I tako zapucam malo po dvorištu i pogodim neke rolnice za ugrubo 0,5g lakše, motor se lepo odaziva, neverovatno kako vrisne kad prorezonira preko 10k, nisam bio tačno siguran koliko je obrtaja centralna rezonanca jer nam je utrčavao u 10300-10500 to je moglo biti i od nepreciznog opterećenja rolnicama.. na kvačilu ništa nisam radio stoji otrpilike onako kako je ugrubo podešeno..
Pao je mrak i Daniel izađe na ulicu da proba,.. Do polovine ulice odlično... prekrstili smo ulicu u trkačku stazu, kad od polovine nešto prekida i iz daljine čujem da gubi na obrtajima.. Vrati se Danika natrag sve funcioniše motor lepo radi, ali na punom gasu posle par desetina metara pređenih počinje da prekida.. Ovaj dan sam samo pogasio svetla i oprao ruke, kasno je već za bilo kakve filozofije..
Naredni dan počinje sve ispočetka, izađem van grada na put i lagano testiram postepenim dodavanjem gasa.. Sve OK.. U povratku raspalim pun gas i na 95Kmh počinje da prekida sitno i kratko, u snazi se oseti da opada i da motor više nije u sinhronu, krajnja opada na 90-85... Malo popustim gas , počinjema dodajem ponovo sve u redu... opet raspalim pun gas posle jedno 10-ak sekundi počinje da prekida.... Nema mi druge sledi kontrola svećice kabla kapice itd..
U motoru je BR9EIX NGK iridijumska devetka sa dugačkima navojem. Novi NGK silikonski kabel i NGK kapica sve ok, do juče je radilo odlično... Boja svećice odlična, nemam odgovarajuću toplotnu vrednost sa dugačkim navojem, neke Bosch koje sam vozio još na Airsal-u međutim ne verujem u njihovo poreklo.. Izvadim iz Arpilije BR10EIX isto iridijumsku koja je 100% dobra i koja se vozila 130Kmh zadnji put na merenjima SR-ke..
Upalim motor sve Ok, dam malo gas po dvorištu , deluje Ok, izađem napolje na put, raspalim pun gas ISTO, prekida.. Nisam ga gazio duže jer sam počeo da tripujem da mi duva klip od prevelike kompresije pa sam se lagano vratio u radionicu, sad mi već trokira i na pola gasa... Pregledam karburator, lamelice, filter vazduha.. Lamelice sam ovoga puta izmenio bile su karbonit Peugeot originalne 0,25, sada sam stavio Malossi karbonit 0,30.. Sve ko bombona sklopljeno i prekida i dalje, čak šta više i na pola gasa.. Dakle nije problem svećica...
Reših da stavim nazad Doppler S3R pomislio sam da je Yasuni suviše skraćen i da se prvi protivkonus javio u nekim interferencijama u odnosu na ukupnu dužinu auspuha... Rezultat isti Doppler sa BR9EIX malo manje prekida , ali ipak prekida.. Napomenuću da sada više nisam izlazio na put i duže relacije najviše 100m u ulici jer se bojim stanja klipa i kompresije 13,3:1....
Naredni dan sam definitivno poludeo , skinuo sam motor sa karoserije i cilindar dole.. Klip i cilindar u super stanju, rešim da postavim novi zaprtivač ispod cilindra koji je u fabričkoj meri 1 mm i tim poduhvatom vratim C parametar na 0,6mm kao i stepen kompresije na 12,5:1 , nemam iskustvo koliko ovaj Malossi klip sa dve karike može kompresije da izdrži, tačnije nikada ga nisam forsirao preko 12,5:1 što je na Kymco mašini rezultovalo oko 100kmh... Na žalost sada mi se pomera i usklađenost rezonancije kanala u cilindru , vidite gore analizu za 0,6mm, nema mi druge moram ovaj globalni problem rešiti..
