trazio sam, ali nisam bas uspio...
planiram naruciti mx cizme iz amerike ( posto u cijeloj eu po ebayu nema THOR marke)
cijena cizmi je 120 dolara i oko 50 postarina, znaci to je vise od onih 22E po carini...
koliko bih ja imao jos davanja ako bi ih kupio, znaci 170 dolara je sto platim ebayu, i jos vjerojatno na to ide 25% kod nas pdva, ima li jos sto?
Stopa carine za odjeću je 14%, a za obuću 10%, što u postotnom izračunu znači da su carinska davanja
za odjeću cca 14+25+(moguća špedicija zbog dokazivanja originalnosti robe)= 39%(+5%), a za obuću cca 10+25+(moguća špedicija zbog dokazivanja originalnosti robe)= 35% (+5%). Ukoliko se u pošiljci nalazi i račun, roba se ocarini, te pošalje poštanskom dostavom na adresu primatelja, a ukoliko ne postoji transparentni dokaz o plaćanju, primatelj se pozivom dostavljenim poštom, poziva na Carinsku ispostavu da dostavi dokumente naznačene u pozivu. Sva eventualna dodatna plaćanja ne idu s naslova carinskih davanja, već su to troškovi koji naplaćuju službe uključene u manipulaciju robe (hp. city, fedex, overseas....) zna bit dodatnih 10-50kn za šetanje službenika jer je dva puta dolazio do tebe...
... dok je clanicama eu do 500-600€ i to niti pdv niti carina samo postarina
Kaj nebi cifra iz zemalja EU trebala biti bez davanja nevisno o iznosu (tu ne brojim aute, motore i slicne stvari, nego recimo zlatnu pepeljaru od 20.000 eura )
ja sam znao naručivat i preko 800ojra i nikad nikakvih dodatnih davanja, čak sam naručio i bicikl pajdi sa sportsdirect-a iz engleske vrijednosti oko 1500 eura ilitiga 1000GBP-a i stiglo mu kurirskom službom na kućna vrata
poštanski promet unutar zemalja EU je kao poštanski promet unutar države, u prijevodu neograničen (barem po mojim iskustvima)