Ne znam odakle da počnem, svideo mi se SF3 a i radoznao sam za ovaj novi Pežo koncept... Sreo sam se sa agregatom već na Piti-nom Jet-u, ali sve nešto na brzinu juče-danas-sutra, vidim da je Zoki nakupovao brdo delova, a slabašno rezultate dobija pa smo se dogovorili da SF3 dođe kod mene na zimovanje. Andrej je svakako vozio kombi u njegovom pravcu te smo posle istovara robe koju je vozio spakovali Zox-ov SF3 i posle ogromnih karađorđevih šnicli sa kojim nas je Zox zakucao, da ne zaboravimo Kraljevo nikako, krenuli kući...
Mašina je kod mene par dana primala miris radionice i posle gužve iza novogodišnjih praznika, reših da krenem u rasklapanje..
pre svega sam se provozao jedan krug po dvorištu, i istanovio da se motor kotrlja...
Skinuo sam agregat sa karoserije i cilindar da prvo snimim stock porting situaciju i uverim se u stanje delova... Majstor pre mene je izvadio termostat, to je loš potez zimi jer se motor veoma teško greje, a štelovanje karburatora na hladno uglavnom kasnije kada se motor ugreje ne valja...
Klip je u ok stanju, vidi se da je tek razrađen, mada u cilindru postoji mali ris desno od izduvnog kanala, nadam se da neće smetati...
Na glavi se vidi da je smeša bila debela, prebogata gorivom, ulje nije loše, naslage nisu ozbiljne
Posle čišćenja i pranja sledi provera stock situacije, ne sviđa mi se squish u cilindru, deluje ogroman, na red dolazi uglomer i kontrola stock porting situacije
Velike dileme potekle su od postavke koji je hod ovoga motora, i nakon više unakrsnih telefoniranja sa Pitom, da mi prekopa tehničko uputsvo od jet-a, pošto mora pisati koji je hod, ustanovim da je malossi publikovao loš podatak o hodu klipa na ovom motoru 39,1...
Crveno zaokruženo u tablici odnosi se na ovaj tip malossi-ja koji se prodaje za SF3 odnosno koji je kod mene i koji i Pita vozi...
Pošto podatka nigde nema, reših da se bacim u merenje i dolazim do zaključka posle više merenja da je hod 40,3 ili 40,1.. evo mape i visine kanala, kao i otisak fabričkog cilindra.. Kasnije sam pronašao podatak da je hod 40mm , nisam mnogo pogrešio...