Mašina sklopljena sve super, postavim opet Yasuni, izađem na put, i prekidanje isto, možda nešto ranije i agresivnije nego ranije... polako vratim mašinu u gražu i uhvatim se za glavu... Javim Zokiju da me jebe ovaj Yasuni i da je trebao kupiti C16 kad sam mu govorio, .. Moji obrasci od pre 20 godina ne predviđaju dupli protivkonus i logično je da njegovo odstojanje u odnosu na zadnji protivkonus ne može biti isto kao kada je dužina spuha u fabriči usklađenim merama... Garant imam interferencije...
Ovde me već hvata blago ludilo i ne razmišljam kako treba, tim pre što je već Zoki odavno hteo da nosi motor, a rekao sam mu da ne može da ga dobije dok ne budem zadovoljan rezultatom... Pošto smo kod Pite RS2 skratili za 14mm imam odsečak na polici reših da Yasuni spuhu vratim 14mm umetak, pa će mi ukupno skraćenje biti 14mm...
očekivana rezonancija će se umanjiti na 10047, jer su sada i uglovi kanala malo veći pošto mi je C=0,6mm
trudili smo se da odradimo najbolje moguće, varovi su rađeni TIG uređajem za zavarivanje i elektrodama od Prohroma
Ahhh nažalost rezultat isti još gori, auspuh stvarno rezonira na malo niže međutim ne mogu da raspalim pun gas jer jednostavno prekida i trokira toliko da nema smisla čekati kraj...
Ludilo je već dobro prisutno i nervozan bivam toliko da dnevno ne mogu više od 1-2 sata raditi. Davno sam ustanovio da kada krene ludilo samo zatvoriš garažu i odeš kući ili na pivo i malo prespavaš pa sutra dan sa bistom glavom nastaviš...
Naredni dan sam probao diznu 105, i karburator da preštelujem na bogatije.. Sve isto još gore trokira odmah kako zavrnem pun gas već u dvorištu.. Razmišljam se nije ovako bilo, sada je mnogo gore.. Vratim Doppler S3R i ponovo probam, isto katastrofa, prekida na punom gasu i tačka... Izvadim svo gorivo iz motora napolje i uspem novo gorivo, prekontrolišem pumpa za ulje radi na leru manje na višljim obrtajima malo više, sve Ok...
Ostavim motor da radi u mestu.. sedim pijem kafu i čujem motor kako na leru počinje da prekida, i da izostavlja taktove... Brzo skočim i probam po gasu kad ono BOOOO , kida prekida i ugasi se... Ne mogu da verujem da mi je svećica ne ispravna.. Vratim moju BR10EIX upali sve radi , malo po gasu na punom gasu malo trokira... Vratim nazad BR9EIX Zox-ovu jedva upali i posle 10-ak sekundi već prekida i serka i na leru....
Ubiću se , jer moguće da sam popušio sve ove dane svećicu , vratim nazad BR10EIX upalim, malo zagrejem i odem izvan grada na put.. Svećica prekida malo na pola i punom gasu.. nema veze vozim jedno 3km i doteram motor do 70-ak stepeni radne temperature, raspalim pun gas i RADI savršeno... Nazad cepam pun gas sve radi savršeno...
Vratim Yasuni R nazad i testiram, sve radi... Dakle kada se 10-ka ugreje dovoljno u ovom motoru nema više prekidanja, što je jasno jer je motor sa manjim stepenom komresije i na Apriliji radi kako valja, ali ovde nije odgovarajuća toplotna vrednost... Fino sam se zaj... sada vratio sam nazada zaptivač koji daje 0,6mm, smanjio kompresiju, doveo kanale u veći procep, i što je najgore zavario umetak u auspuh.. sve zbog jedne svećice...
Da li mi verujete da sam je sutradan još jedanput stavio da dudem 200% siguran, i 9-ka je definitvno pukla, serka na leru i na pola gasa... koji bedak.. izgleda isto kao i 10-ka Zoki kaže da je kupio u Masstehnik-u i da misli da je original jer su uvoznici... Ukratko i besan i srećan istovremeno...
edit: Zoki sad znaš zašto sam ti dao tu devetku da je ti baciš u smeće.. od mene će dobiti macolu pa po betonu :wallbash: