..dakle nakon 300 km od ugradnje 80 ccm kita odlučio sam prvi put sam promijeniti ulje u motoru....
inače je to posao od 10 minuta ali meni je trebalo pola sata...
pribor: 2 boce koka kole, skalpel, okasti ključ 16, ulje 10 W - 40 Midland (89 kn ), stare novine, papirnate maramice, lijevak mali
dakle , stavio novine, podigao pa ugrijao skuter, razrezao bocu coca cole na pola, stavio ispod....
prvi problem: bio me strah odvrtat ćep od ulja - bio jako stegnut....ali je ipak sve prošlo u redu, uz male ožiljke na ćepu
par puta zakurblao rukom da se iscijedi svo ulje ( ulje je bilo dosta tamne boje..kao Coca Cola )
oprao filter ulja u vodi i posušio papirnatom maramicom
sastavio ćep i filter ,...zavio, tj. zatvorio ćep od ulja
u gornji otvor uz pomoć lijevka ulio iz boce ulja 3/4 sadržaja ( malo se prolilo ) - ide 7 dcl....po manualu
pokušao odmah i nakon paljenja ( radi nekako mirnije ) provjerit nivo ulja...ali nisam uspio...prokleti štapič za nivo je crne boje i uvijek se cijeli zamasti kad ga gurnem u otvor...zašarafio ili ne
ulio ulje iz razrezane boce u novu praznu bocu Coca Cole, skupio prljave stare novine i išao oprat ruke
Pitanje:
je li normalno da ulje nakon 300 km ima tamnu boju....?
ako sam ulio 0,5 - 1 dcl ulja više..kako se to može odrazit na performanse i trajnost motora ( GY6 80 ccm )..?
što mislite o Midland ulju..( 10W - 40 ) ?