek patim sa malim kacigama. Znao sam i sjeć stiropor na mjestu gdje me tuče pa me onda tuče na drugom mjestu. Inače nosim sa sobom dvije kacige pa ih svakih 50km mjenjam
Za pocetak, jesi pravilno izmjerio opseg glave (na tom dijelu glave se i odredjuje kojeg je oblika)? Uzmi krojacki metar, izmjeri 3-4 puta opseg negdje 1-2cm iznad obrva i pazi da sa zadnje strane glave u pribliznoj visini nadjes mjesto gdje ces dobit najveci rezultat. Nemoj jako natezat metar jer se taj rasteze, ali pazi da je taman nategnut da pravilno obujmi glavu. Onda te brojke zapisi i trebale bi biti unutar pola cm ili manje ako si pravilno mjerio. Srednja vrijednost je najvjerojatnije pravi opseg, ali onda izmjeri i pravim metrom taj krojacki metar pazeci da krojacni nategnes isto kao sto si natego i kad si mjerio glavu. Tada ces imat 99% ispravnu mjeru u centimetrima opsega svoje glave sto je i jedina mjera kod odabira nazivne velicine kacige.
Tako ces imat pravilnu mjeru za odabir velicine kacige, ali, uvijek ostaje taj kalup jer nisu sve glave istog oblika i zato je kacige potrebno isprobat, ali prava velicina je ionako prvi i najbitniji podatak od kuda se krece. Primjer: ako imas okruglu glavu (ili vrlo blizu pravog kruga), a navuces na nju kacigu ovalnog kalupa, primjetit ces da ti je jako uska sastrane, a da naprijed/nazad ima mjesta vise nego sto treba. I obratno: ako ti je glava jako ovalnog oblika, a navuces kacigu koja je okruglastija od prosjeka, skuzit ces da te jako zulja u podrucju cela i mozda otraga, a da sastrane imas puno lufta.
Brojkama proizvodjaca kaciga sto se nazivne velicine tice u principu mozes vjerovat, razlike postoje, ali su unutar 1cm, cesto i puno manje od 1cm. Sportskiji modeli su u pravilu nesto manji/uzi po feelingu i jace stiscu glavu, ali neugode ili bolova ni tada ne smije biti.
Najcesce je uz ispravanu velicinu kacige dovoljno 10-20 minuta imat ju na glavi da vidis jel negdje zulja, smeta itd. Koncentriraj se na predio kojeg si i mjerio, jer kaciga prvenstveno cuva mozak, a on je gore u glavi, ne u visini lica i to odredjuje velicinu kacige. Ako ti taj gornji dio odgovara, a imas lice koje je preusko ili presiroko, biraj kacigu koja ima izmjenjive obrazine pa ih domah kupi ili naruci ako nema na stanju, s tim da obrazine cak i kada jako stiscu vremenom se rasire poprilicno i djeluju totalno drugacije nego kad su nove, rijetko su one problem, osim kod ljudi koji imaju neuobicajeno siroko ili usko lice. Znas da su obrazine OK debljine kad su nove kada otvoris usta i kad nakon toga stisnes zube pa se ugrizes za obraze iznutra.
Preporucit ti kacigu ne mogu, to je individualna stvar, a i nisu sve glave iste, ali sam ti napisao kako krenuti u potragu za kacigom (koju svakako isprobaj prije kupovine.
I nemoj ocekivat da ce se kaciga razgazit vremenom u tom najbitnijem dijelu, mrvicu hoce, zbog podstave koja ce se malo spresat, ali u principu, nece bitno, a i ko bi se patio mjesecima da malo popusti, ako te u startu boli, nebu to nikad doslo na mjeru koja ti odgovara. Obrazine su druga prica, one dosta vremenom popuste, a to skuzis kad ih skines i operes pa se vrate na velicinu blizu onoj kad su bile nove (ali ne skroz).
E da, odgovor na prvo pitanje:
gle, sportske (race) modele ako imas siroku glavu (tj okrugliju od prosjecne) nemoj gledat, odnosno, probaj ako te zanimaju, ali vjerojatno ces prije naci nesto u touring segmentu za sebe, iako su najcesce istog/slicnog kalupa, nesto su izdasniej u unutarnjem prostoru pa ti to moze pomoc.
REcimo, Schuberth je meni uvijek bio (sport/race) preuzak, Shoei OK, ali sa drugim nedostacima, Nolan,Xlite su mi uvijek bili najudobniji. Moja glava je prosjecnog, poluovalnog oblika s tendencijom prema okruglom, ali i dalje u popuovanom obliku pa meni dosta kaciga na nasem trzistu odgovara.