Nebitno na kojem ebayu kupuješ, neke stvari imaju dostavu za RH a neke nemaju, no svagdje je naznačeno. Plačanje na ebayu se u 99% slučajeva vrši preko
PayPala!
Prvo treba otvoriti račun na paypalu!
Za otvorit račun na paypalu vam treba kartica koja na poleđini ili negdje na sebi ima kontrolni broj (mislim da na paypalu piše CVS)
Ako ovo nemate, nećete moći otvoriti račun na paypalu ili bilo što kupiti online (bonovi, kladionica
)
Kada se registrirate, na računu morate imati petnaestak kuna koje će vam paypal skinuti da bi potvrdio valjanost kartice i nakon par dana će vam vratiti te pare
Još jedna stvar, ako nemate aktivirano internet bakarstvo (a nije potrebno), morat će te otiću u banku i umetnuti karticu u neki aparat u banci di je moguće vidjeti transkakcije, i pokraj one od paypala će pisat četveroznamenkasti kod koji je potrebno upisat na internetu na paypal da vam makne ograničenja. Ako to neučinite kroz desetak dana, mislim da taj kod stiže na kućnu adresu samo je potrebno čekat malo duže.
Ja sam za to koristio račun otvoren u PBZ-u, tj. VISA-inu karticu pa govorim što sam ja radio, ali vjerujem da je postupak isti i s ostalim karticama!
Drugo, morate se registrirat na
ebay-u te linkat račun na ebay-u sa računom na paypalu!
Bidanje (aukcije) i ostalo ti je valjda jasno kako funkcionira, a što se tiče dostave u RH, vidiš odma koja stvar ima dostavu kod nas a koja nema.
Ovo recimo nema dostave kod nas, i odmah nas upozori na to i stvar je jasna.
Piše kao da je moguće kontaktirat prodavača, ali ako se neradi o velikoj svoti, nećete dobit ni odgovor na mail a pogotovo ne da će se netko trudit slati!
No, na ovu stvar je moguće dobit u RH
, a cijena poštarine varira o veličini/težini paketa i naravno udaljenosti!
I ako nenaručujete preskupe stvari, to je jedino što će te platiti, tu navedenu poštarinu i cijenu same stvari koje ste uzeli!
par savjeta od frenda koji je obavio masu kupovina
:
-Iz Kine i tih zemalja je uglavnom besplatna ili najjeftinija dostava, iz Engleske roba dođe za 3-4 dana.
-Obratite paznju na velicinu paketa, jer s manjim paketima se ne naplacuje carina... Znao sam platiti carinu za veliki paket vrijednosti 200-300kn, dok male pakete vrijednosti 2000kn nisam morao...
-Nikad ne uplacujte odmah. Nakon sto prode 24h, ebay automatski te upozori ukoliko je tip prevarant i otkaze umjesto tebe kupnju tog artikla.
-Obavezno sacuvajte SVE sto ste se dopisivali i uslikajte objavu njegova oglasa... Zna biti korisna stvar ukoliko otvarate dispute (tuzbu) na paypalu.