i tako smo se napetljali sa Danijelom oko dizni, one Zokijeve do 175 ne rade sve su tanke i mršave... ja imam jedan jači komplet od toga koji ide do 225, u prvom testu sa 200 je katastrofa , dok sa 225 nekako proradi međutim slabašno... presiromašna mi je smeša još uvek
problem na koji nisam računao kada sam se vodio nekim zavisnostima je da su se u TM24 koristile dizne do 138 sa Team2 cilindrom i otvorenim difuzorom odnosno bez filtera... zaista je prečnik karburatora
TM24 = 452 mm^2
TM28 = 615 mm^2
TM28 za skoro 40% veći od njegovog mlađeg brata, međutim ni 196 dizna ne radi posao kako valja, dakle postoje mnoge druge razlike na koje nismo računali.... prema tablici 225 dizna je 1,35mm prečnik rupe.. znamo da su oznake na Mikuni diznama protok ccl/min ondnosno kubnih cenitilitara u minuti ili pretvoreno mililitara u minuti.... za razliku od dellorto tipova gde je oznaka na dizni rupa u mm*100...
ako se vodimo tablicom dobijamo da je 225 dizna prečnik rupe 1,30mm
230 --- 1.311
310 --- 1.522
440 --- 1.814
540 --- 2.009
630 --- 2.170
840 --- 2.506
gore su mere koje smo probali, nije nam preostalo ništa već da bušimo i brusimo, počeli smo sa 1,5mm , tanko, pa je Danijel pobrusio do 1,8mm i taman sam pomislio odlična je, motor je počeo da vuče kako treba, osetim da mi sumnjivo radi na punom gasu, daj da probamo još jednu meru više...
pošto smo probušili sa 2mm motor je počeo da kida, i da donosi još više snage, e neka sam lud sad smo već na meri 540 dizne, odlučio sam da probušim sa burgijom 2,5mm.. i ovde se javilo trokiranje i znak da je dizna prevelika, više snage nismo dobili...
najbolje što sam uspeo da odradim je mera oko 2,17 koja je ispala tako što smo hteli 2,1 da odradimo samo dijamantski frezer nosi malo više nego što treba.... prečnik rupe ustanovio sam tako što sam pošmirglao žicu sa 800 brusnim papirom u bušilici do mere da tek prođe kroz rupu i premerio je mikrometrom....
evo i snimak prvog paljenja
dakle 2,17 je mera 630, koja najbolju snagu donosi u večernjim satima, kada je vazduh malo gušći... mogla bi još malo tanja dizna biti, međutim to ostavljam Zokiju da razmisli kako će, da li da se kupuju dizne u tom spektru ili da smislim nekako drugačije da ih izradim.... Kasnije sam pronašao u da kupim burgije 2,1mm 2,2mm 2,3mm te sam od malih dizni 135-178 koje se ne koriste izradio 5 različitih... ako bude trebalo Zoki ima u šteku... da napomenem igle za dizne idu do 1,9mm i njih sam u međuvremenu nabavio...
sledi mnoštvo testiranja... za menjanje krive na raspolaganju je veoma malo vremena, tako da ovaj MVT nisam uspeo do kraja da prokljuvim...
mislim ima MVT1, MVT3 i MVT4 kriva koja se može podešavati fino u startru na +/2-3 stepena.. nigde nikakva kriva niti poruka kupcu koji je ostavio 400e da li da prvu krivu vozi na ovakvoj ili onakvoj stazi ili da za ove cilindre ili tipove upotrebljava treću ili četvrtu mapu, pa onda ima eventualno to fino podešavanje koje prema mašini može da se optimizira još malo... i gde je MVT2 kriva zagubljena ?? jer sad to tolika tajna pa niko ne mora da zna čak ni kupac šta vozi... dakle nikakav manual nije stigao sa celom skalamerijom osim blede fotokopije sličica na kojima je poslikano koju boju sa kojom vezati, ali crno bela fotokopija, i opis na španskom i francuskom....
neka samo oni čuvaju tajnu njihove krive, a kupac neka ćuti i uživa.... ja jednostavno nisam stigao da isprobam svih 18 kombinacija, nulte pozicije sve tri mape reaguju nešto drugačije, mada je vršna snaga približno ista...
najvažnije mi je bilo, da mašina radi kako valja, karburator i prenos dovedem do stadijuma da se na 12k obrtaja prenese snaga što kvalitetnije...
evo i ovde sam malo posekao ruke, rekao mi Danijel da sam smotan... moguće...
evo je i boja sa 2.0 otvorenom diznom, zato sam i rešio da nastavim sa otvaranjem....
evo snimak akceleracije, pun gas je nakon 2-3 skunde...
i rezultat, koji je Danijel dobio
to je 116Kmh po GPS-u, sa 24% primarnim prenosom, na 12100 obrtaja, ima snage za još prenosa pa ako Zoki želi neka stavlja...
evo i mene na tom testu, klasika cimam otklone ručice gasa